A l’Institut Puig i Cadafalch de Mataró han representat l’Escola d’Atenes, amb disfresses i tot, per celebrar el Dia Mundial de la Filosofia. Felicitats a tot l’alumnat i a la professora, la Vanessa Asunción Gómez, per la iniciativa i el bon humor!
La Mostra de Fotofilosofia al Barcelona Pensa 2024
La Mostra de fotofilosofia d’enguany ja apareix al programa del Barcelona Pensa 2024!
L’acte es podrà seguir en streaming aquí.
Moltes felicitats i gràcies als qui, d’una manera o altra, en formareu part!
Convocatòria de la 17a Mostra de fotofilosofia (2024)
BASES:
[Aquesta és una versió abreujada del document íntegre de bases de la Mostra que s’ha enviat als centres participants. Si voleu rebre aquest document íntegre, el podeu sol·licitar a mostradefotofilosofia
- El termini de participació és del 18 de setembre al 31 d’octubre de 2024. Durant aquest període, l’alumnat postejarà les seves fotofilosofies. S’admeten també fotofilosofies enviades abans, sempre que no hagin estat incloses en Mostres anteriors.
- Es participa per centres a través de blogs. Cada professor o professora crearà un blog de la XTEC o de Blogger exclusiu per a fotofilosofia. El blog s’anomenarà “filo+nomdelcentre”. És aconsellable aprofitar els blogs de convocatòries prèvies, sense esborrar-ne les publicacions (“posts”) anteriors. Convé crear un blog específic per a l’alumnat de l’optativa de 4t d’ESO. En aquest cas, el blog es dirà “filoeso+nomdelcentre”. En la mesura del possible, s’afegiran al blog enllaços als altres centres participants o, en el seu defecte, un enllaç al blog de la Mostra. Les fotofilosofies podran ser publicades en altres llocs. Se sotmeten a llicència Creative Commons de reconeixement, ús no comercial i sense modificació.
- El professor o professora comunicarà l’enllaç del(s) blog(s) del seu centre als organitzadors de la Mostra enviant un correu a mostradefotofilosofia@gmail.com. L’assumpte d’aquest correu serà “Enllaç blog+Nom del centre”. Aquest enviament s’ha de fer dins del mateix termini (del 23 de setembre al 31 d’octubre de 2024). Els organitzadors, a mesura que rebin aquests correus, afegiran els blogs al llistat de participants que apareixerà al blog de la Mostra (vegeu la columna de la dreta).
- Un cop tancat el termini d’enviament de fotofilosofies, cada centre seleccionarà un 10% de les seves millors fotofilosofies i les enviarà a mostradefotofilosofia@gmail.com agrupades en una presentació .pptx (seguint el format usual). A més, s’adjuntarà al mateix correu un llistat amb el nom i dos cognoms de cada participant seleccionat/da, juntament amb el títol de la seva fotofilosofia. L’assumpte d’aquest correu serà “Selecció i llistat+Nom del centre”. El termini per fer aquest enviament és el 7 de novembre de 2024. Les fotofilosofies seleccionades seran mostrades en l’acte final públic del 20 de novembre.
- Alguns criteris de valoració de les fotofilosofies poden ser la força de la pregunta, el valor artístic de la fotografia o la potència de la interrelació (tal i com es detallen al blog de la Mostra). El sistema d’elecció de les millors fotofilosofies es deixa a criteri de cada centre (e.g. per selecció d’un jurat expert, per votació entre l’alumnat, etc. Poden donar-se premis internament i pot ser una activitat avaluable).
- Si, com en anys anteriors, algun centre s’anima a fer vídeos reivindicatius de la filosofia (10-15 segons màxim per vídeo), s’hauran de fer arribar a la mateixa adreça dins del mateix termini. En l’acte final públic del 20 de novembre, es mostrarà un muntatge fet a partir de tots els vídeos rebuts.
- D’entre totes les fotofilosofies rebudes, els organitzadors de la Mostra n’escolliran aproximadament 5 per ser presentades per part del seu autor/a en una presentació d’uns 2 minuts de durada en l’acte final públic del 20 de novembre. La decisió sobre les fotofilosofies seleccionades es comunicarà als centres el dia 12 de novembre. S’utilitzaran els criteris indicats al punt 4.
- L’acte final públic tindrà lloc el dia 20 de novembre a les 17h a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (C/ Montalegre, 6. Sala per confirmar).
RESUM DE TASQUES I TERMINIS
18/09 – 31/10 |
|
Fins 7/11 |
|
12/11 |
|
20/11(17h) |
|
* Durant la resta del curs es pot aprofitar la xarxa de blogs per treballar i il·lustrar els temes, obrir noves convocatòries del centre enfocades a una temàtica, etc. |
Organitza: Barcelona Pensa, Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona.
Amb el video de la gent de l’Institut Monserrat Roig
Nova versió del video de l’acte final de la Mostra de Fotofilosofia 2022:
https://www.ub.edu/ubtv/video/barcelona-pensa-2022-16a-mostra-fotofilosofia
Inclou, entre altres millores, el video reivindicatiu de l’Institut Monserrat Roig, de Sant Andreu de la Barca, que per error no es va insertar en el video que es va poder veure en l’acte final.
I al Youtube!!
Anunci acte final Mostra de Fotofilosofia
Per fi podem trobar-nos presencialment (algunes i alguns… als altres us trobarem a faltar)!!
Dimecres 16 de novembre de 2022, a les 17 hores
Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona,
Carrer Montalegre, 6
Aula Magna (4a pl)
Streaming a la Sala Gran i al web d’UBtv
https://www.ub.edu/ubtv/video/barcelona-pensa-2022-16a-mostra-fotofilosofi
Participa al Barcelona Pensa
Comentant Fotofilosofies 2022
Convocatòria de la setzena Mostra de Fotofilosofia
Bases i calendari
Per tal de celebrar la Jornada Mundial de la Filosofia de 2022 (UNESCO, novembre) es convoca la Mostra de fotofilosofia. L’objectiu és enriquir el pensament filosòfic a secundària tot aprofitant la creativitat de l’alumnat i preservant formes de col·laboració entre els departaments de Filosofia dels centres. La Mostra pretén aplegar “espurnes de pensament” fetes per alumnes de secundària expressades en una fotografia digital acompanyada d’un títol en forma de pregunta vinculada a la filosofia.
BASES:
- El termini d’inscripció d’aquesta convocatòria és del 12 de setembre al 30 d’octubre de 2022. Durant aquest periode l’alumnat postejarà les seves fotofilosofies. S’admeten també posts fets abans que no s’haguessin pogut incloure en la Mostra anterior.
- Es participa per centres a través de blogs. Cada professor o professora crea un blog exclusiu per a Fotofilosofia dels de la XTEC o de Blogger (aquests són més senzills). El blog s’anomena filo+nomdelinstitut. S’hi afegeixen enllaços amb els altres centres participants. És aconsellable aprofitar els blogs de convocatòries anteriors, sense esborrar els posts antics. Convé crear un blog específic per a l’alumnat de l’optativa de 4rt. En aquest cas es dirà filoeso+nomdelinstitut.
- S’inscriu el professor professora el centre al formulari del CREAIF corresponent (menú esquerre “Inscripció fotofilosofia”). La inscripció enguany és gratuïta.
- Cada post correspon a un alumne/a. Poden introduir-los ells mateixos, o fer-ho alguna persona encarregada o, encara més fàcil, a través de l’adreça de correu del blog.
Si l’accés és directament al blog:
-
- En el títol s’escriu el número del post (si es coneix) i la pregunta;
- Dins el post es puja la fotografia en mida gran i centrada;
- Al peu d’aquesta, al marge dret s’hi escriu “Feta per+alias/nom”.
- Convé afegir-hi etiquetes o categories: natura-cultura, Nietzsche, antropologia, metafísica …).
Si s’hi envia per mail:
- Tenint la fotografia en la pantalla del dispositiu, se selecciona “enviar per correu”. I s’hi posa l’adreça mail del blog. Caldrà que el professorat hagi habilitat i creat una adreça per a la recepció de posts per correu en la configuració del blog.
- En l’assumpte o tema del mail, s’escriu la pregunta. A l’interior, al peu de la foto, s’escriu “Feta per+alias/nom”. S’envia.
- Els posts han de ser originals. Cal que cada participant disposi del dret d’ús de la fotografia (de preferència n’ha de ser l’autor, o disposar del permís explícit de la persona autora). El format de les fotografies ha de ser JPEG i horitzontal. El pes del fitxer no pot ser superior a 600 kb (Blogger les redueix automàticament).
- Les fotofilosofies podran ser publicades en altres llocs. Se sotmeten a llicència Creative Commons de reconeixement, ús no comercial i sense modificació. Podeu prendre exemple de fotofilosofies de mostres anteriors en els enllaços del blog de la Mostra.
- Si és l’alumnat que posteja la seva fotofilosofia, un cop fet ho comunicarà al seu professor o professora.
- Cada centre seleccionarà un 10% de les millors fotofilosofies i emplenarà al CREAIF el formulari 2 (“Seleccionats Fotofilosofia”), adjuntant-hi una presentacio pptx de les seleccionades. Seran mostrades en l’acte final públic del 16 de novembre de 2022, que serà virtual o presencial depenent de la normativa en el seu moment. Si és presencial se celebrarà a les 17 hores a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia de la UB, on, si és possible, assistiran els autors o autores i en rebran el reconeixement. Alguns criteris de valoració: pregunta punyent, valor artístic de la fotografia, potència de la interrelació (es precisen en el blog de la Mostra).
- De totes les presentades, se seleccionaran algunes fotofilosofies que seran defensades per les seves autores o autors en l’acte final.
Calendari 2022 (no exhauriu els terminis!)
12 set.
fins 30 d’octubre |
Cada centre obre el blog i s’inscriu a la Mostra emplenant el formulari 1 d’Inscripció al CREAIF.
L’alumnat crea i posteja les seves fotofilosofies al blog del centre. |
Fins el
4 novembre |
Cada centre selecciona les millors (aproximadament un 10% de les postejades) amb el sistema i criteris que decideixi: Selecció d’un jurat, votació entre l’alumnat, etc. Poden donar-se premis internament. Pot ser una activitat avaluable. |
Fins el
6 de novembre |
Cada centre:
– Accedeix al formulari 2 de Seleccionats al CREAIF i hi escriu els noms i dos cognoms de cada alumna/e guanyador i – adjunta en el mateix formulari una presentació .pptx (només aquest format) que haurà elaborat amb les fotofilosofies guanyadores, seguint el format usual. Aquestes s’aplegaran en una presentació collectiva que es projectarà en l’acte final. – S’elaboren videos breus (10-15 segons) de reivindicació de la filosofia per ser projectats en l’acte final i s’envien a l’adreça que s’indicarà. |
16 de novembre dimecres,
17 hores |
Acte solemne final de la Mostra de Fotofilosofia i celebració del Dia Mundial de la Filosofia. A mitjans octubre comunicarem si el format serà virtual, semblant al de l’any passat, o presencial, com els anteriors. Es realitzarà una performance reivindicativa, sigui presencial o virtual. |
La resta del curs es pot aprofitar la xarxa de blogs per treballar i il·lustrar els temes, obrir noves convocatòries del centre enfocades a una temàtica, etc. |
Organitza: Adhoc-Filosofia a Secundària-Grup de Didàctica de la Filosofia (SCF). Col·labora: CREAIF, Facultat de filosofia UB, Societat Catalana de Filosofia, Barcelona Pensa.
Sol·licitada la inclusió dins el Pla de Formació del Professorat del Departament.
Una mica més de teoria
En l’estimable revista Filosofia, ara! vem publicar un article sobre la Mostra.
Aquí el podreu trobar: http://www.infofilosofia.info/revista-prova/index.php/FA/article/view/267
El clip reivindicatiu del 2021
Per la filosofia al Puig i Cadafalch
Fa dos anys que l’Institut Puig i Cadafalch de Mataró celebra el Dia Mundial de la Filosofia fent reviure els personatges de L’Escola d’Atenes, la pintura de l’artista del Renaixement Rafaele Sanzio. Plató assenyalant el cel, Aristòtil la terra, Alcibíades de costat… Enguany hi han afegit uns cartells en la necessària defensa de la Filosofia a l’ensenyament secundari.
S’hi veu un professorat (Vane, Eva, Raúl) i un alumnat engrescat. Mola!!!
Resposta a un repte
Com es podrà assistir a la Mostra 2021?
Òbviament, no és un pregunta filosòfica! De moment, seguim celebrant virtualment l’acte final de la Mostra en el marc de la Diada Internacional de la Filosofia (UNESCO)
Actualizació: Poder veure el video de l’acte a UBtv
Cocció de l’acte final de la Mostra 2021
Ingredients:
- fotofilosofes seleccionades
- comentaris
- defenses de les fotofilosofies: encara queda alguna plaça…
- videos reivindicatius quants més, millor!
Un esforç més per defensar la flosofia amb motiu de la Diada internacional de la filosofia… i quan s’estan decidint les matèries i els currículums d’ESO i de Batxillerat!!!
Ja ultrapassem els cinquanta centres inscrits!
Estem arribant a la fase de selecció de les millors fotofilosofies en cada centre. Hores d’ara, ja som cinquanta-un centres, uns quants d’ells amb blogs d’ESO i de Batxillerat. Com es diu ara, arribem a nivells de prepandèmia… I la fotofilosofia se segueix revelant com una bona pràctica de la iniciació al filosofar…
Cerquem bones preguntes, però també respostes adients
CONVOCATÒRIA DE LA QUINZENA(!) MOSTRA DE FOTOFILOSOFIA
CONVOCATÒRIA DE LA QUINZENA MOSTRA DE FOTOFILOSOFIA
Bases i calendari
Per tal de celebrar la Jornada Mundial de la Filosofia de 2021 (UNESCO, novembre) es convoca la Mostra de fotofilosofia. L’objectiu és enriquir el pensament filosòfic a secundària tot aprofitant la creativitat de l’alumnat i preservant formes de col·laboració entre els departaments de Filosofia dels centres. La Mostra pretén aplegar “espurnes de pensament” fetes per alumnes de secundària expressades en una fotografia digital acompanyada d’un títol en forma de pregunta vinculada a la filosofia.
BASES:
- El termini d’aquesta convocatòria és del 13 de setembre al 30 d’octubre de 2021. Durant aquest periode l’alumnat postejarà les seves fotofilosofies. S’admeten també posts fets el curs anterior que no s’haguessin pogut incloure en la Mostra anterior.
- Es participa per centres a través de blogs. Cada professor o professora crea un blog exclusiu per a Fotofilosofia dels de la XTEC o de Blogger (aquests són més senzills). El blog s’anomena filo+nomdelinstitut. S’hi afegeixen enllaços amb els altres centres participants. És aconsellable aprofitar els blogs de convocatòries anteriors, sense esborrar els posts antics. Convé crear un blog específic per a l’alumnat de l’optativa de 4rt. En aquest cas es dirà filoeso+nomdelinstitut.
- S’inscriu el centre al formulari del CREAIF corresponent (menú esquerre “Inscripció fotofilosofia”). S’ingressen 10€ per a les despeses al compte de la SCF Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “Fotofilosofia” i el nom i cognoms del professor o professora.
- Cada post correspon a un alumne/a. Poden introduir-los ells mateixos, o fer-ho alguna persona encarregada o, encara més fàcil, a través de l’adreça de correu del blog.
Si l’accés directament al blog el blog:
-
- En el títol s’escriu el número del post (si es coneix) i la pregunta;
- Dins el post es puja la fotografia en mida gran i centrada;
- Al peu d’aquesta, al marge dret s’hi escriu “Feta per+alias/nom”.
- Convé afegir-hi etiquetes o categories: natura-cultura, Nietzsche, antropologia, metafísica …).
Si s’envia per mail:
- Tenint la fotografia en la pantalla del dispositiu, se selecciona “enviar per correu”. I s’hi posa l’adreça mail del blog. Caldrà que el professorat hagi habilitat i creat una adreça per a la recepció de posts per correu en la configuració del blog.
- En l’assumpte o tema del mail, s’escriu la pregunta. A l’interior, al peu de la foto, s’escriu “Feta per+alias/nom”. S’envia.
(segueixen bases)
- Els posts han de ser originals. Cal que cada participant disposi del dret d’ús de la fotografia (de preferència n’ha de ser l’autor, o disposar del permís explícit de la persona autora). El format de les fotografies ha de ser JPEG. El pes del fitxer no pot ser superior a 600 kb (Blogger les redueix automàticament).
- Les fotofilosofies podran ser publicades en altres llocs. Se sotmeten a llicència Creative Commons de reconeixement, ús no comercial i sense modificació. Podeu prendre exemple de fotofilosofies de mostres anteriors en els enllaços del blog de la Mostra.
- Si és l’alumnat que posteja la seva fotofilosofia, un cop fet ho comunicarà al seu professor o professora.
- Cada centre seleccionarà un 10% de les millors fotofilosofies i emplenarà al CREAIF el formulari 2 (“Seleccionats Fotofilosofia”), adjuntant-hi una presentacio pptx de les seleccionades. Seran presentades a l’acte final públic del 17 de npvembre de 2021, que serà virtual o presencial depenent de la normativa en el seu moment. Si és presencial se celebrarà a les 17 hores a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia de la UB, on, si és possible, assistiran els autors o autores i en rebran el reconeixement. Alguns criteris de valoració: pregunta punyent, valor artístic de la fotografia, potència de la interrelació (es precisen en el blog de la Mostra).
- De totes les presentades, se seleccionaran algunes fotofilosofies que seran defensades breument per les seves autores o autors en l’acte final.
Calendari 2021 (no exhauriu els terminis!)
13 set.
fins 30 d’octubre |
Cada centre obre el blog i s’inscriu a la Mostra emplenant el formulari 1 d’inscripció al CREAIF.
L’alumnat crea i posteja les seves fotofilosofies al blog del centre. |
Fins el
4 novembre |
Cada centre tria les millors (aproximadament un 10% de les presentades) amb el sistema i criteris que decideixi: Selecció d’un jurat, votació entre l’alumnat, etc. Poden donar-se premis internament. |
Fins el
6 de novembre |
Cada centre:
– Accedeix al formulari 2 de seleccionats al CREAIF i hi escriu els noms i dos cognoms de cada alumna/e guanyador i – adjunta en el mateix formulari una presentació .pptx que haurà elaborat amb les fotofilosofies guanyadores, seguint el format usual. Aquestes s’aplegaran en un PWP que es projectarà en l’acte final. |
17 de novembre dimecres,
17 hores Aula Magna Facultat de Filosofia UB (si virtual, a les 16) |
Acte solemne final de la Mostra de Fotofilosofia i celebració del Dia Mundial de la Filosofia. A mitjans octubre comunicarem si el format serà virtual, semblant al de l’any passat, o presencial, com els anteriors.
Es realitzarà una performance reivindicativa, sigui presencial o virtual. L’acte estarà subjecte a les restriccions d’aforament i d’altres mesures anti-COVID19 prescrites en aquells dies |
La resta del curs es pot aprofitar la xarxa de blogs per treballar i il·lustrar els temes, obrir noves convocatòries del centre enfocades a una temàtica, etc. |
Organitza: Adhoc-Filosofia a Secundària-Grup de Didàctica de la Filosofia (SCF). Col·labora: CREAIF, Facultat de filosofia UB, Societat Catalana de Filosofia, Barcelona Pensa.
Sol·licitada la inclusió dins el Pla de Formació del Professorat del Departament.
Presència a Filosofia, Ara
La revista Filosofia, ara manté heroìcament la seva singladura, gràcies a professorat de les terres gironines. En el número darrer ens fan l’honor de dedicar-nos un espai. Gaudiu de la lectura d’aquest i d’altres articles. I animeu-vos a col·laborar-hi!
El clip reivindicatiu 2020!!
Professorat i alumnes d’alguns centres van respondre a la crida de fer videos molt breus amb una frase de sis paraules reivindicant la filosofia. El resultat es va projectar a la darrera part de l’acte final de la Mostra 2020: un entretingut i divertit vídeo d’alumnes i professorat entusiasmats!
Aqui teniu el clip dels videos (amb algun afegit). Segur que us agradarà! Moltes gràcies a totes i tots els participants!!! Cinc minuts que fan entrar ganes de tornar-lo a veure…
La Mostra 2020 es pot veure a UBtv
Disposeu de tres mostres anteriors enregistrades al web de UBtv, la televisió de la Universitat de Barcelona, on les podreu visionar cercant-les amb l’etiqueta “Fotofilosofia”. La d’enguany, la podeu trobar en aquest enllaç, a més de l’enllaç al Youtube, que ultrapassa les 700 visualitzacions…