Faules de La Fontaine

Una versió de les Faules de La Fontaine adaptada per als infants i il·lustrada amb molt d’humor. Una mirada trapella, al mateix temps que tendra, de relats tan coneguts com «La tortuga i la llebre» o «La cigala i la formiga», que convida els lectors més joves a submergir-se, per primera vegada, en aquests textos clàssics.

Jean de la Fontaine (autor), Marc Boutavant (il·lustracions) i  Miquel Pujadó (traductor/ adaptador) ens presenten aquestes faules. La faula és una història o conte curt que ens explica una lliçó moral. Els protagonistes sempre són animals que pensen, parlen i tenen les mateixes emocions que les persones. També manifesten els vicis i les virtuts humanes. Les faules ens parlen de solidaritat, llibertat, tolerància, treball, respecte.

FAULES DE LA FONTAINE (Ed. Barcanova)

A partir de nou anys.

Molly Wind. Bibliotecàries a cavall

La Molly Wind és un veritable terratrèmol. Té nou anys i viu amb la seva germana Ann a la granja dels seus oncles al sud dels Apalatxes. Li encanta llegir i el seu cavall, en Carson, és el seu millor amic i confident. Per això, quan la seva germana Ann aconsegueix una feina portant llibres a les granges de les muntanyes, la Molly no dubtarà a esforçar-se fins a tenir la seva gran oportunitat i poder seguir els seus passos.

Acompanyada del seu fidel cavall Carson, la Molly i ell viuran incomptables aventures entre boscos, bandits, llibres i molts embolics. I què menys! Què més es podria esperar d’una valenta bibliotecària a cavall i els seus amics?

Catalina González Vilar (autora) i Toni Galmés (Il·lustracions) ens expliquen una història d’aventures on es destaca la importància de la labor de les bibliotecàries que anaven a cavall per fer arribar als infants els llibres en aquells llocs on no hi havia biblioteques.

Molly Wind. Bibliotecaries a cavall (Ed. Astronave)

A partir de nou anys,

El viatge de Shuna

El jove hereu Shuna viu en una terra erma i hostil, i passa els dies observant amb desesperació com la seva gent treballa fins a l’esgotament, recollint l’escàs gra que creix als camps. Un dia, un misteriós ancià arriba al poblat després d’un llarg viatge, i, moribund, li parla d’unes llavors daurades amb la capacitat de dotar d’abundància les collites. Si les vol, però, haurà de pagar-ne el preu: les llavors es troben a l’indret on neix lluna i retorna a morir, on la terra anuncia la seva fi, un lloc del qual ningú ha tornat mai per explicar-ho. En Shuna, esperançat davant la idea de posar fi a la fam del seu poble, emprèn un perillós viatge cap a l’oest.

Hayao Miyazaki (autor) ens explica una llegenda tibetana, tan descomunal com les seves imatges que ens emocionen per les seves impressionants aquarel·les i per una posada en escena i una disposició magistrals.

el viatge de shuna-hayao miyazaki-9788419409263 (Ed. Salamandra)

A partir de dotze anys.

Nina

La Nina no té una família tradicional: té la seva mare però no té pare. Al llarg de la història coneixem diferents parelles de la mare i la relació que té la Nina amb cadascuna d’elles. Per altra banda, a l’escola té una molt bona amiga, fa anys que van juntes i s’ho expliquen tot, però una nena nova s’afegeix al grup i fa que la relació de la Nina amb la seva amiga trontolli. Sembla que els interessos de les dues nenes han canviat, i mentre les noves amigues fan un club d’enamorades del qual només es pot arribar a formar part si s’està en aquest estadi amorós, la Nina, que no ho ha estat mai i que es pregunta què deu ser això i si el que sent per un bon amic és amor o què és, es va quedant despenjada. La Nina descobreix que quan les coses es forcen no acostumen a sortir bé. Malgrat tot, la nena té un entorn que la cuida, i aviat s’adona que no cal ser acceptat en cap mena de clubs si et fan canviar la manera de ser, de pensar i de sentir. I les que et forcen a fer-ho no són les millors amigues.

Sabine Lemire (autora) i Rasmus Bregnhoi (il·lustracions) ens presenten un còmic de sentiments i creixement personal, realista, amb personatges i situacions actuals, amb adults amb fissures però carregats d’amor.

nina-sabine lemire-9788412307177 (Ed. Gato Sueco)

A partir de dotze anys.

Em quedo amb tu també

Allà on vagis, jo et seguiré. Som tu i jo, i ens entenem la mar de bé. L’Os i l’Esquirol formen el duo perfecte…, però quan la Gallina es vol unir a la diversió, deixaran que a la seva banda tan alegre hi hagi espai per a algú més?

Smriti Halls (autora) i Steve Small (il.lustracions) ens presenten una celebració rítmica i vibrant de la meravellosa harmonia que desprenen l’amistat autèntica i el sentit de pertinença. Una història divertida, creativa i tendra.

Finalista en l’Oscar’s Book Prize i en el Premi al Llibre Il·lustrat de l’Any dels British Book Awards.

em quedo amb tu tambe-smiriti halls-steve small-9788419785442 (Ed. Blume)

A partir de sis/set anys.

També destacar “Em quedo amb tu”. Un llibre divertit i entranyable sobre l’amistat. És fantàstic tenir amics de debò que et facin costat tant en els bons com en els mals moments. Ara bé, a vegades (només a vegades), els amics poden ser una mica…, com ho diré…, carregosos.

Em quedo amb tu

Quadrat. Cercle

L’àlbum Quadrat narra com cada dia aquesta figura va a la seva cova i treu a l’exterior un bloc de pedra per pujar-lo dalt d’un turó. Quan està en plena feina, la seva amiga Cercle el veu i es queda admirada en adonar-se que el seu amic pot fer formes tan idèntiques a ell mateix, i li demana que com a bon artista faci una escultura d’ella. En Quadrat treballa tota la nit per poder fer l’escultura perfecta, però se’n sortirà?

L’àlbum Cercle narra com els tres amics es troben per jugar a cuit i amagar. Només hi ha una norma: no s’hi val amagar-se darrere la casa perquè és un lloc molt fosc. En Triangle se salta la norma i en Quadrat, preocupat i esporuguit, el vol anar a buscar i es va endinsant en la foscor fins a veure uns ulls… De qui són, aquests ulls?

Mac Barnett (autor) i Jon Klassen (il·lustracions) ens presenten uns personatges carismàtics, amb una mirada gran, allargassada i expressiva, que sembla que de tot s’adonen, que miren tant cap enfora com cap endins. Perquè, a més d’establir una relació molt empàtica amb els lectors, aquests personatges són sorprenents i diferents dels que trobem habitualment en els àlbums per a infants.

    CUADRADO | 9788419607607 | BARNETT, MAC        Cercle - 1

(Ed. NubeOcho)

A partir de set anys.

L’elefant a l’ombra

L’elefant està trist. S’ha quedat a l’ombra, i no parla ni es relaciona amb ningú. Els altres animals intenten animar-lo: el mico, que sap explicar acudits; les germanes estruç, que són excel·lents ballarines, i fins i tot el cocodril. Però l’elefant no somriu, ni es mou, només sospira i roman a l’ombra. Llavors, un petit ratolí s’acosta gairebé sense alè i s’asseu al costat de l’elefant. Només vol descansar. Així que tots dos es queden en silenci. Més tard, el ratolí li explica la seva història, ploren i, finalment, més alleujats, marxen a la recerca de la casa del ratolí.

Les increïbles imatges en tons saturats i brillants, creades per Valerio Vidale, intensifiquen el contrast entre l’alegria i la tristesa, alhora que el degradat de blaus dona profunditat a una història narrada amb subtilesa i encant per Nadine Robert (autora), que defineix d’una manera encisadora com acompanyar la tristesa.

 (Ed. Libros del Zorro Rojo)

A partir de set anys.

Un mar de tristesa

Un peixet se sentia molt trist, així que se’n va anar a fer una passejada per alegrar-se, però, per a la seva sorpresa, es va anar trobant amb un munt de peixos desconsolats, amb l’ànim pel fons del mar. Fins que una tortuga li va revelar que el problema no era dels altres…

El peixet no entenia què passava en aquell mar de llàgrimes; per què les meduses, les sardines, el calamar i tota la resta de peixos que es creuaven en el seu camí estaven igual de deprimits? La tortuga, que, curiosament, estava de cap per amunt, li va explicar que ningú no estava trist. És que el peixet estava de l’inrevés! Amb una sorpresa final, que capgira l’argument i ens deixa un missatge vital i profund.

Anna Ludica, Chiara Vignocchi i Silvia Borando (autores) ens expliquen una història que ensenya que les coses es perceben segons com un es posicioni a la vida, i que poden canviar si un canvia de lloc i de mirada. Una reflexió important per compartir amb els infants quan es frustren, s’entristeixen o ho veuen tot negre.

 (Ed. Kókinos)

A partir de cinc anys.

Un any al voltant del gran roure

El Roger i els seus pares viuen en una casa al bell mig del bosc. Quan els seus cosins, el Bernat i l’Alba, van a visitar-los, el Roger decideix ensenyar-los un arbre molt especial: un gran roure que té més de 300 anys!

A través de les visites que els tres nens fan al gran roure durant un any, aquest llibre ens acosta als canvis que viu el bosc al llarg de les estacions. Des de la quietud de l’hivern a la bulliciosa activitat dels mesos d’estiu. Des de l’esplendor de la primavera a les fulles marrons, vermelles i daurades de la tardor. Sigui quan sigui, les branques del gran roure serveixen de refugi per a la vida que pobla el bosc.

I, per als més grans, inclou un annex de ciències naturals!

Amb una descripció acurada dels animals i les plantes que habiten els nostres boscos, aquest llibre és ideal per descobrir i aprendre els secrets de la flora i la fauna de casa nostra. Una gran eina per donar respostes a la curiositat que desperta la natura en els infants.

Gerda Muller (autora) ens acompanya a fer un recorregut per les 4 estacions de l’any.

Un any al voltant del gran roure (Ed. ING)

A partir de set/vuit anys.

Trèvol

Al voltant de la granja de la família de la Trèvol, hi ha moltes coses que fer, des de collir nabius fins a cargols. Però prendre decisions, fins i tot triar alguna cosa a fer, és una gran font de dubte per a la jove Trèvol, fins que un dia, l’estimada cabreta Peònia, s’allunya massa de la granja. Per aconseguir retornar a la cabreta a casa, fora de perill, la Trèvol haurà d’aprendre a actuar amb rapidesa i decisió.

Nadine Robert (autora) i Qin Leng (il·lustracions) ens presenten una història que ens transporta a terres silvestres, amb un missatge: pren el teu temps, respira i escolta la teva veu interior.

Premi dels Llibreters del Quebec 2022. Premi Literari del Governador General 2022. Premi BRAW Amazing Bookshelf Bolonia 2023

Trèvol (Ed. Corimbo)

A partir de set/vuit anys.