PER UN ESTIU LECTOR

I bones lectures!

Amb aquest objectiu, el Grup de Treball Bibliomèdia fa un recull de les guies de lectura elaborades per especialistes en LIJ de diferentes centres o institucions, normalment aquestes guies coincideixen amb temps de vacances i això va bé per desvincular la lectura com a tasca exclusiva de l’escola i establir-ne un hàbit dins el temps d’esbarjo, en aquest aspecte s’ha incidit molt en el recent festival literari infantil de Barcelona Món Llibre 2024.

En aquest enllaç trobareu les guies (i un bonic poema de Núria Alberti):

https://grupbibliomedia.blogspot.com/2024/06/guies-de-lectures-per-lestiu.html

També voldria difondre una activitat entorn a la celebració de l’Any Guimerà que es duu a terme a les nostres platges, a Sant Salvador i Coma-ruga que apropa la figura i obra d’Àngel Guimerà als més petits:

Per acabar, recomanar-vos un llibre que estic llegint i penso que per a molts adults pot ser de molta ajuda per a gestionar i prioritzar el tema de les pantalles versus lectura:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

ALBERT JANÉ I RIERA, FLAMANT PREMI D’HONOR DE LES LLETRES CATALANES

Volem posar de manifest quant ens alegrem de que se li hagi otorgat aquest premi.

Són moltes les generacions que relacionem l’Albert Jané amb els primers passos en el coneixement més formal de la nostra llengua, en el que fa referència als infants i joves podem dir, entre altres coses, que és seva la traducció de la primera pel.lícula infantil doblada al català, la Ventafocs; la direcció i col.laboració (traductor, corrector) a la revista “Cavall Fort”. En la seva vessant de traductor, va rebatejar la primera historieta de Les Schtroumpfs del belga Peyo com Els Barrufets, i la italiana Estefi, de Grazia Nidasio, …

Ens barrufa molt que se li hagi fet aquesta merescuda distinció!

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

ESCOLES D’ESTIU LITERÀRIES

El Grup Bibliomèdia ens ha fet arribar la següent informació:

Arriba el bon temps i amb ell les Escoles d’estiu d’arreu. A continuació us deixem enllaçades les que tenen formacions relacionades amb el món de la lectura i la literatura

(Si algú en sap d’altres ens ho podeu fer arribar per incloure-les)

ESCOLES I FORMACIÓ D’ESTIU 

6a Jornada de Biblioteques de Badalona.
Llegir per pensar: pensament crític a través de la lectura.

14a Escola d’estiu de LIJ (UVic, Abadia de Montserrat). Com mostrar la LIJ els grans reptes del món actual? Guerra, clima i tecnologies.

35a Escola d’Estiu del Casal del mestre de Granollers (Vallès Oriental). Aprendre a llegir des de la neurociència.

45a Escola d’Estiu A.M. Alexandre Galí (Vallès Occidental). La il·lustració com a fil literari.

7a Escola Estiu. M.R.P. Alt Empordà.

Escola d’estiu de l’ICE. La lectura literària a l’etapa d’infantil.

59a Escola d’Estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Podeu consultar el catàleg de formacions de literatura aquí.

4a Escola Estiu MEAC. Alt Camp.

45a Escola d’estiu del Maresme.

45a Escola d’Estiu del Baix Penedès. Contes per llegir el món (la literatura que ens apropa a l’altre).

Escola d’estiu CDL. Saber per aprendre.

21a Escola Estiu FUMH. Biblioteca escolar: El plaer de la lectura, recursos pràctics.

12a Escola Estiu Aprèn Online.

Escola estiu Doqua.

25a Escola d’estiu ACTE.

Entre elles veieu que hi ha la nostra, la del Penedés, la de Saifores, a casa de la Marta Mata. El tema d’enguany: SENSE INCLUSIÓ NO HI HA EDUCACIÓ.

Us repeteixo l’enllaç clicant damunt la imatge a on trobareu tota la informació:

Publicat dins de General | Deixa un comentari

MÉS SOBRE LA COMPRENSIÓ LECTORA

8 característiques d’un llibre que faciliten la lectura a l’infant

No, la comprensió lectora no només depèn de la maduresa i les capacitats diverses de les criatures

Aquest és el títol de l’article publicat a la revista digital Criatures. L’autora és  Susana Peix Cruz, bibliotecària, escriptora i prescriptora de llibres infantils i juvenils, descriu vuit aspectes que faciliten la comprensió lectora d’un text. Podeu llegir-ho en el següent enllaç:

https://www.criar.cat/noticia/2307/8-caracteristiques-llibre-que-faciliten-la-lectura-a-infant

Publicat dins de General | Deixa un comentari

JORNADA DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL ASSOCIACIÓ DE MESTRES ROSA SENSAT

TOT S’HI VAL?

Sovint escoltem que l’important és que es llegeixi, sigui el que sigui i com sigui…però també dubtem de si aquest plantejament és correcte. Segur que les reflexions d’aquesta jornada ens ajudaran a ajustar els nostres recels.

Tota la informació la trobareu al següent enllaç:  https://www.rosasensat.org/producte/literatura-infantil-i-juvenil-tot-shi-val/

Publicat dins de General | Deixa un comentari

ACCIONS A LA BIBLIOTECA ESCOLAR DE QUALITAT A CÀRREC D’EN JAUME CENTELLES (ON LINE A DOCENTS.CAT)

Tot i que en Jaume Centelles prefereix, com ha expressat moltes vegades, les formacions presencials, ha acceptat la proposta de la Nati Bergadà de fer un parell de masterclass on line per a ensenyar com podem aconseguir que la biblioteca escolar sigui “el cor de l’escola”

Accions a la biblioteca escolar de qualitat (BEQ). Primera part

La primera de les dues masterclass en les que explico com podem aconseguir que la biblioteca sigui el cor de l’escola ja està pujada al blog de Docents.cat

En aquesta primera comparteixo dinàmiques i activitats que podem dur a terme per impulsar la lectura a l’escola i em refereixo a activitats que inclouen a tota la comunitat educativa. Són aquelles que es poden fer sense entrar a la biblioteca. A la segona ja veureu que em centro en tot el que pot passar dins d’aquest espai hospitalari i educatiu, imprescindible per a una educació de qualitat, i algunes de les accions que podem fer amb el grup classe.

Parlo d’activitats que es desenvolupen als passadissos de l’escola, al pati, al barri,, etc. i que requereixen de la complicitat de l’equip directiu, dels alumnes de cicle superior, dels botiguers de la zona, dels pares i mares, etc.

Si voleu veure un tastet de la masterclass (set minuts), ho podeu fer clicant a:

https://vimeo.com/938640220/8873833154?share=copy

Trobareu tota la informació a https://docents.cat/A l’apartat de Xerrades, n’hi ha que tracten de la literatura infantil i juvenil, com els “Laboratoris de lectura” explicats per la Marta Roig, “La conversa literària” a càrrec d’en Guillem Fargas i en Marc Alabart, el “Pla de lectura de centre” amb en Joan Portell, “la poesia” explicada per en Dani Espresate, els “Contes per treballar les emocions i els valors a l’aula” segons la Santitos Muñoz, “què és un club de lectura i com dinamitzar-lo” en paraules de la Maria Gajas, els “àlbums il·lustrats” explicats per la Núria Vouillamoz, i moltes més opinions i experiències.

 

 

 

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

UN PARELL D’ARTICLES QUE CAL LLEGIR

He llegit uns articles que penso que és bo difondre com a punt de reflexió relatius a certs aspectes i iniciatives sobre la lectura i la biblioteca escolar.

Un article basat en una entrevista que fa l’Helena López a María Pousa, assessora de la xarxa de biblioteques escolars a Galícia, publicat pel Periódico.

María Pousa: “L’escola no ha de tenir tota la col·lecció de Geronimo Stilton”

Si bé les comparacions són odioses, ens podem preguntar què passa aquí. També vàrem començar, però hem quedat subjectes a les voluntats individuals de cada centre o d’alguns membres que “hi creuen”. Quin seguiment i assessorament hi ha?

Us deixo l’enllaç a l’article que aporta unes quantes idees molt clares del que és i quin enfocament ha de tenir una biblioteca escolar:

https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20240518/maria-pousa-l-escola-tenir-102581058

L’altre article de Sònia Espín l’ha publicat el diari digital Segre i fa referència a la supressió de les lectures obligatòries en el batxillerat. No sé què en penseu, a mi em sorprèn d’entrada  que la polèmica estigui només centrada en sí o no lectures obligatòries, veig bé que no se’n faci un examen, però potser caldria mirar com es treballen. Normalment, no es fa lectura a classe, llegida en veu alta. compartida, comentada… es mana llegir de tal a tal pàgina o capítol i a classe control/examen. S’ha de transmetre el valor de la lectura, despertar l’interès per la Literatura. Falla la metodologia, no el contingut.

Polèmica supressió a batxillerat i selectivitat de lectures obligatòries

https://www.segre.com/ca/lleida/240525/docents-catala-i-castella-veuen-error-suprimir-lectures-obligatories_453023.html

 

 

 

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

BIBLIOTECA ESCOLAR DE L’ESCOLA POMPEU FABRA DE MOLLERUSSA PREMIADA PER LA FUNDACIÓ BOFILL

Fa una dies encoratjàvem a les Biblioteques Escolars a participar en la convocatòria de la Fundació Bofill per a premiar aquelles BE que volien i podien mostrar les millors pràctiques i lluir de biblioteca.

Doncs bé, ja tenim guanyadora, en categoria de creativitat: la Biblioteca Escolar de l’Escola Pompeu Fabra de Mollerussa.

FELICITATS!!!

Al programa Els Matins de TV3 han donat la notícia i han fet un petit reportatge sobre les seves bones pràctiques recollides en el següent video.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

SALÓ DEL CÒMIC BARCELONA 2024

Aquest dissabte vam visitar el Saló del Còmic Barcelona, un dels certàmens més importants sobre el món de la vinyeTa (amb el permís del Saló del Manga). Un any més, els estands de les editorials i llibreries han omplert els pavellons de la Fira de Monjuic, deixant també lloc als fanzines i a nous dibuixants que han aprofitat l’espai per donar a conéixer la seva obra.

Al Còmic Barcelona hi hem trobat, a banda de tota mena d’historietes gràfiques d’arreu del planeta, jocs de taula, marxandatge, espectacles, desfilades de disfresses de personatges, videojocs… i un ambient espectacular. milers de persones de totes les edats, molt públic familiar gaudint del dia en un esdeveniment que apropa al llibre, a la lectura. Impossible explicar tot el que hi havia i les activitats dutes a terme.

Des de clàssics com Astèrix i Obèlix, Tintín o Mortadelo i Filemón, fins a les publicacions més avanguardistes, tothom ha pogut quedar ben satisfet.

Durant la celebració del saló, s’ha premiat als considerat millors còmics publicats durant el 2023, nosaltres destaquem els premiats en LIJ.

Millor còmic infantil i juvenil:

  • Molly Wind: Bibliotecaries a Cavall de Catalina González y Toni Galmés (Norma Editorial) Guanyadors

Finalistes:

  • Cecilila Van Helsing 3: El Señor que tenía una oreja en la frente de Julio A. Serrano y Juan José Cuerda (Bang Ediciones)
  • Erwing, el Gato Cuántico de Manuel Bartual (Beascoa)
  • La Isla de Oko: Sonríe de Katia Klein y Rut Pedreño (ECC Ediciones)
  • Niko: Superinventos y grandes trastadas de Paco Sordo (Kómikids)

L’any que ve no us ho perdeu!!!

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

“ELS MILLORS LLIBRES QUE HEM DE FER, SÓN ELS LLIBRES PER A INFANTS”. UN ARTICLE D’OBLIT BASEIRA, EDITORA I LLIBRETERA ESPECIALITZADA EN LLIBRES PER A INFANTS I JOVES

Segur que coneixeu l’Oblit Baseira, editora i propietària de Casa Anita una llibreria al Barri de Gràcia especializada en llibres per a infants i joves: una meravella de llibreria, a on, a part de sentir-vos-hi molt bé us aconsellaran.

Doncs bé. l’Oblit ha fet un article per a la revista Criar.cat i el vull compartir ja que diu coses que considero és necessari tenir en compte a l’hora d’escollir o llegir un llibre amb els infants.

Clicant damunt la imatge de l’Oblit, accedireu a l’article. També hi trobareu 15 tips per a estimular la lectura a casa. Tot plegat interessantíssim!

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari