PROJECTE IT-JOBS

El Departament de Català està fortament implicat amb el projecte de 3r d’ESO que hem anomenat IT-JOBS. A LA RECERCA DE LES NOVES PROFESSIONS  i té com a objectiu  posar de manifest les conseqüències  de la revolució digital en el món laboral. Ens proposem  investigar, analitzar, contrastar i entendre el món laboral i endinsar-nos en el coneixement de noves professions, derivades de la revolució digital, des d’Internet, Robòtica, Energia i Medi ambient, Enginyeria, Construcció i Economia, fins a les Noves Realitats, virtual, augmentada i 3D. L’Institut copilota el projecte (que vam conèixer gràcies a mSchoolsEduHack organitzat per  Mobile World Capital Barcelona en col·laboració de la Generalitat de Catlunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA)  amb la professora de Tecnologia Sílvia Mejías de l’Institut Sant Just.

IT-Jobs és un projecte col·laboratiu; compta amb la intervenció de les tutories i els Departaments de Socials, Tecnologia i Llengües (catalana, castellana i anglesa); planteja als alumnes una reflexió sobre el recorregut que ha fet el món laboral des del que van viure els seus avis i àvies fins al que viuran ells i elles mateixos amb la voluntat  que aprofundeixin en el seu autoconeixement, ajudar-los a descobrir  “el seu”  àmbit professional i  millorar les seves competències comunicatives, tecnològiques i informàtiques. 

PLANIFICACIÓ, OBJECTIUS I RÚBRIQUES D’AVALUACIÓ DEL PROJECTE

Concretament, des de català  hem treballat la RESSENYA  de la xerrada impartida el 19 de febrer al nostre centre per SALVADOR FERRÉ, biòleg i divulgador de ciència. És codirector d’Eduscopi, una empresa que potencia  la innovació en educació a través del disseny de projectes i  recursos.

Salva Ferré els va parlar de diferents professions,  no ja del futur sinó del present,  relacionades amb la digitalització (comunicadors youtubers, podcast, videojocs…)  i la recerca relacionada  amb intel·ligència artificial, dades obertes o aplicacions mòbils. Va encoratjar els i les nostres joves a formar-se  amb amplitud de mires (no tot el que estudiem ens agrada i sí tot ens serveix);  a ser flexibles a l’hora de triar un camí o altre    ( no tenir por a  començar  en una branca i decantar-se després  per una altra); a no témer acarar-se a estudis de ciències – que no són elitistes – i sovint són rebutjats  per la seva dificultat. Es va  adreçar  en particular a les noies per tal que no tinguin prejudicis de gènere en relació als seus estudis. Els va encomanar  passió en allò que fan i faran.

 També hem treballat l’ENTREVISTA, a partir de la publicada el 23 de gener a La Vanguardia a ÀNGEL BONET que porta per títol  “Encara formem per fer treballs que en 20 anys ja no existiran”.

Bonet és expert  en innovació   i impacte social amb  més de vint-i-cinc  anys d’experiència en l ‘àrea. Treballa a Indra Company i és autor,  entre altres llibres,  del recentment publicat  El Tsunami Tecnológico (¡Y cómo surfearlo! (Ediciones Deusto), on  adverteix que ens trobem  davant  una nova revolució de la humanitat, motoritzada pels grans  canvis tecnològics.

Després d’un treball en grup de reflexió i discussió a l’entorn de  les afirmacions de l’entrevistat sobre els canvis immediats i la necessitat que l’escola s’adapti per tal de preparar l’alumnat actual per als treballs que tindran en un futur pròxim, van fer un treball individual consistent en la producció d’un text argumentatiu sobre el seu grau d’acord o desacord amb les tesis d’Àngel Bonet.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Una altra activitat complementària al projecte ha estat la xerrada de TONI  RIVILLA, Tècnic Audiovisual a l’ Hospital Sant Joan de Déu Barcelona; realitzada a l’institut el 14/3/19.

Els ha explicat la seva formació acadèmica  i la seva actual feina com a cap dels serveis multimèdia d’aquest reputat hospital de nens.

Va estudiar a l’Institut La Mercè un grau d’Imatge i so i un superior de Producció Audiovisual. Posteriorment va cursar un grau universitari de Multimèdia al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia | CITM (UPC).

Va treballar un temps com a free lance per a l’Hospital Sant Joan de Déu i des de   hi és contractat com a interí. Té al seu càrrec tot el servei multimèdia de l’hospital  que compta amb dues sales auditori ( una de les quals amb cabuda de 350 persones) on tenen lloc esdeveniments com ara congressos, conferències, xerrades formatives adreçades a famílies i cuidadors, simulacions clíniques, cursos de diagnosi per imatges etc.

Hem pogut veure tots els elements que entren en joc en una feina com la seva, des dels ordinadors al receptor de microfonia inalàmbrica, les taules de llum i so. Sovint algunes ponències són remotes i caldrà garantir la perfecta recepció de so i la traducció simultània, si és el cas. També es pot donar el cas que en un moment determinat un especialista hagi de projectar imatges radiològiques o bé, des d’un microscopi,  mostres d’anatomia patològica i caldrà garantir l’anonimat dels pacients i els seus drets d’imatge. En ocasions ha calgut supervisar la qualitat de la projecció pública d’operacions quirúrgiques des de quiròfan. L’Hospital Sant Joan de Déu està agermanat amb Sierra Leone ( Àfrica) on hi fan l’estada molt metges residents i els cal sovint l’assistència de l’equip multimèdia que s’hi connecta via satèl·lit.

Una altra tasca que té encomanada com a tècnic multimèdia és el correcte funcionament de les simulacions clíniques amb maniquís o ninots programats  per tal que els metges practiquin.

Ell, juntament amb els assistents, ha de resoldre qualsevol problema tècnic que es plantegi que pot ser derivat dels formats emprats de pp, vídeos  o d’inexperiència dels metges i especialistes en el camp de la tecnologia.

Després de la xerrada, podem donar per descomptat que la seva és una feina de futur;  Toni Rivilla ha afirmat que aprendre a connectar persones és i serà important. Tot i que en un futur proper moltes feines les faran robots, sempre caldrà un control humà.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

NOVES PROFESSIONS. WEBS A CONSULTAR / VÍDEOS:

CAMBRA DE COMERÇ: Noves professions

EDUCAWEB    Sectors emergents

                           Com seran les noves professions 

                           Noves professions

BARCELONA JOVE  Guia postsecundària

VIA EMPRESA Les deu professions de futur

BARCELONA ACTIVA Coneix els sectors amb futur

GENCAT. Les 8 professions emergents en la societat del coneixement

NACIÓ DIGITAL. Aquestes són les professions que marcaran el mercat laboral en un futur

VÍDEOS:

Valor afegit. Quines seran les feines del futur

TV3  El treball. El dia de demà (1)

TV3. El treball. El dia de demà. (2)

Economia en colors. Quines seran les feines de futur?

Les professions del futur no existeixen   trendències i oportunitats actuals de la mà de l’ emprenedor en noves tecnologies Ricard Garriga i d’un directiu d’un complex turístic sostenible ( Jordi Sargatal).

En anglès:  Rethinking Education for Future Jobs | Najeeb Khan | TEDxCollingwood

What will future jobs llok like? Andrew McAfee

ARTICLES

En mans de Robocop. Article d’opinió. Joana Bonet. (La Vanguardia  1/04/2019)

Robert Pearlstein: “La creatividad será una habilidad clave en el futuro” Entrevista de Bibiana Ballbè. (La Vanguardia 15/04/2019)

La revolución 5G  Manuel Castells ( La Vanguardia. 30 / 03 /2019)

Los usos prácticos del 5G en Barcelona  David Guerrero. (La Vanguardia,  28/02/2019)

Bely Basarte, un traspaso emocional desde el otro lado del cuarto Albert Domènech ( La Vanguardia, 21/03/2019)

Les màquines poden ser artistes? Josep Corbella. (La Vanguardia  31/03/2019)

L’art és només humà o també de les màquines? Nereida Carrillo. ( Ara 13/02/2018. Inclou vídeo)

Maratones tecnológicos  Blanca Gispert. (La Vanguardia 1/04/2019)

La tecnologia irromp en el turisme:  FORUM TURIS TIC. (Hai Ho TRIIP)

Un “hub” europeu d’intel·ligència artificial. “De Barcelona depende convertirse o no en un centro de inteligencia artificial de escala europea” Miquel Molina ( La Vanguardia 31 /04 /2019)

Desmontando las barreras de lo humano.   Justo Barranco.  (La Vanguardia 31/03/2019)

L’incert però radical futur de la cinètica.  Astrid Messeguer ( La Vanguardia 31/03/2019)