14 febrer: Dia dels enamorats

PROPOSTA ( curs 2013/2014): Amantes amentes

Reading and love / Lectura i amor (ilustració de Leandro Lamas)

Reading and love / Lectura i amor (ilustració de Leandro Lamas)

FONT: Lecturimatges

Us convidem a participar en l’exposició Amantes amentes que preparem per a celebrar el dia dels enamorats a l’INS LA ROCA.

Com podeu participar-hi? A partir de les següents idees podeu desenvolupar el vostre treball. Molts d’aquests suggeriments neixen de la lectura d’un llibre o  de la vostra experiència personal  i d’altres impliquen una petita recerca ; vosaltres trieu el tema i la manera de treballar-ho. El producte final formarà part de l’exposició que a finals de mes presentarem.

 • Eva Armisén i Marc Parot. Què m’està passant? Lumen 2009.

El llibre parla de sentiments  prenent forma amb cançons i il·lustracions.

M’he enamorat, és el títol de la cançó que ens interessa treballar. Escoltem la versió musical i convidem a fer una cerca d’altres cançons que parlin d’amor,  cançons per a una vetllada romàntica, o la cançó especial per a vosaltres perquè té connotacions que evoquen la vostra primera cita, el  primer petó…

Imprimiu la lletra de la cançó, afegiu una nota si voleu fer un comentari personal o una il·lustració. Si us agrada composar o fer versions de clàssics, enregistreu el vostre treball i el publicarem.També podeu facilitar-nos l’enllaç del lloc web on està penjada a través d’un comentari al bloc.

 • Eva Manzano y Mónica Gutiérrez, Recetas de Lluvia i azúcar. Thule 2012

Recetas para “endulzar las emociones que nos acompañan cada día y comprender que la imaginación es un ingrediente imprescindible”.

Seguint el model del llibre us proposem :

 1. Redactar la recepta ideal per a enamorar,  conservar l’amor de la persona estimada o guarir les ferides de l’amor.
 2. Localitzar en una silueta humana els sentits i els òrgans que intervenen en l’enamorament. ( cfr. pàg. 50/51)
 • Benjamin Lacombe i Sébastien Perez, L’herbari de les fades. Baula 2011.

Diari d’un botànic amb la missió de descobrir l’elixir de la immortalitat.

Propostes:

 1. Fer una cerca de plantes amb propietats afrodisíaques; acompanyeu el llistat de la imatge i del nom científic de cada planta. Podeu ampliar coneixements amb la lectura d’Afrodita, de Isabel Allende.
 2. Descriure literàriament una planta amb propietats màgiques per enamorar; cal inventar un nom científic i dibuixar-la. També són vàlides propostes mes arriscades com trobar fades, follets i elements màgics en boscos i paisatges ficticis. A tall d’exemple podeu consultar Viatges i flors, de Mercè Rodoreda. 
 • Roger Olmos i David Aceituno. Besos que fueron y no fueron. Lumen 2011.

“¿Acaso no son los besos siempre protagonistas y los príncipes y princesas personajes secundarios?.

Propostes a partir de les pàgines del llibre:

  1. “El beso escondido de Wendy:”  Segur que heu llegit i heu sentit els petons que els personatges de les vostres lectures es feien. Ara us toca recuperar-los de l’oblit i exposar-los acompanyant el llibre que els ha creat. Cerqueu les cites i copieu-les en un full o fotocopieu-les.
  2. ” El beso perfecto”. Què cal per considerar aquell petó perfecte? Fem un catàleg del lloc i el moment ideal per fer-lo.
  3. “Manual de instrucciones para distinguir besos verdaderos y besos falsos”. Fem un decàleg per distingir-los. Podem exemplificar-los literàriament, a través dels exemples que coneixem; caldrà, però, indicar el títol del llibre, el personatge que el fa i breument resumir el context.
  4. “Breve diccionario de Besos.” Tipologia de petons i creació d’una entrada de diccionari , per si mai tenen consideració acadèmica!.
  5. Quina marca deixa un petó? Depèn del tipus de llavis, de la intensitat amb la qual besem?  Il·lustrem un catàleg a partir de les marques que deixen uns llavis pintats.
  6. Pintem un petó . Si us agrada dibuixar podeu fer la vostra il·lustració artística o podeu col·laborar en el tauler de Pinterest amb una selecció de petons. • Benjamin Lacombe. Els Amants Papallona. Baula 2009.

Història d’un amor amb final trist; Romeu i Julieta, Píram i Tisbe…La literatura està farcida d’històries d’amor. Les compartim? Feu un llistat d’amants literaris i cerqueu a la biblioteca o a casa un exemplar del llibre per a exposar-lo,  redacteu també un petit escrit amb el nom dels amants i la seva relació.

 • Ovidi, L’Art Amatòria. La Magrana

Què cal fer  per a aconseguir l’amor del nostre estimat/da? Quins símptomes delaten el nostre estat? Com ens hem de comportar? Manual d’un expert en l’art d’estimar.

Propostes:

Trieu el llibre que més un interessi, seleccioneu alguns fragments i actualitzeu-los, perquè potser Ovidi ha quedat una miqueta desfasat, o no?

El llibre I explica on és possible trobar les dones -els llocs públics, sobretot en els espectacles- i els recursos per conquistar-les: cartes, regals, l’elegància, la galanteria, les promeses, els mitjans de pressió psicològica com llàgrimes, petons…

– El llibre II ensenya la manera de conservar l’amant. Les instruccions són: ser afectuós, agradable i complaent, fer compliments i regals -i especifica quina mena de regals-, dissimular les infidelitats, provocar gelosia de vegades, ser discret…

– El llibre III dóna consells a les dones sobre els mitjans per embellir-se, la instrucció que han de tenir (poesia, dansa, música), les armes psicològiques (rialla, plaer), la conducta envers l’amant..

I si no funciona el mateix Ovidi ens ofereix  Remeis d’Amor,  on explica com no deixar-se seduir i com alliberar-se de l’amor.

 • Ovidi, Heroides.

Conjunt de cartes escrites per enamorades mítiques als seus amants absents; Penèlope a Ulisses, Dido a Enees, Deianira a Hèracles …

Proposta:

Us convidem a  llegir una carta d’amor i a escriure la vostra versió dels fets. Trieu la parella  mitològica o literària que us agradi  i poseu veu a un dels amants; deixeu que expressi tots els sentiments que la seva història d’amor pugui traspuar. No sereu els únics a  inspirar-vos en Ovidi ( Joanot Martorell també el va tenir  present en escriure Tirant lo Blanc).

 • Neruda, Benedetti, Bécquer…una llarga llista de poetes que ens han parlat de l’amor. Ens ajudeu a completar-la? Trieu un autor i seleccioneu un poema o un fragment que us agradi.
 • Cites literàries…Feu una cerca en pàgines especialitzades i apleguem les millors frases sobre temàtica amorosa. Podeu copiar-les o convertir-les en un grafitti, tatuatge o qualsevol altre representació artística.
 • Microrrelats. Si us agrada escriure us convidem a redactar relat curt o a fer una  cerca per trobar-ne exemples i confegir una antologia de microrrelats de temàtica amorosa.

Us hem habilitat ad hoc un mur a Padlet:

 • Cinema. Reviseu els títols de les millors pel·lícules d’amor i escolliu una escena ( podeu imprimir-la amb una captura de pantalla).
 • En quants idiomes sabeu dir T’estimo? Fem un llistat!

FONT: Aracne fila i fila

 • Quins déus vetllen per l’Amor? A qui ens hem d’encomanar per trobar el nostre enamorat/da? Eros, Afrodita…Fem una cerca en les diferents mitologies; necessitem una imatge i el nom del déu/dea al qual invocar.

——————————————————————————————————————–

Hem preparat una cistella amb els llibres que conformen aquesta proposta d’activitats. Podeu passar per la biblioteca a cercar-la.

Share

2 comentaris a “14 febrer: Dia dels enamorats

 1. Retroenllaç: 14 febrer: Dia dels enamorats | BIBLIOTECA Inst...

 2. 1. Renta’t les dents.
  3. Regala-li flors i molts, però molts presents.
  4. Aixeca la tapa del vàter abans d’orinar i recorda baixar-la després.
  5. Renta’t les mans quan surtis del bany.
  6. No masteguis amb la boca oberta.
  7. No et rotis mai.
  9. No parlis malament de la mare d’ella, estima-la com a la teva pròpia mare.
  10. No diguis paraulotes.
  11. Riu sempre dels mals acudits d’ella.
  12. No li donis gelosia, o si de cas, una miqueta.
  13. Deixa que ella tingui gelosia de tu. Ella sí que pot.
  14. No facis panxa. És més, mai engreixis. Ella sí que pot (però mai l’hi diguis).
  15. No triguis al bany.
  16. No deixis la tovallola tirada.
  17. No diguis que ella no sap conduir.
  18. No arribis tard a casa. Surt de treballar i vés immediatament cap a casa seva.
  19. No t’entretinguis amb els amics.
  20. No somiïs amb tenir amigues.
  22. No siguis garrepa .. Usa si més no dues targetes dèbit i dues de crèdit.
  23. No miris altres dones. És més, entén d’una vegada que no hi ha altres dones.
  24. No parlis de la teva ex.
  25. Digues ‘T’estimo’, almenys 24 vegades al dia.
  26. Aprèn a cuinar.
  27. Renteu els plats i deixi la cuina neta.
  28. Arregla el llit (sempre).
  29. Truca-la des de qualsevol lloc.
  30. Deixa que ella compri roba, sabates, etc., Sempre que ella vulgui. És més, ajuda-li a caminar durant hores triant el que vulgui comprar (i somriu mentre camines).
  31. Deixa que ella conversi durant hores per telèfon, i si pots, Paga-li la factura del mòbil.
  32. No ronquis.
  33. Recorda, a tu no t’agrada el futbol i odies les carreres de fórmula 1.
  34. Afaita’t cada dia perquè no li raspis.
  37. Digues en tot moment que ella és la dona més bella que mai has vist.
  38. No discuteixis amb ella i recorda que ella sempre té la raó en tot.
  39. Fes-li saber el miserable que seria la vida si ella no està amb tu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *