Ganimedes a la Plaça Catalunya

Mercè Otero des del Museu de la Garrotxa a Olot ens ha enviat aquesta fotografia de l’escultura de guix de “El pastor i l’àguila” de Pau Gargallo, un dels representants més destacats de l’escultura del segle XX, i ens ha fet pensar en el jove pastor troià Ganimedes raptat per Zeus (Júpiter, en llatí) en forma d’àguila.

2016-05-14 18.02.36

“El pastor i l’àguila” de Pau Gargallo al Museu d’Olot. Fotografia Mercè Otero

Per tant, entre les escultures amb referents mitològics de la Plaça de Catalunya de Barcelona, hi podem afegir aquesta escultura de bronze de 1927-1928, de 2,70 x 0,98 x 0,50, intitulada “El pastor i l’àguila” de Pau Gargallo,  que es troba a la pilastra que mira al Llobregat del costat de mar de la plaça.

Com a l’altra obra que té aquest artista a la terrassa superior de la plaça, Pastor del flabiol, es tracta d’un pastor, que amb el braç aixecat s’enfronta a una àguila que amenaça un xai situat als seus peus. Segueix els cànons clàssics amb un tractament formal més avantguardista, no endebades en aquella època Gargallo seguia una línia més propera al cubisme. A la part inferior hi figura l’escut de Tarragona. Foneria: Codina Hermanos (Madrid).

“El pastor i l’Àguila” de Pau Gargallo a la Plaça Catalunya de Barcelona

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Déus, Escultura, General, Herois i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Ganimedes a la Plaça Catalunya

  1. Retroenllaç: Referents mitològics al Museu de la Garrotxa d’Olot | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *