Orfeu en la música

ORFEU EN LA MÚSICA
El personatge d’Orfeu és un gran amant de la música i se sap que les seves melodies eren les més brillants, les més emocionants i les més boniques, és a dir, que com les melodies d’Orfeu no hi havia cap. Aquest personatge era quasi com una divinitat de la música.

Aquest personatge ha anat sempre lligat a la lira, instrument que és deia que va crear ell. La lira és un instrument de corda , que és tocava polsant les cordes, va ser doncs un element molt important en la història d’aquest personatge ja que de la lira que tocava Orfeu, sortia la música més especial escoltada mai. Encara que aquest instrument siguès molt important en la mitologia grega no va ser quasi utilitzada en aquells territoris. 


Tenint en compte tot això ,per tant,  no és res estrany que grans músics s’hagin inspirat en ell, o que fins i tot s’hagi convertit en una figura important a l’hora de fer obres musicals.
De manera que en el que respecta a la pervivència del mite en l’actualitat, trobarem moltes òperes … Que representin una mica el mite.

He triat tres peces musicals , de les quals dues van marcar un moment molt important en la història de la música , i una altre fa referència a un estil musical molt diferent, en el qual podem veure fins a quins àmbits de la música arriba la influència del mite d’Orfeu :

Entre les tres peces musicals les classificarem en operes i cancons :

  • En les operes podem trobar dues peces musicals molt importants en la història: La primera s’anomena ”Eurídice” i és d’Ottavio Rinuccini. La segona opera que tracto s’anomena ”Orfeo” i l’ha composat Ígor Stranvinski. 
  • Respecte a les cançons podem trobar una cançó musical la qual, és d’estil heavy-metall, es titula ”Orfeo” i és del grup musical Anima Sola.
    …………………………………………………………………………………

EURÍDICE- OTTAVIO RINUCCINI


La primera òpera que tractarem és molt important a nivell mundial , ja que aquesta és la primera obra musical totalment conservada de la història, precisament tracta el famòs mite i es anomenada com a  ”Eurídice” d’Ottavio Rinuccini.

Ottavio Rinuccini va ser un poeta italià, es diu que va ser la primera persona que va composar la primera ópera , que era Dafne, a més a més de ser el compositor de l’obra més antiga conservada que és de la que parlem ara ”Eurídice”.

Portada de l'obra

Portada de l’obra

FITXA TÈCNICA

TITOL ORIGINAL:Eurídice

AUTOR: Ottavio Rinuccini
DATA: 6 d’octubre de 1600

IDIOMA: Italià

GÈNERE: tragèdia lírica
PROCEDÈNCIA: Florència

Podem trobar un fragment de l’obra en aquest link :[youtube] https://www.youtube.com/watch?v=wNIv0gQMLQA [/youtube]
…………………………………………………………………………………

ORFEO- ÍGOR STRAVINSKI 


Ígor Stravinski va ser un dels músics del segle XX, va fer història en el període neoclàssic amb la seva obra titulada ”Orfeo”. Durant aquest període, el compositor , no només tenia la preocupació de tornar a la música “clàssica” sinó també als temes “Clàssics”, en aquests casos, la mitologia dels antics grecs.

Imatge de Igor

Imatge de Igor

FITXA TÈCNICA

TITOL ORIGINAL: Orpheus
AUTOR: Ígor Stravinski
DATA: 1947
IDIOMA: Anglès
GÈNERE: Neoclàssic
PROCEDÈNCIA: Estats Units


Podeu veure aquesta obra en el següent link : [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=__C9aVdTYdU [/youtube]
…………………………………………………………………………………    

ORFEO-ANIMA SOLA

En l’actualitat , el mite no és una de les insipiracions principals per fer música, i es pot veure reflectit ja que la majoria de melodies que tracten el mite són operas. Tot i aixi , n’hi han altres estils músicals com aquesta banda de música heavy metal, anomenada Anima Sola que van fer una canço anomenada Orfeo.

Anima Sola va nèixer l’any 1998 va començar sent una banda de hard rock , segons ha passat el temps la banda ha sufrit molts canvis de membres. A dia d’avui el grup ja esta inactiu .

Aquesta canço tracta sobre el mite , començant amb la història una vegada ja morta Eurídice. Encara que la cancó s’anomeni Orfeo , a la lletra no esmenta cap dels noms dels personatges , però és fixa en el personatge d’Orfeu que diu que enganya fins i tot a la divinitat…

Portada del disc Luna de Argel , de Anima Sola , on esta integrada la cancó d'Orfeo

Portada del disc Luna de Argel , de Anima Sola , on esta integrada la cancó d’Orfeo

ALBUM:Luna de Argel

AUTOR: Anima Sola

DATA: 25 d’octubre de 2004.
IDIOMA: Español.
GÈNERE: heavy metal
PROCEDÈNCIA: España

Podem trobar un fragment d’aquesta obra en el següent link : [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9MyBPkG7Bv8[/youtube]