Nova gramàtica catalana més flexible

L’Institut d’Estudis Catalans completa i actualitza la normativa gramatical. L’obra presentada avui, de 1480 pàgines, no modifica  la norma,  però introdueix certs matisos i dóna  resposta a qüestions que Pompeu Fabra no va plantejar nueva-gramatica-llengua-catalana-1479906281861o tot just va poder apuntar molt esquemàticament”. Incorpora “les solucions avalades per la tradició i el prestigi social que encara no tenien el reconeixement normatiu” i té en compte les aportacions ulteriors de Fabra  i les que han fet Francesc de B. Moll, Manuel Sanchis Guarner, Antoni M. Badia i Margarit, Albert Jané, Josep Ruaix i Joan Solà.

En aquests enllaç del diari Ara podem conèixer 10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica com ara certes combinacions pronominals o l’ús de preposicions davant conjunció.

Gemma Rigau, de la comissió que ha dirigit la gramàtica, ha recordat que és una gramàtica “per a les generacions que pugen, i que són el futur de la llengua”.

Interessants els comentaris d’Albert Pla Nualart, cap de Llengua de l’Ara a l’article publicat el 30 d’octubre

Tastos gustosos de la nova gramàtica normativa del català

Hi afirma que partint de la descripció, la GLC obre el ventall de la correcció fent-la sensible als registres i als dialectes.

Aquest article ha estat publicat en Llengua. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari