DE LA VORA DEL FOC A LES AULES: UN CONTE, UNA LLIÇÓ DE VIDA

Un dels llibres que volem recomanar perquè sabem la importància que té explicar contes als infants, i ja fent camí a Sant Jordi,  és el dossier de l’Associació de Mestres Rosa Sentat:

De la vora del foc a les aules: un conte, una lliçó de vida, de les Mestres Àvies Recuperadores de Contes.

MARC, aquest grup de mestres jubilades que van per les escoles explicant contes, fi nalment han posat tota la seva saviesa i coneixement en un llibre. Entre les seves pàgines aprendràs a explicar contes, rondalles o mites de tradició popular, amb la veu, la mirada, el gest…, deixant relliscar les paraules al ritme dels oients, sense cap pressió pel temps ni pels objectius didàctics. Els avis i àvies del MARC ens conten com fer servir potser el recurs didàctic més antic: explicar lliçons de vida amb fets de vida aliena, abans en deien exemples. Aquest llibre vol, doncs, engrescar els mestres, educadors, mares i pares, àvies i avis de tots els nens i nenes del país que els expliquin molts contes, rondalles, dites, cantarelles i cançons tradicionals i populars. Perquè, en paraules d’elles mateixes, «també així col·laborarem a perpetuar la nostra, massa sovint maltractada, Cultura»

               

                Editorial: Associació de Mestres Rosa Sensat

                 Autores: Mestres Àvies Recuperadores de Contes

                ISBN: 9788412176452

                 Col.lecció : Dossiers nº 85

Publicat dins de General | Deixa un comentari

JORNADA PEDAGÒGICA JOAN PERUCHO

Amb motiu de la commemoració de l’Any Joan Perucho, el curs passat el Departament d’Educació tenia previst celebrar la Jornada Pedagògica Joan Perucho, que s’ha hagut d’ajornar fins aquesta primavera a causa de la pandèmia.

Finalment aquesta jornada commemorativa tindrà lloc el proper 16 d’abril de 2021 de 17 a 20h del vespre de manera telemàtica. Constarà d’una ponència marc a càrrec de Julià Guillamon, comissari de l’Any Joan Perucho, la presentació d’experiències de centres i de materials didàctics elaborats per a la commemoració, i d’una cloenda literària: l’espectacle de Carles Belda “El romanç de les històries naturals”.

Enllaç a la inscripció.

Programa Jornada pedagògica Joan Perucho 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL

Com cada any, el 2 d’abril, es commemora el naixement de Hans Christian Andersen. Enguany la secció d’Estats Units (USBBY) ha estat el país encarregat de fer el cartell i el missatge que s’adreçarà a tots els infants del món. L’autora de l’escrit és Margarita Engle i l’il·lustrador és Roger Mello.

(cliqueu sobre la imatge per veure la presentació)

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

MÉS POESIA DE LA MÀ DE LA ROSER ROS

Fa uns dies publicàvem una formació el més d’abril portada a terme per la Roser Ros (telemàtica i gratuïta) sobre Las claves de la selección literaria infantil y juvenil i ara ens sorprèn amb l’edició d’un llibre de poesia : La gent de la meva escala. 

Un veïnat imaginari protagonitza aquest original llibre de poemes que es forja en un edifici qualsevol d’un poble o ciutat. A cadascuna de les cinc plantes hi viu gent molt curiosa. Des del carrer fins al terrat, tot passant per cada replà, les pàgines d’aquesta obra ens permeten traspassar cada porta. Roser Ros, pren el títol de «Els nens de la meva escala», una secció de la revista infantil La Mainada on el poeta Joan Salvat-Papasseit (pioner del futurisme en la literatura catalana d’avantguarda) va escriure petits contes durant el 1921.

(clicant sobre la imatge del llibre en podreu fer un tastet)

Nº de pàgines: 48
Editorial:
S.L. KALANDRAKA EDITORA
Idioma:
CATALÀ
Encuadernació:
Tapa dura
ISBN:
9788418558115
Any de l’edició:
2021
Data de publicació:
30/3/2021

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

La lectura de la poesia no és habitual en les aules ni en les cases i no és pas perquè no hi hagi bons llibres per als infants, per això hem d’aprofitar el Dia Mundial de la Poesia per a difondre’n recursos que encoratgin a llegir-ne.

Començarem fent referència algunes noves publicacions del 2020. L’editorial Akiara s’ha atrevit amb la nova col.lecció “Akipoeta”, dedicada a textos poètics amb una enquadernació a fil vist molt original i atractiva. S’estrena amb dos títols de Mar Benegas Cor d’ocell, un conte sobre el naixement de la poesia amb les imatges de la portuguesa Rachel Caiano, i Una petita llavor, un llibre en acordió i de lectura circular il.lustrat per Neus Caamaño, i Sota les pedres, poemes sobre la natura d’Arianna Squilloni traduïts al català per Dani Espresate   (seguint aquest enllaç coneixereu el seu projecte “Metaforitzem el món”) i amb dibuixos de Laia Domènech. També ens arriba la poesia de la mà dePep Molist amb Tocar el cel amb els dits i un grapat de somnis més (Grup Promotor) que és un recull de poemes a partir de frases fetes amb dibuixos de Christian Inajara. L’àlbum En Joan ha perdut la A (El Cep i la Nansa) il.lustrat per Maria Beitia, és un recorregut per la poesia visual  d’en Joan Brossa…

De les activitats entorn a la poesia volem destacar Desplegables Poètics una proposta educativa de la Fundació Miquel Martí i Pol per a infants de 4-8 anys. A més han creat  APP Univers Poètic, casant literatura i noves tecnologies.

Un article de Felipe Munita i Neus Real que va merèixer el XIX Premi Aurora Díaz-Plaja, Simple o ximple? que és una reflexió sobre la poesia infantil.

 I per acabar, un desig: Que bonic seria començar el dia a l’escola… llegint un poema!!

                              Acabem amb el poema Primavera de la Joana Raspall

“L’aire passa de puntetes

      sobre el cor fresc del jardí.

         La tarda és daurada i dolça.

        Quina pau, entre les roses!

  Quina quietud, en mi!”

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

MOR EL DIBUIXANT PICANYOL

Aquest dijous ha mort als 73 anys el dibuixant Josep Lluís Martínez Picañol. Conegut amb el nom artístic de Picanyol, és el pare d’Ot el Bruixot, un dels personatges de còmic més coneguts de Catalunya. Durant 45 anys i fins la seva retirada l’any 2014, Picanyol va publicar 1.500 tires d’aquest personatge a la revista Cavall Fort a on també va publicar les seves adaptacions a còmic de contes i llegendes populars.

Va col·laborar en nombrosos diaris i revistes, com Mata Ratos i L’Infantil, i fins i tot a la televisió. També ho va fer a la revista del cor Lecturas, als anys 80. Va ser autor únic a la revista d’entreteniment El Mussol, entre el 1982 i el 1984, de Norma Editorial.

Als anys 2005 i 2006 va escriure la seva autobiografia, “Històries d’una pensió”, on explicava la seva experiència als anys 50 en la pensió que la seva mare va obrir a Moià, població on havia nascut el dibuixant.

Picanyol també ha il·lustrat “La Bíblia dels nens” en còmic, que s’ha traduït a diversos idiomes, i els còmics “Francesc i Clara d’Assís” i “Ignasi de Loiola” i “Els salms”. El 2013 va publicar la “Bíblia en jocs”

El 2017 va publicar un llibre per a nens a partir de 7 anys per conèixer dites i refranys populars catalans en què apareix el seu personatge més emblemàtic, l’Ot el Bruixot, que també és el protagonista d’una col·lecció bilingüe, en català i anglès, publicada el 2018.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

MASTERCLASS DEL CONTE DE LA CAPUTXETA

El professor Albert Rossich ha publicat una MasterClass sobre el conte de la Caputxeta Vermella: la gènesi, les variants, les interpretacions, les versions que se n’han fet en diferents formats al llarg del temps, etc.

La popularitat d’aquest conte fa que gairebé tothom el conegui, però potser poques persones coincideixen en la versió que li han explicat, que ha llegit, que ha contat…i és que  n’hi ha moltes, moltíssimes de versions, i el professor Rossich les presenta  contextualitzant-les en el entorn social corresponent.

La seva exposició comença amb una breu introducció sobre el conte popular, abans de centrar-se en el conte de la Caputxeta. És una classe magistral, presentada en un ambient d’allò més adequat i tan amena que us asseguro que trobareu curts els quasi 45′ de durada.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LLIBRES PER APRENDRE A ESTIMAR ELS NOMBRES

Aquest passat diumenge ha estat el Dia Internacional de les Matemàtiques. Amb motiu d’aquesta celebració, i dins el nostre àmbit, us posem a mà l’enllaç de la selecció bibliogràfica que ha realitzat Mar Doménech sobre literatura infantil i juvenil per aprendre a estimar els números.

https://diarieducacio.cat/ArtsEducacio/2021/03/11/literatura-infantil-y-juvenil-per-aprendre-a-estimar-els-numeros/
Publicat dins de General | Deixa un comentari

CURS AMB LA ROSER ROS

Si hi ha una persona entesa en la rondallística i que sap transmetre el seu entusiasme amb la força de la paraula a l’hora d’explicar contes, aquesta és la Roser Ros. Ara l’Associació Tantàgora Serveis Culturals ofereix l’oportunitat de fer una formació online sobre Las 7 claves de la selección literaria infantil y juvenil amb la Roser Ros.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES SDLIJ febrer 2021

               Butlletí de notícies LIJ Febrer 2021

(cliqueu sobre la imatge)

Del seu contingut destaquem:

  • L’article Mitsumasa Anno.In memoriam.
  • Video promocional de les millors lectures juvenils del 2020.
  • Trobada virtual per conéixer l’obra per a infants i joves de Joan Barceló i Cullerés.

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari