Marc Artigau, guanyador del premi Josep Pla per “La vigília”

L’escriptor barceloní Marc Artigau  (1984), conegut per la seva faceta teatral i poètica,  va ser  guanyador ahir del 51e Premi Josep Pla amb la novel·la La vigília, presentada al certamen amb el títol L’habitació de l’estiu i el pseudònim Joan Ramírez i Ramírez. El jurat, format per Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch, va decidir  per majoria distingir l’obra presentada per Artigau amb el guardó i els 6.000 euros de premi, durant la tradicional Nit dels Premis Nadal, que enguany celebrava 75 anys.

Després dels agraïments de rigor al jurat, a les autoritats  i a la seva família, l’autor va explicar que La vigília tracta sobre la recreació del record: “En Raimon, un autor de contes a la ràdio, rep l’encàrrec de la Cèlia, una senyora de Sarrià, que vol una biografia, però una biografia millorada per quan perdi la memòria pugui llegir la vida que hauria volgut tenir”.  Relacionant-ho amb l’actualitat, va recordar  “la vergonya” dels presos polítics i del govern legítim de la Generalitat exiliat. “La realitat no la podem reescriure i d’aquí molts anys  ens farà vergonya tot plegat”, va afirmar.

Artigau és llicenciat en direcció escènica i dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona, el 2008 va publicar l’obra teatral Ushuaïa, guanyadora del Premi Ciutat de Sagunt. L’any anterior havia obtingut el X Premi Boira de Teatre amb Els gorgs. Entre d’altres  ha escrit T’estimem tant, Grace o A una nena nua llepa-li la pell llepa-li la pell a una nena nua. Com autor o director ha estrenat: Caixes (Sala Flyhard), Arbres (Sala Beckett), Aquellos días azules (Círcol Maldà), Un mosquit petit (TNC), El Balneari, A prop, Caïm i Abel… Amb Les sense ànima va guanyar els Premis  Ciutat de Sagunt i  Ramon Vinyes 2009. Com a dramaturg ha treballat amb Julio Manrique a L’ànec Salvatge, Oriol Broggi a Al nostre gust, L’orfe del clan dels Zhao, Àngel Llàcer i Manu Guix a El Petit Príncep, Juan Carlos Martel o Josep Maria Miró, entre d’altres. Darrerament ha estrenat Alba (o el jardí de les delícies) al Teatre Nacional de Catalunya.

En el camp de la poesia, ha publicat poemaris com Vermella (Premi Martí Dot, 2007) o Escuma negra, XXVII Premi de Poesia de les lletres catalanes del Vallès Oriental. El 2011, amb Desterrats, va guanyar el certamen literari Pepe Ribelles Vila de Puçol. En el camp de la narrativa ha publicat Els contes d’El Club de la Mitjanit (2013, Onada), Els perseguidors de paraules (2016, Estrella Polar), La cova dels dies (2018, Fanbooks) i les dues novel·les coescrites amb Jordi Basté, Un home cau (Rosa dels Vents, 2017)  i Els coloms de la Boqueria (Rosa dels Vents, 2018).

Aquest article ha estat publicat en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari