Cascada del Parc de la Ciutadella

El Parc de la Ciutadella és un parc ubicat a la Ciutat Vella de Barcelona. Té una extensió de 17,42 hectàrees. A més a més dins del mateix parc es troba el Zoo de Barcelona. El parc de la Ciutadella actual ocupa els terrenys de la ciutadella (fortalesa per protegir la ciutat) que va ordenar construir Felip V per dominar Barcelona i Catalunya després de la Guerra de Successió.

1. Cascada monumental
2.Quiosc de música
3. El Mamut
4.Llac artificial
5. Als voluntaris catalans
6. Parlament de Catalunya
7. Desconsol
8. IES Verdaguer
9. Església de la Ciutadella
10. Estàtua eqüestre al General Prim
11. Entrada del parc zoològic
12. La dama del paraigua
13. Umbracle
14. Museu Martorell
15. Hivernacle
16. Castell dels tres dragons

En l’anterior plànol, es pot observar que la cascada és el punt número 1, per tant és troba ubicada el Nord del Parc i l’entrada més propera és pel Passeig de Lluís Companys. La cascada es forma per tot un conjunt arquitectònic, on el mig hi ha un arc triomfal on hi està representat el naixament de Venus, la deessa romana associada amb l’amor i la bellesa. La dea està dempeus i amb els braços alçats. Com representa el naixement de Venus, es troba damunt d’una petxina amb dues nàiades, nimfes filles de Zeus que personifiquen l’aigua de brolladors, salts d’aigua o llacs.

Representació del naixament de Venus

En la mateix conjunt arquitectònic, hi podem veure molt més elements relacionats amb la mitologia grega:
Al costat de les nàiades es troben els Faunes que representen la fecunditat. A l’esquerra es troba el déu Pan (Πάν), déu dels pastors i dels ramats, tocant la siringa, amb una cabra i una vara de pastor; a la dreta, hi ha un faune, cobert amb una pell de lleó i vestit amb fulles de vinya.

Déu Pan

A la part superior del conjunt, hi podem veure la figura de Leda, que era filla del rei d’Etòlia.  Seduïda per Zeus amb forma de cigne, va tenir quatre fills: Hèlena, Càstor, Pòl·lux i Clitemnestra. Leda apareix asseguda amb el cigne al seu costat, en el moment en què es troben, previ a l’amor. Aquesta figura es relaciona amb el conjunt iconogràfic per la presència de l’aigua, en aquest cas el llac on neda el cigne.

Leda juntament amb el Zeus=Cigne

També trobem Dànae, filla del rei d’Argos que va ser fecundada per Zeus en forma de pluja daurada, i d’aquí va néixer Perseu. Es troba nua en el moment previ a la fecundació, acompanyada d’un Cupido.

Dànae

Tant aquesta figura com la de Leda van ser introduïdes per Joan Flotats més tard ja que no tenen relació amb Venus si no amb el conjunt aquàtic.

En el frontó, hi ha altre cop la figura de Venus, dea de la bellesa i l’amor nascuda al mar. Es troba recolzada sobre un peix i l’acompanyen cinc Cupidos amb petxines i cargols de mar.

Venus

A la part més alta de tot el conjunt, es pot observar una quadriga tirada per quatre cavalls amb la figura d’Aurora. Aquesta figura representa el moment en què Aurora (Ἠοῦς) obria les portes del cel perquè Hèlios pogués conduir el seu carro pel cel cada dia. Simbolitza la llum amb la qual il·lumina el món cada matí.

Quadriga amb Aurora

A la base, molt a prop de les escalinates hi trobem la figura de Neptú, déu del mar, dempeus i agafant un trident, atribut principal d’aquest déu. I just davant al lloc contrari trobem Nereida, la seva dona, mig despullada i amb una llança a la mà dreta.

Nereida

Neptú

Els Grius són animals mitològics, meitat lleó i meitat àguila. Es troben en l’estany i fan de sortidors d’aigua que surt de la seva boca. N’hi ha quatre, cadascun d’ells diferenciats i amb peculiaritats pròpies: un té el cap d’àguila mentre que els altres tres el tenen de lleó. I cadascun d’ells té les ales diferents.

Griu

 

Aquest article s'ha publicat dins de Déus, Fonts, General i etiquetat amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *