LOS MEJORES LIBROS PARA NIÑOS Y JÓVENES 2022 DEL BANCO DEL LIBRO

Ja s’han donat a conèixer ‘Los Mejores Libros para Niños y Jóvenes 2022’ del Banco del Libro

El 1980 el Banco del Libro, secció oficial de l’IBBY a Venezuela, va crear el premi anual Los mejores libros para niños y jóvenes amb l’objectiu de promocionar la producció de llibres de qualitat. Des de llavors el guardó, que contempla també una exhibició i activitats complementàries, ha contribuït a elevar la qualitat del llibre per a infants i joves a Iberoamèrica, ha estimulat el desenvolupament i promoció de diverses generacions d’il·lustradors i autors nacionals i ha divulgat les obres de autors d’altres latituds a aquell país.

Els millors llibres per a infants i joves és també el producte del treball del Comitè de Selecció de Llibres que des de 1976 avalua i selecciona els llibres a ser utilitzats en els diversos projectes que la institució duu a terme, conscient de la importància que tenen els llibres com eina d’elaboració personal i social.

Les recomanacions que fa el Comitè i els resultats del Premi han estat constituïdes en referències importants per a autors, il·lustradors, editors, mediadors (bibliotecaris, mestres, pares, promotors de lectura), especialistes i llibreters.

Enguany, han estat moltes les obres d’autoria i d’editorials catalanes seleccionades!

Us les donem a conèixer a continuació:

Veredictos Literatura Infantil, Poesía y Rescate editorial 2022

ORIGINALES

De lunes a viernes antes de las tres. Raquel Rodríguez García/ ilustraciones de Elena Ferrándiz, 2021. Editorial Tu cuento y tú. Valencia, España 2021

Aníbal, perro fantasma. Joaquín Camp. Editorial abuenpaso. Barcelona, España 2021

TRADUCCIONES

El bosque de los hermanos. Texto e ilustración Yukiko Noritake. Coco Books. Barcelona, España, 2021

Hablo como el río. Jordan Scott/ ilustrador Sydney Smith. Libros del Zorro rojo. Barcelona, Buenos Aires, Ciudad de México, 2020

El rey cerdo. Koos Meinderts/ilustración Emilio Uberuaga. Ekaré, 2021

Mofeto y tejón. Amy Timberlake/ Ilustración Jon Klassen. Flamboyant. Barcelona, España 2021.

Palabras Pintadas. Emmanuel Lecaye/ilustración Marc Majewski. Libros del zorro rojo. Barcelona, Buenos Aires, Ciudad de México2021

VEREDICTO POESÍA

Un año… Poemas para seguir las estaciones. Ángeles Quintero/Ángeles Vargas. Editorial Yekibud. Barcelona, 2017 (fuera de fecha)

VEREDICTO RESCATE EDITORIAL

La fiesta de Miffy. Dick Bruna. Coco Books. Barcelona, 2021

El libro de los errores. Gianni Rodari. Colección 100 años de Gianni Rodari. Editorial Juventud. Barcelona, España 2020

Peter Pan. James M Barrie/ilustración Svetlin Vassilev. Libros del zorro rojo. Barcelona, Buenos Aires, Ciudad de México, 2020

 

Veredicto Literatura Juvenil 2022

TRADUCCIONES

Fábulas. Jean de La Fontaine. Ilustrador: Marc Chagall. Traductora: Marta Pino Moreno. Libros del Zorro rojo. España, 2021

MENCIÓN ADAPTACIÓN

Metrópolis. Christian Montenegro. Prólogo de Fernanda Martín Peña. Libros del Zorro rojo. España, 2021

 

Veredicto Libro Informativo 2022

ORIGINALES

El bosque es nuestra casa. Sara Fernández y Sonia Roig. Ilustradora: Sara Fernández. A buen paso. España, 2021.

El cerebro humano. Explicado por Dr. Santiago Ramón y Cajal. Dr. Pablo Barrecheguren. Ilustradora: Isa Loureiro. Juventud. España, 2021.

TRADUCCIONES

Un bosque en mí. Deborah Underwood. Ilustradora: Cindy Derby. Traductora: Estrella B. del Castillo. Libros del Zorro Rojo. España, 2021.

El árbol de la vida. Un libro sobre la vida de Charles Darwin, naturalista, geólogo y pensador. Peter Sís. Traductora: Carmen Diana Dearden. Ediciones Ekaré. Venezuela/España, 2021.

Descubre la energía. Johannes Hirn y Verónica Sanz. Ilustrador: Eduard Altarriba. Traductora: Raquel Solá. Juventud. España, 2021.

Mi primer libro de electromagnetismo. Sheddad Kaid-Salah Ferrón. Ilustrador: Eduard Altarriba. Juventud. España, 2022

MENCIONES

  • Entrañable

Crías de animales. África: ¿Quién soy? Tándem Seceda (Chema Heras, Isabel Pelayo, Pilar Martínez y Xulio Gutiérrez). Ilustradora: Ester García. Kalandraka. España, 2021

  • Pertinencia y Actualidad

Likeo, luego existo. Redes sociales, periodismo y un extraño virus llamado fake news. Isabel Meira. Ilustrador: Bernardo P. Carvalho. Traductora: Teresa Matarranz López. TakaTuka. España, 2021.

  • Los alimentos tienen su ciencia

Plantas domesticadas y otros mutantes. Iban Eduardo Muñoz. Ilustrador: Alberto Montt. Flamboyant. España, 2021.

  • Colección

El oso polar. Jenni Desmond. Traductor: Miguel Ángel Mendo. Kókinos. España, 2018.  Y El elefante. Jenni Desmond. Traductor: Miguel Ángel Mendo. Kókinos. España, 2018.

Enhorabona a totes elles per formar part d’una de les seleccions de més prestigi del sector!!!

Font: Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil

Publicat dins de General | Deixa un comentari

DONEU-HI UN COP D’ULL, US AGRADARÀ!

Si bé les publicacions durant aquests mesos d’estiu són més espaiades, sempre trobem alguna cosa que no volem passar per alt. Per això, compartim tres activitats que ens han robat el cor.

  • Despedida amb llibres

El darrer dia del curs l’escola Orlandai regala un llibre a cadascun dels nens i nenes que han acabat la Primària i se’n van de l’escola. Llibres que són novetats editorials, triats pensant en les seves preferències i característiques lectores. La tutora els escriu una dedicatòria preciosa, i els llibres es converteixen en un record que els acompanyarà per sempre.

https://www.facebook.com/biblioteca.orlandai/posts/3133459120235356

 

  • Taller: “Mai més menjaré tomàquets!” Contes d’alimentació saludable. Anna Merino i Macarena Traviesa dins del marc de la 43a. Escola d’Estiu del Penedès.

Que tal un picnic…de llibres? Aquesta va ser l’aposta de l’Anna i la Macarena per a introduir el tema de l’alimentació en els infants i joves. Cistells plens de llibres relacionats amb el menjar i també alguna panera de fruita per a picar mentre parlàvem sobre els llibres que havíem mirat. Van tenir molt èxit, entre altres:

La vaca del bric de llet ( Ed. Birabiro) : Adriansen, Sophie, Itoïtz, Mayana

– Mai mes menjaré tomàquets (Ed. Serres): Lauren Child, Josep Ferrer

 El lladre d’entrepans (Ed. Cruïlla): Patrick Doyon i André Marois

Vegetarià? (Libros del Zorro Rojo): Julien Baer

Va ser un taller molt engrescador fruit de l’encant personal i la saviesa de l’Anna Merino i la Macarena Traviesa.

  • La granera, del’Associació de Mestres Rosa Sensat
Hem passat dos cursos sense publicar La Granera, els canvis ocasionats per la pandèmia, sense visites, ni reunions presencials, ha fet molt difícil mostrar, tocar i parlar de llibres.

Per a qui no ho sàpiga, La Granera, és el resultat d’unes trobades amb professorat de secundària que vol conèixer una mica més a fons els llibres recomanats a El Garbell. 

L’experiència ha estat sempre molt positiva, tant és així que, tot i no haver pogut fer cap trobada amb el professorat de secundària per presentar els llibres recomanats, vam decidir continuar amb el format del butlletí “passant l’escombra” per les recomanacions adreçades als dos cicles d’ESO i Batxillerat.

En aquest cas, per elaborar una selecció amb els llibres destacats dels cursos 2019-20; 2020-21; fins a la primavera de 2022. 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

GUIES DE LECTURA ESTIU 2022

Ja tenim aquí l’estiu i les vacances, temps en que molts centres i entitats elaboren guies de lectura. El grup de treball de Bibliomèdia ha realitzat un article presentant-ne un recull que esperem us puguin ser de molta utilitat.

Guies i recomanacions de l’estiu 2022

Estiu Lector 2022 – Cicle 2   Escola Ernest Lluch – L’Hospitalet del Llobregat.

Estiu Lector 2022-Cicle 3  Escola Ernest Lluch – L’Hospitalet del Llobregat.

Lectures recomanades Estiu 2022 – EM La Sínia de Cerdanyola del Vallès.

Aquest estiu 2022…Lecturaaaa! de l’Escola Rosa Oriol de Llica d’Amunt.

 Lectures Recomanades Estiu 2022 Biblioteques L’H

 Guia de lectura Estiu 2022 del grup de treball LIJ del Garraf.

Guia 52. Estiu Juny 2022. Quatre petites cantonades.

 Recomanacions Lecxit-Fundació Bofill  

 Guia de lectures recomandes Estiu 2022. Clijcat

Sendak LIJ. Coses que ens agraden.

Escoles i formació d’Estiu

 5a Jornada de Biblioteques de Badalona. Noves maneres de llegir: propostes inspiradores.

Escola d’Estiu. Biblioteca i escola. Servei Educatiu del Gironès.

57a Escola d’Estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat

Formació d’estiu de l‘Institut de la Infància.

Escola d’Estiu del Baix Penedés.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LLIBRE SOLIDARI

Un llibre preciós per a una gran causa.

Aquesta bonica cançó infantil de Gianni Rodari  és el millor cant a la pau: els beneficis de les vendes es donaran íntegrament a Save the Children per a l’emergència a Ucraïna i altres països.

El llibre es titula «La lluna de Kíiv», les il·lustracions són de la Beatrice Alemagna, i la traducció de la Teresa Duran. Està editat per Âlbum que és un col·lectiu format per diverses editorials que tenen en comú una aposta decidida per la qualitat dels llibres infantils que editen i, a més, la seva associació es mou per uns principis ètics que estan encaminats a aconseguir una societat lliure i literària.

En Jaume Centelles va assistir a la presentació i ha escrit un article al seu blog,  recomano que el visiteu… clicant aquí.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

43a. ESCOLA D’ESTIU DEL PENEDÉS: PER UNA EDUCACIÓ SOSTENIBLE

Enguany el contingut de l’Escola d’Estiu del Penedés porta per títol: Per una educació sostenible. Tema tan interessant i vital com la interrelació de l’infant amb la natura i estratègies des de l’aula per una educació enfocada a la sostenibilitat.

Clicant sobre la imatge trobareu tota la informació: programa, inscripció, preus, etc.

Doneu-hi un cop d’ull perquè us animareu a assistir-hi, el tema en sí ja s’ho val i el format promet ser molt amè… I la trobada sota el lledoner!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

ENS HA VISITAT EN JAUME CENTELLES

Aquest dimarts s’ha portat a terme la darrera activitat de formació organitzada pel MRP del Baix Penedès del curs 2021/22, Contes per un tub a càrrec d’en Jaume Centelles.

Una vegada més, ens hem divertit molt i sobretot hem après com projectar l’interès pels contes i, en definitiva, per la lectura.

Us enllaço a l’adreça del seu blog La invitació a la Lectura a on trobareu la ressenya de molts contes que en Jaume Centelles recomana.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

TRES CENTRES PÚBLICS QUE PRESUMEIXEN DE LA SEVA BIBLIOTECA ESCOLAR

Tres centres públics que presumeixen de la seva biblioteca escolar:

L’Escola Orlandai, l‘Institut Escola Trinitat Nova i l‘Institut Menéndez y Pelayo aposten per un equipament que només està actiu a la meitat de centres públics de Catalunya, malgrat ser obligatori.

  

L’Escola Orlandai, l’Institut Escola Trinitat Nova i l’Institut Menéndez y Pelayo mostren amb orgull la seva biblioteca escolar, una medalla que no poden penjar-se la majoria de centres educatius catalans, malgrat estar-hi obligats. És una normativa que no es compleix en gairebé la meitat de les escoles i instituts de Catalunya. Si hi parem atenció, en l’educació pública, segons les darreres dades del Departament d’Educació, només un 58 % dels centres disposaven de biblioteca en les seves instal·lacions el curs 2019-2020, una xifra molt inferior a la registrada cinc anys abans, quan un 81 % d’escoles i instituts afirmaven disposar d’aquest equipament bàsic per al foment de la lectura.

Cal tenir en compte, a més, que el nombre de biblioteques escolars en actiu és a la pràctica molt inferior a causa de la pandèmia, quan molts d’aquests espais es van transformar en aules per reduir el nombre d’alumnes per classe. Són números que cal llegir amb preocupació, tenint en compte que, segons explica la mestra i bibliotecària Mariona Trabal al programa ‘Via 15’, diversos estudis certifiquen que “els alumnes que van a escoles amb una biblioteca escolar ben activa tenen uns resultats millors en les seves competències relacionades amb la lectura i l’escriptura”.

És molt agraïda la feina d’animar als nens a llegir”

Mariona Trabal, bibliotecària de l’Escola Orlandai

Orlandai, una biblioteca imprescindible

L’alumnat de l’Orlandai no s’imagina una escola sense la seva biblioteca. Hi van, com a mínim, un cop a la setmana. És un racó de silenci on van a gaudir de la lectura i també a agafar llibres en préstec. Forma part de la seva rutina. “És molt agraïda la feina d’ensenyar als nens a llegir”, explica Mariona Trabal. Ella ha estat durant nou anys l’ànima d’aquest gran espai lluminós i creu que “les mestres i les famílies sí que valoren la biblioteca, qui no ho fa és Educació”, que no es preocupa de dotar de recursos un espai vital en la formació dels infants. “El Departament d’Educació és responsable que les biblioteques escolars funcionin i no acaba d’exercir aquesta responsabilitat”, afegeix.

Menéndez y Pelayo, un món de lectura i cultura

“A través del coneixement de l’alumnat, li donem accés a tot un món de lectura i de cultura, que és molt important tenint en compte que no tots els infants i joves van a la biblioteca pública“, explica la responsable de la biblioteca de l’Institut Menéndez y Pelayo, Júlia Baena. I reflexiona sobre el fet que no tots els centres públics puguin disposar d’una biblioteca ben potent: “Estem creant una desigualtat, en una escola pública la biblioteca funciona perquè l’equip directiu decideix apostar-hi i a l’escola pública del costat no existeix”.

A la biblioteca no sempre han de passar les coses que voldria el bibliotecari, però hi han de passar coses boniques ”

Joan Artigal, educador de l’Institut Escola Trinitat Nova i de l’Espai Tres Ulls

Trinitat Nova, biblioteca escolar i comunitària

La biblioteca de l’Institut Escola Trinitat Nova és un equipament essencial, tant per al centre educatiu com per al barri. Els alumnes hi poden anar a llegir un llibre, agafar-lo en préstec o que els expliquin un conte. És un espai ple de vida més enllà de les hores lectives: aquest equipament és també una biblioteca comunitària oberta al veïnat cada tarda, on pares i nens disposen d’un espai de trobada que propicia la interacció. Ho resumeix a la perfecció l’educador Joan Artigal: “Una biblioteca és un lloc on intentem que tothom se senti protagonista“, i sentencia: “No sempre han de passar les coses que voldria el bibliotecari, però hi han de passar coses boniques”.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EVA 2022. NARRACIÓ, ORALITAT, TERRITORI…

Què és E.V.A? Aquestes sigles representen el nom del Festival en Veu Alta… Narració i tradició oral, dirigit per la Jordina Biosca…Més pistes? Clicant damunt la imatge accedireu a tota la informació (presentació, programa, etc.)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

“CONTES PER UN TUB” UNA ACTIVITAT D’EN JAUME CENTELLES

Serà l’última activitat del MRP del Vendrell d’aquest curs, una fantàstica cloenda!

Dimarts 17 de maig

de 17:30 a 19h.

La Lira Vendrellenca (Sala Pau Casals)

 Cal inscripció prèvia en aquest FORMULARI

Gratuït per sòcies i socis de qualsevol MRP o del grup Bibliomèdia, no socis 5€

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

BUTLLETÍ LIJ ABRIL-2022

Podeu accedir al contingut clicant damunt la imatge

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari