A part de fer ressó de les activitats entorn a la LIJ i la biblioteca escolar, s’escau una actitud reivindicativa davant la situació en que es troba la BE.
Aprofitant l’escrit de la Mariona Trabal a la revista Faristol n.100 “Cent motius per celebrar la LIJ” sobre la biblioteca escolar en que d’una manera breu, però clara perquè en poques paraules explica el recorregut de la BE des del 2004 fins ara i un parell d’articles-notícies vull justificar el to d’aquesta publicació.
BIBLIOTECA ESCOLAR
En l’evolució de les biblioteques escolars aquests darrers quaranta anys hi ha hagut de tot: moments bons, d’altres boníssims, situacions difícils i realitats lamentables.
Les fitxes per als llibres i per als usuaris es van acabar el 1995, amb la digitalització del Pèrgam i l’ePèrgam, gràcies a l’Assumpció Lisson i a tantes d’altres. Però el sistema s’ha col.lapsat i fa dies que n’esperem un de millor!
El gran moment de la biblioteca escolar a Catalunya va ser el programa PuntEdu, arribat el 2004, que va representar una empenta fortíssima per a les moltes escoles que s’hi van sumar. Però els diners venien d’Europa, i quan van acabar-se el PuntEdu…, es va deixar morir.
Per rematar-ho, va arrribar la pandèmia: quin mal al cor feien les biblioteques convertides en aules! D’aquest mal encara no ens n’hem recuperat.
Qui podria fer renéixer les biblioteques escolars no ho ha fet, encara. Perviurà, el Pla Nacional del Llibre i la Lectura? Tindrà resultats pel que fa a les biblioteques escolars? Lluitarem perquè així sigui!
Mariona Trabal
La situació actual queda molt ben reflectida en aquests articles-notícies:
“Se llenan la boca hablando de su importancia, pero no ponen dinero”: un instituto de Barcelona denuncia que perderá la biblioteca
Un institut públic de Gràcia es queda sense bibliotecari perquè les famílies no poden pagar-lo https://beteve.cat/societat/
Anem esperant que algú posi fil a l’agulla…