4. La llibertat. És possible la llibertat interna?

Som nosaltres els que decidim com actuar en cada cas o estem determinats per la genètica, la cultura, o, fins i tot, per l’inconscient? La pregunta per la llibertat esdevé antropologia quan em pregunto qui sóc jo, què hi faig aquí, què he de fer i quines conseqüències tenen les meves accions.

”Les cadenes de l’esclavitut només lliguen les mans: és la ment que fa a l’home lliure o esclau.”

Laura Montaño i Sara Stitou

3. Projectar somnis: La recerca de la utopia

Utopia per millorar la justícia social, els desequilibris nord/sud, el dèficit ecològic, el canvi climàtic. Utopia per una redistribució més justa de la riquesa, per apropar al ciutadà el poder polític. La utopia és com un somni, és l’horitzó que mai arriba, però també és tenir el coratge i la valentia de saber fer camí cap a un futur millor, cap a una possibilitat d’assolir l’impossible.

 

Quan parlem d’utopia el primer que ens ve al cap és un lloc inaccessible i irreal, un ideal impossible d’aconseguir que tothom vol assolir, però no ens imaginem cap representació gràfica per referir-nos a la utopia. Com és una utopia? És necessari aquest concepte per entendre la perfecció?

Marc Grau i Ferran Valls

2. La recerca i la conquesta de la felicitat

Per a Plató és feliç aquell que és just. Per a Aristòtil ser feliç és l’objectiu principal de l’ésser humà. Pels epicuris ser feliç és saber controlar els plaers. Per als estoics és saber resignar-se o ser fort davant les adversitats; i per als escèptics és romandre indiferent a tot i abstenir-se de fer judicis. I per a tu?

 

Ets dels que cada dia quan es lleva es pregunta què tal estàs? Hi ha hagut algun moment de la teva vida el qual de cop hagis dit: “sóc feliç” o el contrari “sóc totalment infeliç”.

Més enllà de saber quin grau de felicitat tens o fins i tot, el de la gent que t’envolta, t’has preguntat per què? Què et causa la felicitat o la falta d’aquesta? És el mateix que a tots els altres? Certament, ser feliç o no, és quelcom que a tots ens preocupa…

Odalís Fernández i Àngel Gisbert

1. Què és un mite?

LA RECERCA DE LA VERITAT. EL PAS DEL MITE A LA RAÓ

Som capaços de descobrir els encants de la publicitat? Els muntatges de la televisió? Creus que és més fàcil deixar-se manipular i enganyar, seguir el corrent i no menjar-se massa el cap?

 

Tots els coneixem però desconeixem el seu orígen. Els mites són històries fantàstiques que s’utilitzaven per explicar fets que no s’entenien del tot. Avui dia el seu significat ha canviat i podem localitzar mites a la publicitat, a la televisió, a les revistes… Som capaços de veure la realitat i no deixar-nos emportar per l’engany?

Nadine Caldera i Joel Bueso

COMENCEM!!

Benvingut/da al  bloc FOTOFILOSOFANT. Aquest espai és una proposta de les matèries de Filosofia i Cultura Audiovisual de batxillerat i pretén fotografiar diferents temes filosòfics  per tal de donar-ne una visió artística.