2a. JORNADA EDUCATIVA MESTRA MARIA ANTÒNIA, A TORREDEMBARRA

Des de la Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra ens conviden a participar en les tertúlies sobre la vigència dels contes tradicionals.

Format: Presencial
Lloc: Biblioteca Mestra Maria Antònia, Torredembarra

Programa:

10.30 h Benvinguda i cafè.
11 h «Deixem lloc a la rondalla en l’era de l’àlbum?». Tertúlia amb Jaume Centelles, bibliotecàries i mestres.
12.30 h Bones pràctiques. Biblioteques de Tarragona, Calafell, Sant Pere de Ribes i l’Escola Molí de vent.
16 h «Visita’ns». Exposicions i espais interactius.
17.15 h «Censura, la mirada de l’adult?». Tertúlia amb Marta Roig i el Club de mestres.
19 h «Conte contat». Narració a càrrec de Mònica Torra.

Podeu fer la vostra inscripció aquí.

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

7a. TROBADA PROFESSIONAL RIUDELLETRES

Una mica just, però me n´he assabentat aquesta tarda. Encara hi sou a temps i, si no teniu programat el cap de setmana, és una bona proposta.

7a. Trobada professional Riudelletres 30/9 i 1/10

Lloc: Casal dels Marquesos de Llió,Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès)

Veure tota la informació

Publicat dins de General | Deixa un comentari

SEGUIM DONANT VOLTES AL TEMA DE LA COMPRENSIÓ LECTORA…

Sempre que puc, escolto la secció “L’ofici d’educar” al programa de Catràdio dels diumenges El suplement, compta amb la intervenció d’en Jaume Centelles presentant un llibre entre d’altres temes. El passat 10 de setembre es va incidir en els lamentables resultats obtinguts en comprensió lectora pels alumnes de Catalunya…

Davant la pregunta: Que falla i quines solucions hi ha? Responen experts com Héctor Ruiz,investigador i divulgador científic, autor de Com aprenem?; Marta López, directora del programa Lecxit de la Fundació Bofill; Mar Esteve, doctora en Pedagogia i autora de L’escola, casa de lectura i el filòleg Gerard Furest. Es va concloure el debat amb deu estratègies per a combatre la baixa comprensió lectora.

Podeu  escoltar la secció clicant al podcast següent:

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/lofici-deducar/deu-estrategies-per-combatre-la-baixa-comprensio-lectora/audio/1181223/

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

TORNEM-HI!

Sí, tornem-hi sense presses, doncs els inicis estan carregats de mil i una tasca, però amb moltes ganes i tota la il.lusió del món. Esperant que tothom, inclós el Departament d’Ensenyament, porti les piles carregades per (continuar) donar a la biblioteca de l’escola el protagonisme que li pertoca, la lectura no ha de ser una assignatura sinó una activitat encaminada a aconseguir una actitud envers el fet de llegir, necessita un context que proporcioni gaudi i ganes de fer-ho…

“Anem per feina” ja que voldria posar a l’abast una sèrie de cosetes que m’han semblat interessants:

Acabo de llegir  Els beneficis de la lectura en veu alta de David Bueno, Anna Forés i Antoni Ruiz Bueno, i no vull deixar de recomanar-lo. El seu contingut està centrat en exposar els beneficis  de la lectura compartida i estratègies de com dur-la a terme en diferents àmbits. Posa en evidència com la lectura en veu alta ens fa créixer emocionalment, culturalment i cognitivament i crea lectors i lectores de manera senzilla i a l’abast de tothom.

Editorial:
TEXT
Idioma:
CATALÁN
Encuadernación:
Tapa blanda
ISBN:
9788441232396
Año de edición: 2023

Un altre llibre que m’ha arribat a les mans i m’ha entusiasmat, per la seva utilitat en la difícil feina d’incentivar en la creació de textos, és Rodari 2.0 Tècniques creatives per fomentar l’escriptura a casa i a l’aula de Jordi Folck, comissari del Centenari Rodari 2020, actualitza la Gramàtica de la fantasia rodariana. I ho fa construint noves propostes adaptades al nostre temps i al nostre país amb referents literaris, fílmics i musicals propers al lector més jove. Totes les activitats s’han portat a la pràctica en els més de 800 fòrums que l’autor ha impartir i en múltiples tallers d’escriptura creativa.

Autor Jordi Folck

Editorial PUBLICACIONS DE L’ ABADIA DE MONTSERRAT

I per si encara hi ha dubtes sobre la importància de fomentar la creativitat i la imaginació com a eines bàsiques en el desenvolupament de qualsevol tasca …

 

També fer difusió de la publicació per part de la Fundació Bofill del còmic Ombres de colors,  és una història de ficció que mostra la diversitat i la transversalitat de perfils que deixen els estudis prematurament, i les causes de fons que empenyen cada any milers de joves a deixar el sistema educatiu. Amb el seu tercer còmic, Oriol Malet aborda l’abandonament escolar prematur posant al centre les històries i vivències dels joves que, més enllà de les dades, es veuen empesos a deixar els estudis abans d’hora. Malet s’ha capbussat en estudis impulsats per la Fundació Bofill i en la realitat diària dels centres i docents, parlant directament amb desenes de joves «abandonadors».

COMANEGRA- 9788419590442

Per acabar aquesta primera publicació després de vacances, us poso l’enllaç de l’IBBY.cat a on s’expliquen totes les novetats de la LIJ, propers esdeveniments, novetats editorials i les seves valoracions, nova edició dels premis Atrapallibres i Protagonista Jove, etc.

No deixeu de visitar-ho!!!

https://www.ibbycat.cat/

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

DARRERES NOVETATS ABANS DE VACANCES

Després de demanar disculpes per la demora de noves publicacions,  degut a raons personals feixugues, no vull iniciar el parèntesi de les vacances al blog sense recordar-vos que no deixeu de consultar les darreres novetats de l’ibby.cat Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Hi trobareu titulars tan interessants com aquests:

La LIJ cada vegada més presents a les institucions

Conclusions de la 58ena Escola d’Estiu: El dret a llegir

I molta més informació  a l’enllaç ibbycat.cat

I mentrestant….ACABEU DE PASSAR UNES BONES VACANCES!!!

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

JOSEP VALLVERDÚ, FELIÇ ANIVERSARI

Avui, l’escriptor Josep Vallverdú fa fet 100 anys. La nostra felicitació i també el nostre agraïment per la seva contribució a impulsar el gust i la qualitat en la literatura infantil i juvenil.ha arribat a aquesta edat  encara actiu i ab un llibre recent, Mosaic de tardor.

A les 12 del migdia s’ha dut a terme l’acte central de l’Any Vallverdú, segurament haurà estat el moment institucionalment més important d’un programa de commemoracions, comissariat per Carme Vidal Huguet que també ha inclós la recent inauguració al Palau Robert de Barcelona de l’exposició Geografies Josep Vallverdú.Els homenatges a Vallverdú s’estan duent a terme en diferents llocs del territori català.

Any Josep Vallverdú

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

UNA BIBLIOTECA A CADA ESCOLA…

Han saltat les alarmes!

Què ha passat amb el Programa de Biblioteca Escolar Puntedu?

Una biblioteca a cada escola: assignatura pendent per a la comprensió lectora

La conselleria d’Educació anunciarà en els pròxims mesos un pla per reactivar les biblioteques escolars, que els experts consideren crucials per recuperar els bons hàbits.

El baix nivell de comprensió lectora dels alumnes catalans, que se situen a la cua de l’estat espanyol, és multifactorial i té a veure, entre altres coses, amb un món que ha arraconat la paraula en favor de la imatge, amb els mestres que llegeixen cada cop menys i amb la falta de biblioteques escolars que promoguin el gust per la lectura. Aquest últim punt és un incompliment del Govern amb relació a la normativa educativa, que exigeix una biblioteca per cada centre escolar, i una part important del problema que la conselleria pretén solucionar en els pròxims cinc anys.

El filòleg i màster de biblioteca escolar i promoció de la lectura Eloi Planas insisteix en la importància de complir amb aquest requisit per revertir la mala situació del nivell de comprensió lectora dels alumnes catalans de primària. “El Govern ha de procurar que es compleixi, sobretot ara que hi ha dades oficials. Però aquestes biblioteques no poden ser només una sala amb llibres, sinó que han de tenir un fons viu, renovat i atractiu pels alumnes”, explica l’expert. Afegeix que cal destinar recursos per contractar persones especialitzades que se’n puguin fer càrrec. “Calen persones formades per fer aquesta feina que també puguin fer formacions als docents per conscienciar que la lectura és una eina important per desenvolupar el pensament crític i la capacitat d’argumentació”, raona.

Paquet de mesures del Departament per reactivar les biblioteques

En aquest sentit, Planas té l’esperança que el Govern inclogui les biblioteques escolars en el Pla Nacional del Llibre que s’ha d’anunciar durant el mes de juliol. Sembla que l’executiu català està disposat a fer-ho, en detectar que part del problema es deu al fet que no es treballa el gust per la lectura. De fet, el director general d’innovació, recerca i cultura digital, Joan Cuevas, exposa en un article d’opinió al Diari de l’educació que “la manca d’espais tranquils per a la lectura, la manca d’hàbit o de referents i les lectures obligatòries no triades per l’alumnat fan que llegir no agradi”. En aquest sentit, anuncia que el Departament iniciarà a partir de setembre un paquet de mesures per pal·liar aquests efectes.

Aquest programa d’Educació comptarà amb recursos per aconseguir a cinc anys vista la reactivació del conjunt de biblioteques escolars del sistema. Aquestes biblioteques, apunta Cuevas, han d’aportar “materials i formacions d’alta qualitat als centres perquè puguin desplegar bones activitats de foment de l’hàbit lector i aprendre a llegir”. “No és un paquet improvisat, són mesures gestades des de fa més d’un any amb representants del món de la lectura i l’educatiu”, conclou Cuevas en aquest article. En la mateixa línia, al ple monogràfic d’educació celebrat al Parlament el passat dimarts la consellera Anna Simó va anunciar aquest paquet de mesures encara sense concreció.

La urgència de fer front al problema des de les escoles

Marc Guevara, responsable d’Educació i Universitats de Plataforma per la Llengua, assegura que el nivell de comprensió lectora i d’escriptura de l’alumnat “és cada cop pitjor” i considera que part del problema és el tipus de llengua que es troben al carrer. “Sobretot tenen contacte amb la llengua oral i en registre col·loquial, l’escrita la veuen poc. A més, els referents que tenen utilitzen un tipus de llengua espontània i descuidada, i això fa que la comprensió de textos elaborats els costi”, explica. Això ha provocat una “degeneració” molt gran del registre escrit i de la comprensió lectora. “El sistema educatiu ha de fer front a aquest problema de forma urgent”, adverteix.

Una de les solucions inajornables, explica, és garantir que tots els centres tinguin una biblioteca ben proveïda. “El 41,2% dels centres no tenen biblioteques, un espai que propicia activitats de lectura i que pot ajudar a recuperar bones pràctiques”, apunta. Afegeix que aquestes biblioteques han de comptar amb un fons ben cuidat. “El Govern ha d’invertir i ha de contractar persones encarregades de mantenir-les. Al final, tot és una qüestió d’inversió”, explica. Guevara lamenta que fins ara s’hagin renovat només els espais, quan és important invertir en els llibres per “oferir als nanos coses que els puguin atraure”.

En aquest sentit, apunta la importància de potenciar el català en aquestes biblioteques escolars, així com incloure en els projectes lingüístics dels centres un apartat per treballar la lectura i la comprensió lectora. “Els llibres han de potenciar el català dins d’aquest marc de l’escola com a lloc on compensar el que es troben els nanos al carrer”, conclou.

“Les biblioteques no poden ser només una sala amb llibres, sinó que han de tenir un fons viu, renovat i atractiu pels alumnes”

Dinamitzar les biblioteques perquè els llibres no siguin “decoratius”

El lingüista Rudolf Ortega també considera important promoure les biblioteques escolars per aconseguir que l’alumnat cultivi des de petit el gust per la lectura. “Algú especialista ha de portar les biblioteques i dinamitzar l’acte de la lectura. En el centre dels meus fills, la biblioteca la portava una antiga professora voluntària. Falta personal i invertir en llibres”, raona. En molts casos, els centres que tenen biblioteca l’utilitzen com un lloc on els nens esperen que els pares els recullin després de classe. “Els nens estan allà esperant, però no llegeixen perquè cal que hi hagi algú que faci activitats dinamitzadores”, explica Ortega. En aquest sentit, lamenta que en molts casos els llibres estiguin en aquestes sales “fent de decoració”.

A banda, Ortega considera que part del problema és la pèrdua del llibre com a element d’estudi. “Hi ha escoles que deixen que els alumnes entenguin les coses per si mateixos i no hi ha cap disciplina”, es queixa. També considera que el baix nivell de lectura i de comprensió té a veure amb els referents dels nens. “Si a casa estem tots amb el mòbil no podem pretendre que els nens agafin un llibre”, conclou.

Font: El Món, un article d’Ivet Núñez.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

TOTA L’ACTUALITAT DE L’IBBY.cat I EL MÓN LIJ

Recomanacions lectores per aquest estiu!

Nova entrega de les tries que els especialistes Glòria Gorchs i Joan Portell elaboren per a les famílies dels municipis lectors:

Darreres publicacions de la Revista Faristol:

El nou número tracta de lesrelacions complexes entre POLÍTICA i LIJ, també inclou entrevista amb Vicente Ferrer, un reportatge sobre Josep Vallverdú i una selecció de llibres que parlen sobre cossos nus.

Premis LIJ d’interés general:

Les catalanes Núria Figueras i Anna Font guanyen el XVI Premi Internacional Compostela amb “La visita”. Podeu llegir la notícia completa aquí.

I si en voleu més, trobareu els Premis Atrapallibres i Protagonista Jove,  homenatges, cursos, formacions i demés notícies a aquest enllaç.

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

GUIES DE LECTURA ESTIU 2023

Fem difusió del missatge de Bibliomèdia compartint les guies de lectura estiu 2023 elaborades per diferents centres i entitats (Moltes gràcies!):

Benvolgudes i benvolguts!!

Ja tenim aquí l’estiu i us fem arribar l’article [1] amb les guies que
centres i altres entitats han elaborat.
Si algú vol que afegim les vostres guies ens podeu enviar un correu i
les afegirem.

Esperem que passeu un bon estiu acompanyats de bones lectures i que
recupereu forces.

Equip BBM

[1] http://grupbibliomedia.blogspot.com/2023/06/per-un-estiu-lector.html

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EN L’ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE LA MARTA MATA I GARRIGA, L’AJUNTAMENT DE BANYERES DEL PENEDÈS MOSTRA EL SEU RECONEIXEMENT COM A FILLA IL.LUSTRE

Marta Mata Garriga (1926-2006), filla il·lustre de Banyeres del Penedès des de 1995, va néixer a Barcelona el 22 de juny de 1926. És considerada una de les pedagogues i polítiques més rellevants del camp educatiu a Catalunya i a Espanya del segle XX. Compromesa amb la millora de l’escola pública, dedicà la seva vida a l’impuls de la renovació pedagògica. Al llarg de la seva vida va rebre nombroses distincions, entre elles la Creu de Sant Jordi el 1997.

Molt vinculada al nostre municipi, va viure llargues temporades a la casa familiar, Cal Mata de Saifores, des d’on va començar a treballar en l’educació dels infants, seguint les orientacions de la seva mare Àngels Garriga que era mestra. Actualment Cal Mata és la seu de la Fundació que porta el seu nom, i s’hi fan trobades, esplais, seminaris, estudis i recerques sobre temes pedagògics, culturals i socials.

Avui, dia de l’aniversari del seu naixement s’ha portat un centre de flors al cementiri, i per mantenir viu el seu record volem compartir un dels seus pensaments:

“No és la ciència, o el mestre, el centre de l’educació i de l’escola, sinó l’infant, al voltant del qual gira l’activitat i el contingut de l’educació”. 

Podeu trobar més informació de la seva biografia, bibliografia, reconeixements, etc. al web de la Fundació Marta Mata Garriga o clicant al següent enllaç: Fundació Marta Mata

Publicat dins de General | Deixa un comentari