Festa de la Música

logo-festa-de-la-m.jpg

La FESTA DE LA MÚSICA és una festa europea i internacional, que actualment se celebra en un centenar de països, cada 21 de juny, amb l’inici de l’estiu. Va ser Jack Lang, Ministre de Cultura, qui la va organitzar, i el 1982 va celebrar-se la primera edició a França.

Allunyant-se dels festivals de música, que acostumen a organitzar-se entorn d’un compositor o un gènere musical determinat, amb una programació seleccionada per un director artístic, la FESTA DE LA MÚSICA és abans que res una festa popular gratuïta, que s’obre a tots els participants (amateurs o professionals) que vulguin participar-hi.

L’esdeveniment combina tots els gèneres musicals i es dirigeix a tot tipus de públic, amb l’objectiu de popularitzar la pràctica musical i familiaritzar a tots els joves i adults de totes les condicions socials a través de les diferents expressions musicals. L’aire lliure es converteix en el seu camp d’acció, els carrers, les places, els parcs i els jardins, els patis d’edificis, de museus…

Però la FESTA DE LA MÚSICA també ofereix la possibilitat a les grans institucions musicals (orquestres, òperes, cors, etc.) que surtin dels seus llocs habituals de representació, o altrament, que acullin gèneres musicals que sovint són considerats menors: músiques tradicionals, músiques populars, jazz, rock, rap, techno, etc. Així s’ofereix la possibilitat de crear contactes entre els centres de les ciutats i els barris, de proposar concerts als hospitals o a les presons, de desenvolupar trobades i intercanvis de joves músics i de nous talents.

Els músics s’ofereixen a tocar gratuïtament i el públic pot accedir lliurement a totes les actuacions, siguin a l’aire lliure o en sales. Testimoni de la vitalitat de la pràctica musical, la FESTA DE LA MÚSICA pertany tant als milers de músics que hi participen com als milions de persones de totes les edats i classes socials que constitueixen un públic d’allò més interessat i curiós.

+ info: Coordinació de la Festa de la Música a Catalunya

1999

Festa de la Música en el marc dels ideals de la UNESCO

l’IES Jaume Vicens Vives de Girona és un centre docent adscrit a la UNESCO i la celebració de la FESTA DE LA MÚSICA s’emmarca en les activitats que promou aquesta organització: educar per a la cultura i defença de la creació i de la creativitat artística, alhora que es pretén l’intercanvi entre diferents cultures i l’enriquiment de les identitats culturals.

Dia: 18 de juny de 1999
Hora: Horari escolar
Lloc: Teatre Ignasi Bonnin de l’IES Jaume Vicens Vives (Girona)
Organització: Seminari de Música de l’IES Jaume Vicens Vives.
Coordinació: Marta Orts
Col·laboren: Xavier Carbó (representat de l’IES JVV a la UNESCO), alumnes del CV de 4t de Religió, alumnes de 2n d’ESO del CV Conjunt Instrumental i alumnes de 4t d’ESO del CV Cant Coral.
Presentadors/res. Alumnes de 4t d’ESO: E. Blanco, Ll. Bautista, L. Conejero, M. Cortada, G. Costa, R. Deulofeu, G. Dorado, P. Gironès, G. Pèrez, C. Quevedo, M. Rodríguez, J. Ros, V. Sànchez, J. Saus, M. Subirà i A. Terol.
Coordinació escènica: A. Poch i S. Tremps, de 4t d’ESO
Llum i so: J. M. Galera (de 4t d’ESO), i M. Vila i A. Piqueras (2n d’ESO)

Programa

1a PART

 1. Què és la Música? (Irene Lamas). Poesia i música. Alumnes de 2n d’ESO: Irene Lamas (recitat) i Laia Sànchez i Diana Español (piano a quatre mans)
 2. Ab lib. Música popularitzada. Alumnes de 2n d’ESO: Paula Pèrez (teclat) i Ivan Grima (percussions)
 3. ¿Lo ves? (Alejandro Sanz). Música pop. Alumnes de 4t d’ESO: Lluís Ruiz (vocalista) i Narcís Garcia (piano)
 4. But beatiful (J. Burke & J. van Heusen). Música de jazz. Bernat Escarrà (trompeta), alumne de 2n d’ESO i Narcís Gibrat (teclat), de 1r de Batxillerat.
 5. Dansa hongaresa (R. Kretzlin). Música clàssica.
 6. Tema de la sèrie de TV “Nissaga de poder”. Música de pel·lícula. Alumnes de 2n d’ESO: Ferran Amagat (flauta travessera), Mariona Codina (teclat), Aurora Corominas (teclat), Bernat Escarrà (trompeta) i Joel Puig (violoncel)
 7. Alma gitana. Música flamenca. J. Heredia (veu i guitarra)

2a PART

Alumnat del CV de 2n d’ESO: J. Amador A., J, Amador G., Ll. Barrilado, B. Birba, N. Blanch, O. Cases, M. Castro, C. Cívit, M. Comas, L. Cuesta, A. Dalmàs, B. Escarrà, M. Genover, V. Martí, E. Martín, M. Martínez, M. Massanas, S. Morillas, O. Moret, J. Padilla, A. Palahí, L. de Puig, P. Pérez, S. Sánchez i I. Vilamitjana

Adaptació de les obres per a conjunt instrumental Orff i direcció: Marta Orts

 1. Preludi del “Te Deum” (M.A. Charpentier)
 2. Tema de les variacions de la guia d’orquestra per a joves (B. Britten)
 3. Libre (J. L. Armenteros i P. Herrero)
 4. My heart will go on (J. Horner i W. Jennings)
 5. Aura del sol (F. Amer i P. Moll). Himne de l’IES Jaume Vicens Vives

3a PART

 1. Day dream (T. Ali). Coreografia de funky. Alumnes de 1r d’ESO: M. Acosta, C. Ballús, C. Delgado, L. Huguet, L. Martín, S. Martínez, S. Pijoan i N. Port.
 2. Dream (muntatge musical). Coreografia d’aerobic, salsa, rap i funky. Alumnes de 2n d’ESO: R. Alba, M. Blanco, M. Codina, D. Español, E. Filgueira i S. Morillas.
 3. Physical (muntatge musical). Coreografia de Kunky. Alumnes de 3r d’ESO: A. Bellod, E. Eusebio, P. Jordan i M. Oloriz.

2004

Trobada de Corals d’Educació Secundària de Girona i comarques

Dia: Dijous 17 de juny de 2004
Hora: 19:30 h.
Lloc: Teatre Ignasi Bonnin de l’IES Jaume Vicens Vives (Girona)
Organització i coordinació: Marta Orts de l’IES Jaume Vicens Vives i Maite Mer i Mònica Pozo de l’IES Santa Eugènia.
Patrocini: Fundació Institut Jaume Vicens Vives

Objectius

 • Participar a nivell escolar en una celebració anual de caràcter internacional com és la diada de la FESTA DE LA MÚSICA que pretén donar cabuda a qualsevol manifestació musical en el marc d’uns valors democràtics i amb un especrit de tolerància i respectes mutus.
 • Mantenir en el nostre àmbit local l’esperit de la IX Trobada de Corals d’Educació Secundària de Catalunya celebrada el 29 d’abril de 2003.
 • Fomentar l’intercanvi entre les corals dels instituts de les comarques gironines per tal que el cant coral esdevingui una activitat musical normalitzada en el nivell escolar de secundària.
 • Divulgar el cant coral entre l’alumnat de secundària com a font d’enriquimient personal i com a manifestació cultural de caràcter col·lectiu de llarga tradició en el nostre país.

Concert

 • 1a PART: Participació individual de cada coral. Interpretació de dues o tres cançons a lliure elecció.
 • 2a PART: Participació col·lectiva de totes les corals. Interpretació de cançons d’algunes de les Trobades de Corals de Secundària de Catalunya.

Crònica

Al concert hi va assistir el Sr. Constantí Sotelo, dinamitzador i coordinador de les Trobades de Corals de Secundària de Catalunya qui dirigí el tradicional Cant de la Trobada del que n’és l’autor de la música.

L’acte va estar obert al públic i es va comptar amb l’assitència de pares i mares dels alumnes que hi van participar, i també de professorat de diferents centres que va voler donar suport a la iniciativa.

2005

Audició: El planeta sònic

Dia: 21/06/2005
Hora: Dues sessions: 10:45 h per l’alumnat de 1r i 2n d’ESO i 12:00-13:00 per l’alumnat de 3r i 4t d’ESO i 1r de batxillerat (Optativa d’HM)
Lloc: Teatre Ignasi Bonnin de l’IES Jaume Vicens Vives (Girona)
Intèrprets: Grup de Bat’ Audicions Musicals (Barcelona)

Contingut: Les músiques del món; instruments i músiques ètniques. Audició per a celebrar la FESTA DE LA MÚSICA.

Una resposta a Festa de la Música

 1. Laia diu:

  Sembla que era ahir, com passa el temps… M’ha fet molta gràcia veure el meu nom en aquest espai. He pogut recordar aquells temps i els companys i companyes que vam participar en aquest acte, del qual sempre en tindré un bon record. També m’ha fet gràcia comprovar que al llarg dels anys encara perduren. Animo a tothom a participar-hi perquè, a part de passar-ho bé, també en traureu una experiència enriquidora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *