Aquest curs s’acaba…

Aquest any hem treballat molts projectes diferents. Abans de començar les vacances d’estiu us volíem fer un resum de cada un dels projectes i del què hem après…

EL BUIT: hem après que hi ha dos tipus de tècniques de conservació: químiques (se l afegeix alguna substància) i físiques (no afegim res).  Vam construir uns termòmetres per ajudar-nos a entendre a quina temperatura funciona cada tècnica de conservació física: ULTRACONGELACIÓ, CONGELACIÓ, REFRIGERACIÓ, LIOFILITZACIÓ, ETC…. Quan aquestes tècniques de conservació no funcionen, els aliments es fan malbé bé per bacteris o bé pels fongs, tots dos són microorganismes, que vol dir que no es poden veure a simple vista. Amb aquest projecte vam anar a una xerrada sobre l’aprofitament dels aliments. A partir d’aquí vàrem fer unes enquestes per les famílies per saber si ells feien servir alguns dels consells que ens van dir a la xerrada. A partir d’aquestes enquestes aquells consells que gairebé ningú feia a casa seva els vam escriure i adjuntar a la revista de l’escola.

Per comprovar que l’appertització (el buit) és un tècnica que conserva els aliments, vam fer conserva de tomàquet i la vàrem envasar en pot de vidre, i en uns altres seguint aquesta tècnica. Vàrem fer un registre i efectivament vam comprovar que si que conserva durant molt de temps els aliments, de fet avui en dia encara tenim els pots intactes. Per a saber que hi havia dins dels pots, vàrem dissenyar unes etiquetes.

COM PERCEBEM ELS SENTITS (COS HUMÀ): Quan vam fer la conserva de tomàquet, el vam tastar i a partir d’aquí ens vam preguntar com notem els gustos. Després d’investigar vam veure que era per les papil·les gustatives que enviaven la informació per un nervi fins al cervell.

A la vegada, quan fèiem els experiments al buit, ens vam plantejar si hi ha so al buit. Ho vam experimentar i vam veure que no, que el so necessita un medi per propagar-se. Així que també ens vam preguntar: què passa des de que s’origina el so fins que el sento. Després d’investigar, vam veure que el so s’origina a partir d’una vibració, que es desplaça a partir d’ones sonores, ens arriba a la orella i d’aquí es transforma en impulsos elèctrics que arriben a través d’un nervi fins al cervell.

A partir de totes aquestes informacions, vam veure que tots els sentits formen part del sistema nerviós. Aquest està dividit en dues parts: el sistema nerviós central (medul·la espinal, encèfal, bulb raquidi, cervell, cerebel, …)i sistema nerviós perifèric (simpàtic i parasimpàtic).

També vam veure que hi ha malalties que tenen a veure amb aquest sistema, algunes són conegudes d’altres no tant com l’Enterovirus, que és una malaltia que afecta a nens de fins a uns 10 anys.

Un cop teníem la informació necessària per entendre com funciona el sistema nerviós vam acabar fent-ne una maqueta.

CASES DEL MÓN: Hem aprés que a tot al món hi ha diferents tipus de construccions, i que les cases es construeixen amb diferents materials, segons les necessitats i els materials de l’entorn: fusta, ciment, gel, palla, fang, … Amb això també hi té molt a veure el clima   (si és càlid, polar, tropical, …) Per tant, segons el clima i l’entorn també hem vist les diferents fonts d’energia que s’utilitzen al món: energia elèctrica, nuclear, gasoil, gas, o les renovables com: biomassa, solar, eòlica, hidràulica…

També hem vist que segons la seva situació geogràfica i segons la densitat de població, les construccions varien, als llocs on hi ha molt habitants (grans ciutats) les construccions són edificis alts o gratacels. Ara sabem que l’alçada mínim perquè un edifici es consideri gratacel és de 150m. També hem vist que hi ha gratacels de 1007m com un d’Aràbia Saudita.

També hem vist que les formes varien, ni ha de forma cilíndrica (iglú, barraca de vinya), n’hi ha amb teulades molt pronunciades, ni ha amb teulades planes, …

Totes les edificacions que hem vist les hem hagut de situar en un mapamundi, on hi hem marcat l’equador i el meridià de Greenwich, dividint així la Terra en 4 parts (NE, NO, SE, SO).

CARRERS DE RELLINARS: Gràcies a aquest projecte hem parlat sobre la diferència que existeix entre els camins, els carrers, els passatges, les avingudes, etc. Hem apuntat les coordenades de diferents països , ciutats i pobles. I hem après com buscar-les en un mapa o un plànol.

Hem après que les coordenades s’expressen en graus, aquests graus ens han portat a estudiar diferents tipus d’angles: l’agut, el recte i l’obtús

Hem mirat el nom dels carrers del nostre poble, aquests tenen noms de persones importants, de plantes i arbres i noms de pobles o barris propers.

També hem fet una visita a l’Ajuntament per tal de preguntar per què el passatge de la nostra escola no té placa. Ens van respondre que quan van fer les plaques dels carrers del poble aquest passatge encara no existia, era un camí.

EL VIDRE: Amb aquest projecte hem après que el vidre no va ser un invent sinó un descobriment. Es va descobrir al 2500 A.C. a Egipte.

El vidre es fon entre 1000 i 1500 graus, i s’aconsegueix barrejant sal (natró), sorra (silici) i calç. quan arriba a la temperatura adequada aquests materials es fusionen.

El vidre té diferents propietats: és transparent, decolorant, translúcid, opac (vidre verd o ambre), dur i alhora fràgil, no condueix l’electricitat, condueix una mica la llum i no sura.

També hem parlat de la diferència entre vidre i cristall. El cristall pur té les molècules ordenades, i el vidre no les té. També hem après que el cristall provenen de fàbrica té les molècules desendreçades com les del vidre.

També hem parlat de la importància de reciclar el vidre.  Els passos que segueix una ampolla de vidre durant el cicle de reciclatge són els següents: primer passa pel consumidor, després per la recollida selectiva, se’n va a la planta de tractament, seguidament va a la fàbrica d’envasos, després a l’envasadora, per últim al comerç i després al consumidor.

 

DSC02308

BONES VACANCES!!!!!!!!!!!!!!!!!

Visita Museu del Vidre

El dia 6 d’Abril la classe de Mitjans Grans vam anar al museu del vidre a Vimbodí.

Ens van ensenyar moltes coses :  com es feia el vidre, el procediment del vidre, llegendes del seu origen.

Primer vam fer una visita guiada pel Museu on hi havia moltes peces de vidre antigues: primer pots de conserva, setrills, porrons de diferents tipus, …. ens explicava la història del vidre, i mentre fèiem la visita anàvem omplint uns fulls sobre com es treballava, les eines que s’utilitzaven, etc…

Després vam anara veure el forn on el mestre vidrier Paco ens va ensenyar com ell treballava el vidre.  unes de les  coses que vam aprendre  va ser que el vidre al treure el vidre del forn (1000 graus) s’havia que posar a un altre forn a temperatura mes baixa (5oo graus) perquè si el deixem directament a l’exterior el canvi de temperatura faria que es trenqués. També ens va ensenyar la tècnica de bufar vidre.

Després vam fer un taller per reutilitzar un pot de vidre, vam pintar el pot i el vam deixar assecar.

Després vam dinar en un parc i vam tornar cap a casa.DSC01500 DSC01415 DSC01427 DSC01435 DSC01479 DSC01481

DSC01439

EXPERIMENT MATERIALS

Actualment a la classe estem investigant les caracteristiques  del vidre i les seves propietats amb els projectes compartits del consorci de residus del Bages.

El dijous  18 de febrer a la classe vàrem fer una conversa: sabíem que el vidre a 1500Cº es pot treballar, donar-li forma,etc.., llavors sabíem què passava amb la calor però no sabíem que passaria amb el fred.

Per aquest motiu ens vam plantejar fer un experiments que consistia en posar diferents diferents begudes amb diferents materials (ampolla vidre, llauna i plàstic) amb gas i sense dins d’un congelador per a veure què passava.

Ho vàrem mirar durant 3 dies per mirar quina reacció farien. Vàrem veure que al 1er dia per la tarda la Coca -cola envasada en vidre es va obrir la xapa i va sortir Coca-cola. Al 2on dia pel matí la llauna de coca-cola va petar i l’últim dia (avui) l’ ampolla de plàstic  de Coca-cola s’ha inflat, la llauna d’Aquarius s’ha deformat i l’ampolla  de plàstic d’Aquarius  s’ha deformat una mica.

Encara no hem tret unes conclusions molt clares, però si que sabem que no passa el mateix que amb l’escalfor…

 

congelador

congelador1

Fem iglus amb diferent material

A la classe hem començat un projecte sobre les diferents cases del món.

La primera casa que estem investigant es l’iglú… nosaltres vam voler fer  iglús amb diferents materials com per exemple :  guixos, fusta, sucre, etc… però ens va costar molt fer-ho.

Nosaltres vam buscar informació sobre els iglús : hem trobat que els iglús estan situats a l’Antàrtida, Grenlàndia , Àrtic , Alaska, etc…

També hem intentat fer iglús a la classe amb diferents materials. Ens vam adonar que la majoria de peces tenien una forma similar, ara ja sabem que es diuen prismes rectangulars. Un cop acabats els iglús en vam treure unes conclusions:

– Com més gran és la base, és més fàcil.

-Per fer un iglú necessitem les peces siguin similars.

-El prisma rectangular és la forma que va millor per fer iglús.

– El material  hauria de ser dur.

-Les peces s’han de col·locar a “trenca-juntes” i cada pis una mica més endins.

-Com a mínim la meitat de la peça ha de quedar recolzada sobre la peça de sota ,sinó ,cau !

 

FILOSOFIA: PARLEM DE L’AMISTAT

Avui  a la classe hem estat parlant sobre l’AMISTAT. Entre tots n’hem buscat una definició:

“Persona amb qui hi confies, nen o nena, amb el que hi estàs molta estona, jugant i compartint, i de qui te’n preocupes”

Hem diferenciat entre company (persona de la classe, feina, no es poden triar) i conegut (es refereix a una persona que saps qui és però que no hi jugues tant, que només la coneixes una mica.

Hem fet una escala del grau de confiança que pots tenir entre amic, millor amic, conegut, família i Company. Cadascú opina de manera diferent i totes són vàlides.

Pel que fa a l’hora d’escollir un amic hem parlat que a vegades els triem pel caràcter, o perquè tenim els mateixos gustos, sobretot  al’hora de jugar. Ens agrada la manera de ser d’aquella persona i també perquè hi tenim més afinitat (ens hi portem bé).

També hem estat parlant que dels amics no n’hauríem de tenir por, perquè són per ajudar-te. Si hi tinguéssim por no podríem estar amb ells. Es perdria la confiança i ja no seríem amics. Un amic de veritat no et pot fer mal. A vegades, hem dir que ens fa por de perdre’l, por de que ja no sigui amic teu. Alguns nens opinen que a vegades els fa por si l’amic crida o et parla malament.

 

VOLEM FER UNA MAQUETA DEL SISTEMA NERVIÓS

 

experiment buit 004_267x200DSCN0097_267x200

 

A la nostra classe estem estudiant el sistema nerviós perquè quan fèiem la conserva de tomàquet ens vam preguntar com notàvem els gustos. Ara ja sabem que les notem a través dels nervis i del cervell, però encara no sabem gaire bé com funcionen tots els sentits.

Llavors vam pensar que era una bona idea per entendre com funciona el sistema nerviós fer una maqueta. ens hem fet una sèrie de preguntes que necessitem saber per poder-la fer. Ens aniria molt bé si vosaltres ens ajudéssiu a contestar-ne algunes:

  • Quantes vèrtebres tenim a la columna vertebral? Com són?
  • Quines parts té el sistema nerviós?
  • Hem de saber com es connecten tots els sentits al cervell i com passen?
  • Com funcionen els impulsos del sistema nerviós? com es connecten?
  • Quants nervis hi ha al cos?
  • Com és de gran el cervell? Pesa 1.200 grams però no sabem les dimensions?
  • Hem de saber les mesures del sistema nerviós ( cerebel, nervis, cervell, bulb raquític, columna….)
  • De quin color són els nervis, el crani i les vèrtebres?
  • De què està rodejat el cervell i la medula?

Necessitem que estigueu molt segurs de la informació que ens envieu, per tant, si ho busqueu per Internet, mireu-ho a diferents pàgines per poder fer bé la maqueta.

TALLER D’APROFITAMENT D’ALIMENTS

Ahir a la tarda la classe dels mitjans grans vam anar a un taller d’aprofitament alimentari que es va fer al Local Social de Rellinars.

Vam aprendre moltes coses relacionades amb la quantitat de menjar que es malbarata a casa nostra, gairebé un 60% del menjar s’acaba llençant, ja sigui perquè es fa malbé, perquè no ens acabem el què hi ha al plat, o perquè no utilitzem correctament les tècniques de conservació.

A part d’ensenya-nos dues receptes de cuina molt interessants per aprofitar els aliments: el codonyat i la melmelada de pebrot, també ens van donar un consells molt útils per no malbaratar els aliments:

– Comprar productes frescos de temporada i si pot ser de proximitat.

– Planificar la compra i no deixar_nos portar per les ofertes

– Els productes que sabem que no consumirem aviat, és millor congelar-los.

– Cuinar amb mesura, no més quantitat de la necessària.

– Guardar la pasta i l’arròs en un recipient tancat per evitar que hi surtin cucs.

– A la nevera, posar al davant els aliments que s’han de consumir més ràpid i al darrera els més nous; també on hem de col·locar a la nevera cada aliment perquè es conservi millor.

 

JA HEM ACABAT ELS TERMÒMETRES!!!!

Com ja vam comentar en l’últim article, estàvem construint uns termòmetres per a poder entendre i localitzar les temperatures de les diferents tècniques de conservació que hem estat treballant. Així podem veure cada tècnica quin lloc ocupa del termòmetre, i també veure en quines temperatures viuen els microorganismes que fan malbé els aliments.

Per grups vam fer un disseny del termòmetre en volum i el vam construir. Un cop acabats els vam explicar als companys i els vam valorar.

Llavors, ens vàrem adonar que tots els grups menys un, haviem col·locat sota zero la refrigeració, i vam deduir que és impossible, ja que si tenim l’aigua a la nevera i la nevera estiguès a sota zero, aquesta aigua es congelaria. Per tant, aquesta tècnica ha d’estar per sobre dels 0 graus.

 

DSC00094 DSC00093 DSC00092 DSC00091 DSC00090 DSC00095

Les conserves i la temperatura

Estem fent un projecte relacionat amb las conserves. Ens vam mesurar les temperatures corporals  i vam fer una gràfica. La temperatura esta relacionada amb les conserves perquè es conserven els aliments en fred o en calent, anulant  els microorganismes o això intenten algunes tècniques de conservació.

Per poder entendre com funcionen els termòmetres, en vam estar parlant a classe.

Hi ha termòmetres molt diferents: alguns són de cuina, els altres són per mesurar la temperatura del nostre cos i altres de l’ambient i n’hi ha de mes tipus.

Per grups ens estem inventant un termòmetre que ens ajudi a entendre a quina temperatura treballa cada tècnica.

 

 

 

COMENCEM EL CURS EXPERIMENTANT

Hem començat un nou curs fa tres setmanes!!! Durant aquests dies hem estat investigant les tècniques de conservació dels aliments perquè el primer dia d’escola vam fer un experiment amb un pot al buit. A partir d’aqui, hem conegut moltes d’altres tècniques per conservar els aliments, algunes molt antigues: deshidratació, assecatge, fumat, bany maria, ultracongelat, escabetx, pasteurització, irradiació, congelació, refrigeració…. algunes són físiques, que no hi afegim res; i d’altres són químiques, que hi afegim alguna substància que no conté l’aliment.

Totes aquestes tècniques tenen una cosa en comú: volen conservar els aliments actuant sobre els microorganismes que contenen.

Vam fer la nostra conserva de tomàquet, partint de totes les receptes que vam portar de casa. Això ens ha permès fer un experiment i un registre per comprovar la rapidesa en què actuen els microorganismes envasats de diferent manera.