Bob Dylan – Nobel de literatura

filharmonica-fib-palafrugell-internacional-lhospitalet_733136686_11504026_651x366El jurat atorga  el Nobel de Literatura 2016 al cantautor nord-americà BOB DYLAN ( Duluth, Minnesota, 1941) “per haver creat una nova expressió poètica en la gran tradició nord-americana de la cançó” i  “perquè és un gran poeta en llengua anglesa. Durant una trajectòria de 55 anys ha estat constantment reinventant-se i creant-se una nova identitat”. L’Acadèmia sueca recomana com a porta d’entrada “al seu eclecticisme” el disc ‘Blonde on blondeBlonde on blonde’ (1966),  que des de ‘ conté mostres del millor Dylan gràcies a cançons com ‘Visions of Johanna’, ‘Just like a woman’ i ‘Stuck inside of Mobile with the Memphis blues again’.

Bob Dylan va debutar l’any 1962 amb un elapé homònim, que va ser seguit un any després per ‘The freewheelin Bob Dylan’, que conté una de les seves cançons més conegudes, Blowin in the wind. En la producció de Dylan també hi ha llibres, entre els quals destaquen el volum de prosa poètica Tarantula  (1966) i un primer llibre de memòries, Chronicles  (2004), que en principi havia de tenir continuació en dos volums més que encara no han estat publicats.

Adaptació al català de Blowin in the wind  ( Escolta-ho en el vent)

Per quants camins l’home haurà de passar
abans que arribi a ser algí
Quants mars haurà de creuar un colom blanc
per dormir a la platja segur
Quants canons més hauran de disparar
abans que per fi es quedin muts.

Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.

Quantes vegades podrem mirar amunt
abans d’arribar a veure el cel.
Quantes orelles haurem de tenir
per sentir com ploren rarreu
Quantes morts ens caldran amic meu
per saber que ha mort massa gent.

Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.

Quants anys podrà una muntanya existir
abans que se l’ensorri la mar.
Quant temps la gent haurà de segur
per guanyar-se la llibertat
quantes vegades podrem girar el cap
fingir que no ens hem adonat.

Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.

Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.

Aquest article ha estat publicat en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari