Exemple de fotofilosofia: Les impressions sensibles són una errada excel·lent que fa possible el coneixement del món?

Camp de tarongers a Xerta (sud de Tarragona) després del rec per inundació del terreny.

Els sentits són una errada excel·lent?

Bases 17a Mostra de FotoFilosofia (2024)

  1. El termini de participació és del 18 de setembre al 31 d’octubre de 2024. Durant aquest període, l’alumnat postejarà les seves fotofilosofies. S’admeten també fotofilosofies enviades abans, sempre que no hagin estat incloses en Mostres anteriors.
  2. Es participa per centres a través de blogs. Cada professor o professora crearà un blog de la XTEC o de Blogger exclusiu per a fotofilosofia. El blog s’anomenarà “filo+nomdelcentre”. És aconsellable aprofitar els blogs de convocatòries prèvies, sense esborrar-ne les publicacions (“posts”) anteriors. Convé crear un blog específic per a l’alumnat de l’optativa de 4t d’ESO. En aquest cas, el blog es dirà “filoeso+nomdelcentre”. En la mesura del possible, s’afegiran al blog enllaços als altres centres participants o, en el seu defecte, un enllaç al blog de la Mostra.
  3. El professor o professora comunicarà l’enllaç del(s) blog(s) del seu centre als organitzadors de la Mostra enviant un correu a mostradefotofilosofia@gmail.com. L’assumpte d’aquest correu serà “Enllaç blog+Nom del centre”. Aquest enviament s’ha de fer dins del mateix termini (del 23 de setembre al 31 d’octubre de 2024). Els organitzadors, a mesura que rebin aquests correus, afegiran els blogs al llistat de participants que apareixerà al blog de la Mostra (vegeu la columna de la dreta).
  4. Un cop tancat el termini d’enviament de fotofilosofies, cada centre seleccionarà un 10% de les seves millors fotofilosofies i les enviarà a mostradefotofilosofia@gmail.com agrupades en una presentació .pptx (seguint el format usual). A més, s’adjuntarà al mateix correu un llistat amb el nom i dos cognoms de cada participant seleccionat/da, juntament amb el títol de la seva fotofilosofia. L’assumpte d’aquest correu serà “Selecció i llistat+Nom del centre”. El termini per fer aquest enviament és el 7 de novembre de 2024. Les fotofilosofies seleccionades seran mostrades en l’acte final públic del 20 de novembre.
  • Alguns criteris de valoració de les fotofilosofies poden ser la força de la pregunta, el valor artístic de la fotografia o la potència de la interrelació (tal i com es detallen al blog de la Mostra). El sistema d’elecció de les millors fotofilosofies es deixa a criteri de cada centre (e.g. per selecció d’un jurat expert, per votació entre l’alumnat, etc. Poden donar-se premis internament i pot ser una activitat avaluable).
  • Si, com en anys anteriors, algun centre s’anima a fer vídeos reivindicatius de la filosofia (10-15 segons màxim per vídeo), s’hauran de fer arribar a la mateixa adreça dins del mateix termini. En l’acte final públic del 20 de novembre, es mostrarà un muntatge fet a partir de tots els vídeos rebuts.
  1. D’entre totes les fotofilosofies rebudes, els organitzadors de la Mostra n’escolliran aproximadament 5 per ser presentades per part del seu autor/a en una presentació d’uns 2 minuts de durada en l’acte final públic del 20 de novembre. La decisió sobre les fotofilosofies seleccionades es comunicarà als centres el dia 12 de novembre. S’utilitzaran els criteris indicats al punt 4.
  2. L’acte final públic tindrà lloc el dia 20 de novembre a les 17h a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (C/ Montalegre, 6. Sala per confirmar).

RESUM DE TASQUES I TERMINIS

18/09 – 31/10

  • Cada professor/a crea el blog de fotofilosofia del seu centre.
  • Cada professor/a envia a mostradefotofilosofia@gmail.com l’enllaç a blog del seu centre en un correu amb l’assumpte “Enllaç blog+Nom del centre”.
  • L’alumnat crea i posteja les seves fotofilosofies al blog de cada centre.

Fins 7/11

  • Cada centre selecciona les seves millors fotofilosofies (un 10% del total de les postejades).
  • Cada professor/a envia a mostradefotofilosofia@gmail.com un correu amb l’assumpte “Selecció i llistat+Nom del centre”. S’adjunta a aquest correu (i) una presentació .pptx amb totes les fotofilosofies seleccionades, i (ii) un llistat dels noms i cognoms de l’alumnat seleccionat, juntament amb el títol de la seva fotofilosofia.
  • Optatiu: enviament de vídeos reivindicatius de la filosofia a mostradefotofilosofia@gmail.com.

12/11

  • Els organitzadors es posen en contacte amb els centres que tinguin fotofilosofies seleccionades per fer-ne una presentació d’aprox. 2 minuts en l’acte final.

20/11(17h)

  • Acte solemne final de la Mostra de Fotofilosofia i celebració del Dia Mundial de la Filosofia.

* Durant la resta del curs es pot aprofitar la xarxa de blogs per treballar i il·lustrar els temes, obrir noves convocatòries del centre enfocades a una temàtica, etc.

Alguns criteris per jutjar les fotofilosofies

Una mica de sensibilitat filosòfica i estètica permet, per comparació, jutjar la qualitat relativa d’una fotofilosofia. Tanmateix, podem fer servir aquests criteris per a objectivar una mica la tria:

1. Construcció de la pregunta filosòfica: Ben construïda gramaticalment, referida a conceptes o fins, original, punyent, que formula preguntes típiques d’una altra manera.

2. Qualitat artística de la fotografia: sense defectes tècnics, que aporti valor estètic (simple, suggerent, original).

3. Relació entre la fotografia i la pregunta: pertinència, originalitat, joc dinamitzador entre ambdues que amplifica la força de la pregunta, la subratlla, la fa més suggerent, més incitant. És el criteri més important.

Per si serveix, si es tracta de posar notes a cada fotofilosofia (en alguns centres és una activitat avaluada) es poden suggerir els criteris següents:

Suficient: S’ha penjat.

Bé: Voluntariosa, però amb defectes gramaticals o sintàctics.

Notable: Adequada; compleix amb els tres requisits anteriors.

Excel·lent: Brillant; una bonificació per la creativitat, destaca en el criteri tres.