2018, ANY POMPEU FABRA

L’any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l’obra de Pompeu Fabra         ( Gràcia -Barcelona, 1868 – Prada de Conflent- administrativament França, 1948) per celebrar els 150 anys del naixement de l’enginyer,  lingüista i gramàtic català i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.  El 1913 l’Institut d’Estudis Catalans promulgà les Normes ortogràfiques i l‘any 1918,  per encàrrec d’aquesta institució (que la va adoptar com a oficial) la GRAMÀTICA CATALANA. Ell mateix redactà  el conegut Curs mitjà de gramàtica catalana, publicat per l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana també el 1918.

S’organitzaran diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. L’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra va  tenir lloc el  21 de febrer, a les 19 h, al teatre Zorrilla de Badalona, localitat on va residir durant el seu període més productiu professionalment.

Al diari ARA trobem un test per comprovar el nostre nivell de coneixement del català i de la figura  de Pompeu Fabra. Cliqueu AQUÍ

Feu un ullada a  l’Auca  de Pompeu Fabra.

També es pot fer un repàs de la seva trajectòria amb el vídeo Pompeu Fabra : Des de la distància 

És interessant aquest reportatge del programa Giravolt dedicat  a la seva figura emès per TVE el març de 1978.

L’editorial Rafael Dalmau treu la novel·la gràfica   Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua  que  combina pàgines de còmic i de text. És un relat que  permet resseguir la biografia de Fabra d’imatge en imatge. La novel·la està escrita per Gemma Pauné Xuriguera, llicenciada en filologia catalana i  apassionada per l’obra de Fabra, i les il·lustracions són d’Oriol Garcia Quera. Es presenta demà dimecres  a la  sala Prat de la Riba de l’IEC a les 19:h.

Aquest article ha estat publicat en Llengua. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari