Tranquil com en Camil

Camil és un cocodril molt tranquil, només li preocupa una cosa: complaure els seus amics i sobretot, no espantar-los. Fins i tot quan tenen un, dos, tres, o vint amics pujats a la seva esquena.

Natacha Andriamirado (autora) i Delphine Renon (il·lustracions) ens presenten un àlbum per a llegir i jugar: pots seguir els passos del pollet que creua totes les pàgines. Cada animal té la seva rodona de color, per a poder explicar-los i trobar-los durant tot el llibre, 25 en total. També podem memoritzar els seus noms i anar seguint cadascun dels seus moviments fins a l’última pàgina. Permet tant acostar-se a la numeració com a la relació amb els altres.

Tranquil com el Camil ++ (Ed. Corimbo)

A partir de cinc/sis anys.

Qui soc? Cries d’animals. Amèrica

Els llibres d’aquesta col·lecció, de Tándem Seceda (text) i Ester García (il·lustracions), poden inspirar la curiositat per la fauna i la cura de la natura des de les primeres edats. Amb textos senzills i científicament rigorosos, acompanyats d’il·lustracions ben suggeridores, cada títol permet conèixer set cries d’un continent en forma d’endevinalla.

A Amèrica coneixem l’os rentador, el jaguar, l’armadillo… les cries es presenten i ens donen pistes perquè endevinem a quina espècie pertanyen. A Austràlia es presenten el cangur vermell, el coala, l’ornitorrinc… Les il·lustracions, realistes i de gran detallisme i expressivitat, acompanyen aquest joc per acostar els infants a la fauna salvatge dels diferents continents (Amèrica, Austràlia, Àfrica, Àsia, Europa, Terres Polars).

Qui soc? cries d'animals América  main product photo (Ed. Kalandraka)

A partir de sis anys.

Veig, veig, què veus?

Piruletes que creixen al mig d’un prat? Una planxa de surf en miniatura que ha sigut arrossegada per les onades? Una ungla gegant encallada en un mareny? Però això no pot ser!

Aquest llibre joc documental de Raphäel Martin i Claire Schvartz (autors) ens convida a passejar pel bosc, la platja i la muntanya amb els ulls ben oberts, i descobrir enginyoses formes, no sempre fàcils d’identificar, que, sovint, desafien la nostra imaginació.

Quaranta endevinalles sobre tot allò que s’amaga, camufla i sorprèn de l’entorn natural. A la part esquerra de cada doble pàgina trobem figures enigmàtiques, amb alguna pista, que posen a prova el sentit de l’observació. La informació de la part dreta ajuda a entendre el que s’està veient amb explicacions senzilles. Un llibre fantàstic per jugar i despertar l’interès dels nens i nenes pel món natural, amb il·lustracions empàtiques i humorístiques.

 (Ed. Libros del zorro rojo)

A partir de vuit anys.

La Lluna i jo

Un gran enrenou ha sacsejat la família dels corbs: ha nascut una corba molt diferent de la resta dels germans. És blanca, vola de panxa enlaire, fa preguntes, és atrevida i aventurera i posa en dubte que hi hagi una sola manera de viure. La Lluna, misteriosa i canviant, es fa amiga seva. Les seves fases són un punt de partida per explorar el buit i el ple, el negatiu i el positiu, la llum i l’ombra.

Escrit i il·lustrat fa més de trenta anys, però amb una vigència sorprenent, aquesta història ens porta a reflexionar sobre el dret a la inclusió, el respecte a les diferències i la necessitat de pertinença i de ser acceptats amb totes les nostres particularitats i preferències. En la reedició hi ha hagut una revisió de text per part de l’autora, Teresa Duran, i uns girs en les il·lustracions de Carme Peris, que encara el fan més perfecte.

 (Ed. Mars)

A partir de vuit anys.

Te de maduixa a cau del teixó

L’Os ha perdut les ulleres i surt a buscar-les. Sense ulleres no pot convidar l’Ossa a contemplar les estrelles. Pel camí, trobarà el Teixó, que ha perdut la son i el Llop, que busca les claus del seu cau. Bé, això és el que diu. Ah, i l’Esquirol! Què busca? L’Esquirol busca la felicitat. I així, tot buscant, tot fent camí, els quatre animals descobriran un munt de coses, coses que mai s’haurien pogut imaginar.

Eulàlia Canal (autora) presenta una història deliciosa i tendra sobre la recerca de la felicitat.  Un text enginyós, divertit i delicat. Toni Galmés (il·lustracions) l’acompanya creant un món animat i meravellós on animals i natura conviuen en harmonia.

te de maduixa al cau del teixó-eulàlia canal iglesias-9788418288494 (Ed. Bindi Books)

A partir de set/vuit anys.

Les tres cabretes i el trol

Una nova versió de Mac Barnett d’un conte popular d’origen noruec en el qual l’enginy del més petit, en aquest cas la cabreta més petita de la família Gruff, es posa a prova per sortir-se’n d’un moment complicat, quan el trol que viu sota el pont li diu que se la vol menjar. L’ambició del trol, que s’ho té una mica massa cregut, fa que no s’adoni de la trampa que la petita li ha parat. Una història de mesures i desmesures per riure i riure-se’n dels que fan por, perquè també se’ls pot vèncer sense força.

Les il·lustracions de Jon Klassen, afegeixen un to humorístic i fosc en què l’espai del text i les il·lustracions creixen i decreixen segons la intensitat que marca la narració.

Les tres cabretes i el trol (Ed. Andana)

A partir de sis anys.

¡Al mercado! Una historia en dibujos

Doro Göbel i Peter Knorr (autors) ens presenten una nova proposta d’història en dibuixos. La lectura que fem de la imatge va més enllà de la proposta editorial de buscar i trobar. Farcit de detalls, l’àlbum deixa de ser un llibre joc després d’una primera lectura exitosa per la riquesa de personatges i situacions per convertir-se en un àlbum documental sobre l’agricultura i alimentació sostenible, que va des de l’origen de la producció d’aliments, com fruita, verdura, làctics, aviram…, fins a la seva distribució al súper o la venda al mercat, el destí final i l’eclosió de la festa. Cada doble pàgina és un centre d’interès, amb una continuïtat cap a la doble pàgina següent, en què molts personatges viuen les seves historietes com si fossin instantànies en què ens conviden a analitzar què estan fent,  l’abans i el després, esbrinar quina relació tenen entre ells, qui deuen ser, fins a redescobrir-los en les dobles pàgines següents per veure com culmina el seu tràfec. Un llibre que posa la mirada cap a l’agricultura ecològica i el consum de productes de proximitat.

Al mercado! Una historia en dibujos - - 9788412311679 (Ed. Lóguez)

A partir de sis/set anys.

Veig, veig! La ciutat

La protagonista d’aquesta història és la ciutat, en concret Barcelona, els seus carrers plens de gent i els edificis com biblioteques, hospitals, parcs, grans magatzems, museus… que són els escenaris on passen moltes coses en diferents moments del dia.

Des del matí fins al vespre, en una ciutat hi passen moltes coses: a primera hora n’hi ha que van a treballar o a l’escola; cap al migdia, el mercat bull d’activitat, i, al vespre, la gent té ganes de reposar i divertir-se

Cristina Losantos (autora) ens presenta uns personatges que viuen una historieta al llarg de les pàgines, altres que només hi surten una vegada i d’altres que apareixen i desapareixen. Amb una tècnica impecable de dibuix a tinta i color, cada centímetre està ple de detalls i de vida, i l’expressivitat i l’humor hi són ben presents. Una magnífica lectura a través de la imatge, on els infants gaudiran reconeixent personatges i situacions i posant paraules a la imaginació.

 (Ed. Combel)

A partir de quatre anys.

L’elefant amb ulleres

La història ens parla d’un elefant amb ulleres que cau panxa enlaire i demana ajuda perquè té dificultats per tornar-se a posar dret. Van arribant diferents animals com la girafa, el paó, la serp, la tortuga i altres, però cap d’ells és capaç de donar-li la solució per posar-se dempeus. Finalment, apareix un ratolí (qui, sinó?) i ell ho aconseguirà. Serà el moment de preguntar-li a l’elefant què sap fer si no tan sols es pot posar dret.

Natasha Domanova (autora) ens presenta una història senzilla, amb una estructura repetitiva i acompanyada d’unes il·lustracions molt divertides i detallistes. Un conte ideal per treballar els valors de la diversitat i la cooperació. 

 (Pagès Editors)

A partir de quatre anys.

Un dia de pluja i flors

Un nen sota un paraigua va collint flors en un dia de pluja, però també hi ha una vaca, i un pagès en un carro i un cavall, i uns obrers en una fàbrica… Tots tenen un maldecap o un altre, i la flor que els ofereix l’infant els farà més feliços. Sempre amb les imatges expressives de Carme Solé Vendrell, en les quals la natura i el color són un esclat d’alegria. Un to poètic que dialoga amb les il·lustracions per traslladar als lectors i lectores un poderós i necessari missatge de cooperació i respecte per la naturalesa.

UN DIA DE PLUJA I FLORS (Ed. Kalandraka)

A partir de tres/quatre anys.