Hèracles al Passeig de Sant Joan

Vista panoràmica de la Font

La font monumental més antiga de Barcelona és una font on hi està representat Hèrcules com a fundador de Barcelona. En un primer moment. estava en el carrer del Comerç número 8 i actualment està situada entre el carrer Còrsega i Passeig de Sant Joan. Va ser construïda per Salvador Gurri i Corominas, un escultor català, per commemorar la visita a Barcelona del rei Carles IV i la seva dona amb Maria Lluïsa de Borbó-Parma.
A la font , hi podem observar la figura de Hèrcules (Hèracles, en grec), representada amb la pell de lleó de Nèmea a les mans. Val a recordar el mite, un dels dotze treballs que li va encarregar el rei Euristeu: el lleó voltava per la ciutat de Nèmea i provocava terror als ciutadans. Tenia una pell tan gruixuda que resultava impossible de matar amb armes. Quan Hèracles es va enfrontar a ell per primera vegada,  va utilitzar el seu arc i les fletxes però no van servir de res ja que era impossible, així que va anar al cau del lleó i va atacar-lo per darrera escanyant-lo fins matar-lo. Per tant, Hèracles va agafar la pell del lleó i el va portar al rei Euristeu per tal d’ensenyar-li i que veiés que havia complert el treball.
En el pedestal que aguanta la figura, hi ha un medalló ovalat amb el retrat de Carles IV i la seva esposa Maria Lluïsa. El pedestal està rodejat per dos lleons. Les tres figures estan sobre un sòcol amb dos esglaons enmig d’un estany circular.

Font d’Hèrcules del Passeig de Sant Joan

Aquest article s'ha publicat dins de Fonts, General, Hèrcules, Rutes literàries i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Hèracles al Passeig de Sant Joan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *