XIV JORNADA MARTA MATA

Benvolguts amics i amigues,

ens complau anunciar-vos que la 14a. Jornada Marta Mata se celebrarà el dissabte 6 de novembre d’aquest 2021, a partir de les 9 del matí amb el títol  JOAQUIM FRANCH, L’EDUCACIÓ EN EL LLEURE I ELS DRETS DE L’INFANT, pensant en la importància de l’educació en el lleure, després del fort impacte negatiu que ha rebut aquest sector d’ençà de l’inici de la pandèmia el primer trimestre de 2020.

L’educació és una responsabilitat de la societat, que comparteixen les famílies, l’escola i el lleure.

S’ha pensat en la figura de Joaquim Franch (1944-1987) per parlar del pensament i l’obra d’aquest educador i pedagog que, a més d’un bon mestre, va ser un referent de l’educació en el lleure a Catalunya.

Us adjuntem el programa de la Jornada.

Ens agradaria molt saludar-vos-hi personalment.

El Patronat de la Fundació MARTA MATA

PROGRAMA I INSCRIPCIÓ EN EL SEGÜENT ENLLAÇ:

XIV Jornada Marta Mata

Publicat dins de General | Deixa un comentari

COM PODEM POTENCIAR LA LECTURA A L’AULA? Un article de Nati Bergadà

Fem difusió de la nova publicació en el blog de la Nati Bergadà sobre Com podem potenciar la lectura a l’aula?. 

En aquest article analitza breument el què es fa a l’escola, ofereix recursos per a desenvolupar el gust per la lectura en els i les alumnes i posa a l’abast enllaços per a conéixer més materials  entorn aquest tema.

 Com podem potenciar la lectura a l’aula?

Publicat dins de General | Deixa un comentari

CONTES (INCLUSIUS) A L’ESCOLA

La campanya Contes a l’escola, que arriba enguany a la seva setena edició, és una iniciativa de FLG – Associació de Famílies LGTBI que facilita a les escoles lots de llibres per ajudar a entrar la diversitat a les aules. Aquests lots de llibres estan pensats per a totes les etapes educatives, des de bressol fins a batxillerat, parlen de diversitat familiar, d’orientacions i identitats de gènere no normatives i de feminisme.

Us proporcionem el següent enllaç a on trobareu les instruccions per a poder disposar  d’aquest material i si per aquest curs ja no fos possible, avui acaba el termini, ho podeu tenir en compte per al proper. De totes maneres, us podeu descarregar els catàlegs de llibres seleccionats com a guia si us interessa adquirir algun d’aquests llibres.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

TÀNDEM

La difusió de continguts sobre literatura infantil i juvenil fa molt de temps que ha optat per les vies telemàtiques com blogs, xarxes socials i els podcasts. En aquest format cal esmentar una iniciativa que mereix especial atenció: es tracta de Tàndem, un programa quinzenal sobre literatura infantil i juvenil i mediació literària realitzat per Guillem Carreras (mestre) i Marina Llompart (coordinadora de l’editorial L’Altra Tribu).

En aquest enllaç trobareu tota la informació i els diferents podcasts. (clicant sobre el nom)

NO DEIXEU DE MIRAR-HO I DE PROMOCIONAR-HO ENTRE ELS VOSTRES ALUMNES!!!   

Publicat dins de General | Deixa un comentari

GUARDÓ LITERARI

Beatriz Giménez de Ory guanya el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil

El jurat guardona ‘Un hilo me liga a vos’, obra de l’autora madrilenya que combina mites clàssics amb poemes

La professora i escriptora madrilenya Beatriz Giménez de Ory ha sigut guardonada avui amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2021, dotat amb 20.000 euros, per la seva obra ‘Un hilo me liga a vos. Mitos y poemas’, per ser una «una obra singular en la qual es combina l’actualització d’una encertada selecció de mites clàssics amb poemes sobre els mateixos temes ratificant la validesa universal dels mites».

Filòloga i professora

Beatriz Giménez de Ory és Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Madrid i des de 1998 exerceix com a professora de Llengua i Literatura d’Ensenyament Secundari en instituts públics de Castella-la Manxa i Madrid.

A més d’algun treball com a traductora, Giménez de Ory es va iniciar en l’escriptura amb relats per a adults (va obtenir el XI Premi Internacional ‘Círculo Cultural Faroni’ de Relat Hiperbreu el 2003), tot i que aviat va canviar per la literatura infantil. Les seves obres infantils es caracteritzen per estar escrites en vers.

Ha aconseguit també el III Premi Internacional Ciutat d’Oriola de Poesia per a Nens (2011) per ‘Los versos del libro tonto’ i el IX Premi Luna de Aire que concedeix el CEPLI (Centre d’Estudis de Promoció de la Lectura i Literatura Infantil) el 2012 per ‘Canciones de Garciniño’.

El 2014 va aconseguir el Premi Fundación Cuatrogatos, per ‘Bululú’, un guardó que va tornar a aconseguir el 2017 per la seva obra infantil ‘Para ser pirata’ (SM). És coautora a més del projecte educatiu ‘Un día en la ópera’, guanyador del Premi d’Innovació Pedagògica de la Comunitat Autònoma de Madrid el 2006.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LECTURES CONTRA L’ASSETJAMENT ESCOLAR

M’ha agradat la tria de llibres realitzada per la Clara Virgili a Criar.cat sobre l’assetjament escolar: 7 lectures contra l’assetjament escolar. Tot i que sóc de les que considero que les lectures  no s’han d’utilitzar per a “treballar” quelcom de manera directa, sí que ens poden servir per a incidir en el diàleg en aspectes que volem que siguin punt de debat i reflexió.

Clicant sobre la imatge anireu a l’article.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

DIA INTERNACIONAL DE LA XOCOLATA I ROALD DAHL

Quan just s’acaba de celebrar el Dia Internacional de la Xocolata vull explicar allò que he escoltat pels diferents mitjans sobre l’orígen d’aquesta iniciativa.

Des de l’any 1995,  el dia 13 de setembre es celebra el Dia Internacional de la Xocolata com a homenatge a l’escriptor Roald Dahl (1916-1990) autor de la magnífica i deliciosa història Charlie i la fàbrica de la xocolata. Si bé aquesta iniciativa va sorgir a França, va ser seguida pels països anglosaxons i també pels Estats Units com a reconeixement a Milton S. Hershey, fundador i amo de la Companyia de Xocolates Hershey. Ambdós  nascuts el mateix dia.

Altres països mantanen el 7 de juliol com a Dia Mundial del Cacau.

És un llibre que no hem d’oblidar, al contrari , tenir-lo ben present quan hàgim de recomanar lectures…

Publicat dins de General | Deixa un comentari

APUNTS PER A LA BIBLIOTECA ESCOLAR

M’ha semblat convenient que en aquest nou curs, que sembla començarà amb normalitat i millors ànims per fer coses, tinguem present el següent document:

Monogràfic BE21. Apunts per a la biblioteca escolar, editat en digital el juliol del 2020 pel Departament d’Educació.

Aquesta publicació no es limita a les biblioteques, sinó que inclou molts articles que reflexionen sobre la biblioteca, la lectura i els llibres infantils.

MOLT INTERESSANT!!! i convenient de llegir, si em permeteu d’aconsellar-vos.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ

Del 10 al 19 de setembre tindrà lloc la 39a edició dela Setmana del Llibre en Català al Moll de la Fusta de Barcelona.

Trobareu tota la informació a:

https://www.lasetmana.cat/

Publicat dins de General | Deixa un comentari

PREMI ATRAPALLIBRES I PREMI PROTAGONISTA JOVE: LLISTAT DE LLIBRES PEL CURS 2021-22

Us informem que el Premi Atrapallibres i el Premi Protagonista Jove, a iniciativa del CLIJCAT, ja ha indicat el llistat de libres seleccionats per al proper curs. Són aquests:

 

Inscripció, bases i tota la informació a:

https://www.clijcat.cat/Atrapallibres-Inscripcio-i-Bases

Publicat dins de General | Deixa un comentari