Ha mort Joan Margarit

El poeta i arquitecte JOAN MARGARIT (1938) ha mort als 82 anys a causa d’un càncer. Inicià la seva obra poètica en castellà els anys 60 i a partir dels 80 escrigué també en català. El canvi a la seva llengua materna va suposar, segons va assenyalar ell mateix, un alliberament  en la seva creativitat poètica i des del seu primer llibre en català, totes les  seves publicacions posteriors serien en català i ell mateix es traduïa al castellà. A més del seu treballs com a arquitecte, exercí també de professor a l’escola d’arquitectura. El 2008 fou guardonat amb el Premi Nacional de Literatura concedit per la Generalitat de Catalunya per la seva obra Casa de Misericòrdia,  i l’octubre del mateix any, per aquest mateix poemari, amb el Premi Nacional de Poesia atorgat pel Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya. El 2018 publicà el seu llibre de memòries, Per tenir casa cal guanyar la guerra i el 2019 fou guardonat amb el Premi Cervantes (a causa  de la pandèmia el rebé a finals del 2020. El mateix 2019, fou guardonat amb el premi Reina Sofia de poesia iberoamericana. L’any 2020 publicà l’antologia Sense el dolor no hauríem estimat (Proa) i el volum Poètica (Empúries) i, abans de la seua mort, explicà que tenia intenció de publicar un llibre titulat Animal de bosc, de 65 poemes.

Recordem-lo amb aquest poema del seu llibre Joana dedicat a una de les eves filles que va morir encara molt jove:

UN POBRE INSTANT

La mort no és més que això: el dormitori,
la tarda lluminosa a la finestra,
el radiocasset a la tauleta
-tan aturat com el teu cor-
amb les cançons cantades ja per sempre.
L’últim sospir que has fet roman encara
suspès a dintre meu: no deixo que s’acabi.
Saps quin concert és el proper, Joana?
Sents com juguen els nens al pati de l’escola?
Després d’aquesta tarda,
saps com serà la nit, la nit de primavera?
Vindrà gent.
I la casa encendrà tots els seus llums.

2 de juny del 2001

La seva és una poesia precisa, exacta, intensa, fàcil de llegir i fàcil d’entendre. Podem visitar la seva pàgina personal per conèixer la seva obra o la pàgina de l’Associació d’Escriptors en Llengua catalana

 

 

Aquest article ha estat publicat en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari