BREU HISTÒRIA

El curs 2015-2016, i després de 15 anys de treball continuat, les persones que integrem el Seminari de Biblioteca Escolar Marta Mata, vàrem decidir canviar el format de trobades quinzenals i optar per programar activitats obertes a tota la comunitat educativa.

La nostra intenció és continuar treballant per donar suport a les biblioteques escolars i a la lectura, ja que creiem que són pilars fonamentals per avançar en l’educació dels nens i les nenes. La lectura i l’escriptura, són eines indispensables per la vida, són instruments que totes les persones hauríem de dominar amb destresa. Pensem que les biblioteques/mediateques han d’estar presents en els centres de tots els nivells educatius per a contribuir activament en el procés educatiu.

Nosaltres, des d’aquest seminari que porta el nom de la Marta Mata i seguint el seu guiatge, volem continuar posant el nostre granet de sorra en aquesta tasca meravellosa que és educar els infants

Moltes gràcies a tots i totes!

Maria Rosa Heras i Juncosa

******************++

Aquesta petita història està extreta de la presentació feta al dossier editat amb motiu de la Matinal sobre Biblioteques Escolars celebrada a Saifores el curs 2010-2011 amb motiu del desè aniversari del seminari.

No és fàcil mantenir encesa la flama que va encendre la Marta ara fa quinze anys, però l’esperit del Seminari continua a partir de l’empenta i el tarannà sempre positiu que ella va transmetre’ns. I com deia la Cristina (l’autora d’aquest escrit)  “encara continuen vives, per a molts i moltes de nosaltres (malgrat les dificultats per la manca de suport del Departament d’Educació, per la manca de sensibilitat vers aquest tema per part de molts professionals de l’educació, i per una gran mancança en la formació inicial i permanent), la il·lusió i les ganes de seguir treballant per les biblioteques escolars.”

A Saifores, un poblet del Baix Penedès envoltat d’horts i vinyes, una colla de mestres conversen il·lusionats i il·lusionades, entre llibres, tot fent el cafè o una infusió…
L’hospitalitat de la Marta, la Marta Mata, per acollir-nos a casa seva, a la Biblioteca Curtó de Cal Mata, actual seu de la Fundació Àngels Garriga, i la generositat de compartir amb nosaltres el seu saber i el seu mestratge va fer que aquella colla de mestres, amants de la lectura i amb la convicció de l’important paper de les biblioteques escolars, emprenguéssim un interessant i engrescador camí pel qual, encara avui, avancem tot superant dificultats i entrebancs… I ja en portem 10!
El convenciment de la Marta per promoure la lectura i aconseguir que tots els centres educatius de la comarca tinguessin una biblioteca, que permetés a infants i a joves gaudir amb els llibres i accedir al món de la informació, va fer que ella mateixa iniciés un grup de treball perquè tots i totes nosaltres ens poguéssim anar formant i així aconseguir aquests importants reptes.
Per a poder fer realitat el somni d’una biblioteca escolar en funcionament, dinàmica i realment viva, des d’on es realitzessin activitats per a fomentar l’hàbit i el gust lector, des d’on el professorat i l’alumnat cerquessin i tractessin la informació (present en els diferents mitjans i
formats) per transformar-la en coneixement… per a tot això calia mestres amb il·lusió i formació.
Uns mestres que creguessin en aquesta manera de treballar, des de totes les etapes educatives i des de tots els sabers, utilitzant la biblioteca-mediateca. Mestres que, amb la seva il·lusió, transmetessin la màgia i el poder de la lectura als seus nens i nenes, compartint amb ells l’aventura de créixer amb la literatura. I sobretot -perquè el camí encara no està prou adobat amb el suficient convenciment per poder engrescar a aquells que encara no han descobert les possibilitats de treballar amb aquest recurs, i des d’una perspectiva metodològica que encaixa perfectament amb els actuals plantejaments curriculars.
Primerament, trobant-nos al CEIP Les Cometes de Llorenç, vàrem poder iniciar aquesta
formació, possibilitada pel Pla de Formació de Zona del Baix Penedès. Vam tenir l’oportunitat i el plaer de conèixer, d’escoltar, i d’aprendre moltíssimes coses d’excel·lents professionals, amb una gran experiència, convidats per la Marta.
Per a nosaltres se’ns va obrir un món meravellós al nostre davant.
I després d’aquell primer any, en van venir d’altres a Saifores per a…
– Conèixer els secrets per a mirar i valorar les il·lustracions, per aprendre a llegir-les, i ensenyar a llegir-les.
– Admirar la riquesa del treball de la poesia, i acostar-nos-hi per poder gaudir-la i omplir-nos dels seus beneficis.
– Descobrir obres clàssiques i novetats del món literari infantil i juvenil, i la seves possibilitats educatives.
– Conèixer el món de l’organització i la catalogació dels diversos materials de la bibliotecamediateca per a fer-ne possible un millor ús…
Tots aquells aprenentatges, i molts d’altres, es van anar convertint en petites pràctiques als nostres centres. I així la dinàmica del grup va anar compaginant la formació d’experts amb l’intercanvi i l’enriquiment entre els propis membres del seminari. Els dijous, quinzenalment, explicàvem les nostres experiències, compartíem lectures i opinàvem sobre temes que preocupaven a l’escola. S’anaven incorporant nous membres que aprenien i compartien amb els més veterans, sempre amb l’escalfor i l’assessorament de la M. Rosa Heras -coordinadora del seminari, en faltar-nos la presència de la Marta-, i comptant amb el suport de la Maria Ramon, primer, i després de la Maria Nolla, del Centre de Recursos Pedagògics de la nostra comarca.
Paral·lelament al nostre grup de treball Seminari de les Biblioteques Escolars del Baix Penedès, a d’altres territoris, altres grups també anaven treballant i lluitant per al reconeixement de les Biblioteques Escolars, com és el cas de Bibliomèdia, un àmbit de treball de la Federació dels Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya.
L’any 2005, el Departament d’Educació va fer un pas endavant amb la posada en marxa del Programa de Biblioteques Escolars Puntedu, a través del qual es possibilitava a alguns centres de Catalunya formar part dels Projectes d’Innovació Educativa, amb el reconeixement de la important tasca de la biblioteca-mediateca als centres d’educació infantil, primària i secundària.
L’aprovació del projecte possibilitava la dotació d’alguns recursos materials i, en alguns casos, de recursos personals. La implantació del programa no ha estat suficient per acabar d’ajudar a néixer, ressorgir o mantenir totes les biblioteques escolars, però ha ajudat a algunes a iniciar un camí lent, però encertat.
El naixement del programa Puntedu va possibilitar que alguns dels centres de la nostra comarca posessin fil a l’agulla, plantegessin el tema de la Biblioteca Escolar als seus claustres, que s’arribessin a formular propòsits i actuacions, que es recollissin les pràctiques que s’estaven portant a terme, i es definissin noves línies d’actuació.
La nostra comarca, ja amb un interès pel tema i un bagatge en la formació, va ser una de les zones preferents.
Actualment, gairebé tots els nostres Projectes d’Innovació Educativa Puntedu han finalitzat, però encara continuen vives, per a molts i moltes de nosaltres (malgrat les dificultats per la manca de suport del Departament d’Educació, per la manca de sensibilitat vers aquest tema per part de molts professionals de l’educació, i per una gran mancança en la formació inicial i permanent), la il·lusió i les ganes de seguir treballant per les biblioteques escolars.
Per tot això i, sobretot, perquè estimem els infants i els joves, i perquè creiem en el valor dels llibres, i de tot el que representa la biblioteca-mediateca escolar, mantenim la il·lusió, i continuem formant-nos cada dia.
Moltes gràcies, Marta!
I felicitats per aquests deu anys de treball a tota la gent del Seminari de Biblioteques Escolars del Baix Penedès, per molts anys i endavant!
Cristina Vadillo Serrano

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *