Vida d’Orfeu

La paraula Orfeu ( en la mitologia grega, nom propi d’un heroi traci, legendari, savi i músic, l’atribut principal seu és la lira, instrument musical que sempre l’acompanyava ) prové del grec Ορφεον ( Orpheon ).                                                                                            Orfeu va ser considerat un dels principals poetes i músics de l’antiguitat, famós inventor de la cítara (un instrument) i també fou qui va afegir dues cordes a la lira (abans la lira tenia set cordes, però la lira d’Orfeu en té nou, en honor de les nou Muses . Orfeu cada vegada que feia música era capaç de calmar a qualsevol monstre, moure arbres, moure roques… Fins i tot parar el transcurs dels rius. Aquest personatge mitològic va anar amb els Argonautes en busca del velló d’or.

orfeo011

Genealogia d’Orfeu

Diuen que Eagre (rei dels Tracis ) i la musa Calíope (una de les nou muses (Les muses, en un principi, no tenien un número determinat, però al final van decidir que eren nou: Clio, Erato, Euterpe, Melpòmene, Polimnia, Talia, Terpsicore, Urania i Calíope.) ).

 

<< D’antuvi, doncs, remembrem Orfeu, que en altre temps la mateixa Cal·líope es diu que, unida al llit del traci Eagre, el va infantar prop del cim de Pimplea. Diuen d’ell que fetillava a les muntanyes els durs roquissars i els corrents dels rius amb el so dels seus càntics. I les alzines silvestres, senyals d’aquella música seva, sobre la costa tràcia de Zona avancen frondoses en orfe espès, aquelles a qui, amb sa lira, les vas fetillar i les féu davallar des de Piera. Tal era Orfeu, a qui com auxiliar en sa empresa, va acollir l’Esònida, atent als consells de Quiró: el sobirà de la Piera Bistònide.>>

APOL·LONI DE RODES, Argonàutiques, I 23-34

Expedició amb els Argonautes

Els Argonautes eres els companys de Jàson (heroi i espòs de Medea) que, embarcats en la nau Argo, van participar en la recerca del velló d’or en una expedició marítima cap a la Còlquida. Aquest nom prové del nom de la nau que portaven el herois, l’Argo, que es diu així perquè el seu creador fou Argos.

Orfeu es va unir a l’expedició dels argonautes, en al que marcava el ritme dels remers i protegia amb la seva música als seus companys de qualsevol fera.