Edifici Mercurio i les referèncis al déu del caduceu

Edifici Mercurio

L’edifici Mercuri, a la Via Augusta de Barcelona, al capdamunt de la plaça Gal·la Placídia, va ser construït per Jordi Mir Valls l’any 1968 a la Via Augusta, 59 de Barcelona. El símbol del déu Mercuri, en grec Hermes, el Caduceu, una obra en bronze i ferro de l’escultor Josep Maria Subirachs (1927-2014), compost per dues serps entrellaçades (1966-67) corona l’edifici.

Caduceu de l’edific Mercurio, de Josep Maria Subirach / ESPAI SUBIRACHS

Per a la decoració d’aquest vestíbul, el 1967 Subirachs, que va defensar  la integració de les arts, va escollir ceràmica vidriada de tons vermellosos. Són onze models diferents de rajola de 29 per 29 centímetres amb què va compondre de forma repetida la paraula “Mercurio”. “Les ceràmiques són unes peces fantàstiques, representatives de la manera de fer de Subirachs, amb les textures i la incorporació de l’empremta d’objectes que donen riquesa a la superfície –afirma la directora del Museu del Disseny, Pilar Vélez–.

L’obra de Subirachs a l’edifici Mercurio consisteix en 11 rajoles que formen la paraula ‘Mercurio’ / ÒSCAR DALMAU/GUSTAVO GILI

Relleu amb un caduceu a l’edifici Mercurio, de Josep Maria Subirachs / ESPAI SUBIRACHS

Subirachs també va projectar els encofrats de les parets que porten a l’aparcament de l’edifici, amb una versió simplificada en formigó del mateix tema.

Relleu de Josep Maria Subirachs a l’entrada del pàrquing de l’edifici Mercurio / ESPAI SUBIRACHS

L’obra no està catalogada però sí que forma part de l’inventari El mosaic del meu barri que impulsa l’Ajuntament de Barcelona. Està documentada als dos llibres de la filla de l’artista, la historiadora de l’art Judit Subirachs Burgaya, Subirachs a Catalunya i Subirachs a Barcelona, i també apareix al llibre del periodista Òscar Dalmau Barcelona retro.

L’obra de Subirachs tornarà al Mercurio després del seu desmantellament.

 

Aquest article s'ha publicat dins de Arquitectura, Déus, General, Hermes i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *