L’acte final de la Mostra 2018

Dimecres 14 novembre de 2018, a les 17 hores. 

Aula Magna de la Facultat de filosofia de la Universitat de Barcelona (quarta planta) Carrer Montalegre, 6

L’adreça de l’streaming:
A Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=vcwYlvzqUCY
Està a punt d’aparèixer el nostre acte en la pàgina web del WPD de la UNESCO:

La Mostra de Fotofilosofia i el Barcelona Pensa

En ser bàsicament una activitat virtual, la Mostra pot acollir, i de fet acull, participants d’arreu. D’aquí el seu interès i la seva força. Enguany hi ha inscrits de moment centres d’arreu del Principat, de les Illes i de la Catalunya del Nord. En els seus dotze anys d’existència també hi han participat centres del País Valencià.

Com que l’acte final se celebra a Barcelona, des de la seva creació fa cinc anys hem volgut sumar forces amb l’organització del Barcelona Pensa. Això ha permès de donar major visibilitat a la nostra tasca i a la reivindicació de la nostra disciplina en la celebració del Dia mundial de la filosofia.

Podeu veure més informació a https://www.facebook.com/events/2137922043087846/

Convocatòria 2018

CONVOCATÒRIA DE LA DOTZENA MOSTRA DE FOTOFILOSOFIA

Per tal de celebrar la Jornada Mundial de la Filosofia de 2018 (UNESCO, novembre) es convoca la Mostra de fotofilosofia. L’objectiu és enriquir el pensament filosòfic a secundària tot aprofitant la creativitat de l’alumnat i preservant formes de col·laboració entre els departaments de Filosofia dels centres. La Mostra pretén aplegar “espurnes de pensament” fetes per alumnes de secundària expressades en una fotografia digital acompanyada d’un títol en forma de pregunta vinculada a la filosofia.

BASES:

 1. El termini d’aquesta convocatòria és del 12 de setembre al 30 d’octubre de 2018. Durant aquest periode l’alumnat postejarà les seves fotofilosofies.S’admeten també posts fets el curs anterior que no s’haguessin pogut incloure en la Mostra anterior.
 2. Es participa per centres a través de blogs.Cada professor o professora crea un blog exclusiu per a Fotofilosofia dels de la XTECo de Blogger (aquests són més senzills). El blogs’anomena filo+nomdelinstitut. S’hi afegeixen enllaços amb els altres centres participants (es poden copiar de la llista del blog de la Mostra). És aconsellable aprofitar els blogs de convocatòries anteriors, sense esborrar els posts antics. Convé crear un blog específic per a l’alumnat de l’optativa de 4rt. En aquest cas es dirà filoeso+nomdelinstitut.
 3. S’inscriu el centre al formulari del CREAIF corresponent (menú esquerre “Inscripció fotofilosofia”). S’ingressen 10€ per a les despeses al compte de la SCF Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “Fotofilosofia” i el nom i cognoms del professor o professora.
 4. Cada post correspon a un alumne/a. Poden introduir-los ells mateixos, o fer-ho alguna persona encarregada o, encara més fàcil, a través de l’adreça de correu del blog.

Si s’accedeix en el blog:

 1. En el títol s’escriu el número del post (si es coneix) i la pregunta;
 2. Dins el post es puja la fotografia en mida gran i centrada;
 3. Al peu d’aquesta, al marge dret s’hi escriu “Feta per+alias/nom”.
 4. Convé afegir-hi etiquetes o categories:: natura-cultura, Nietzsche, antropologia, metafísica …).

Si s’envia per mail:

Tenint la fotografia en la pantalla del dispositiu, se selecciona “enviar per correu”.I s’hi posa l’adreça mail del blog. Caldrà que el professorat hagi habilitat i creat una adreça per a la recepció de posts per correu en la configuraciódel blog.

En l’assumpte o tema del mail, s’escriu la pregunta. A l’interior, al peu de la foto “Feta per+alias/nom”. S’envia.

 1. Els posts han de ser originals. Cal que cada participant disposi del dret d’ús de la fotografia (de preferència n’ha de ser l’autor, o disposar del permís explícit de la persona autora). El format de les fotografies ha de ser JPEG. El pes del fitxer no pot ser superior a 600 kb (Blogger les redueix automàticament).
 2. Les fotofilosofies podran ser publicades en altres llocs. Se sotmeten a llicència Creative Commons de reconeixement, ús no comercial i sense modificació. Podeu veure fotofilosofies de mostres anteriors en els enllaços del blog de la Mostra.
 3. Si és l’alumnat que posteja la seva fotofilosofia, un cop fet ho comunicarà al seu  professor o professora.
 4. Cada centre seleccionarà un 10% de les millors fotofilosofies i les enviarà per presentar-les a l’acte públic de tots els centres participants, que es farà el dia 14 de novembre de 2018 a les 17 hores a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia de la UB, on assistiran els autors o autores i en rebran el reconeixement.  Alguns criteris de valoració: pregunta punyent, valor artístic de la fotografia, potència de la interrelació (es precisen en el blogde la Mostra).
 5. De totes les presentades, se seleccionaran tres fotofilosofies que seran defensades breument per les seves autores o autors en l’acte final de la Mostra.

Calendari 2018

12 set.

fins 30 octubre

Cada centre obre el blog i s’inscriu a la Mostra emplenant el formulari d’inscripció al CREAIF.

L’alumnat crea i posteja les seves fotofilosofies al blog del centre.

Fins el

2 novembre

Cada centre tria les millors (aproximadament un 10% de les presentades) amb el sistema i criteris que decideixi: Selecció d’un jurat, votació entre l’alumnat, etc. Poden donar-se premis internament.
Fins el

5 de novembre

Cada centre:

– Accedeix al formulari de seleccionats  al CREAIF i hi escriu els noms i dos cognoms de cada alumna/e guanyador i

– [NOU!!] Adjunta en el mateix formulari una presentació .pptx que haurà elaborat amb les fotofilosofies guanyadores, seguint el format usual. Aquestes s’aplegaran en un PWP que es projectarà en l’acte final.

14 de novembre dimecres,

17 hores

Aula Magna

Facultat de

Filosofia UB

Acte solemne final de la Mostra de Fotofilosofia i celebració del Dia Mundial de la Filosofia, que figura en la llistadels celebrats mundialment reconeguts per la UNESCO. Hi són convidats els i les alumnes premiats de cada centre i les famílies i amics i se’ls lliuren els guardons. Tres alumnes defensaran  la seva fotofilosofia i un especialista comentarà una selecció de les premiades.

Un grup d’alumnes realitzarà una performance reivindicativa.

La resta del curs es pot aprofitar la xarxa de blogs per treballar i il·lustrar els temes, obrir noves convocatòries del centre enfocades a una temàtica, etc.

Organitza: Adhoc-Filosofia a Secundària-Grup de Didàctica de la Filosofia (SCF). Col·labora: CREAIF, Facultat de filosofia UB, Societat Catalana de Filosofia, Barcelona Pensa.

Avui, acte final de la Mostra ’17

Dimecres 15 novembre de 2017, a les 17 hores.
Aula Magna (4a pl) Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona,
Carrer Montalegre, 6
Streaming a la Sala Gran
http://www.ub.edu/ubtv/video/barcelona-pensa-2017-15

Carregant vídeo…

60 centres participants en la Mostra 2017!

Alguns centres, amb blogs diferenciats d’ESO i de batxillerat… 65 blogs!

Ara són dies de selecció: les que presenten, senyalen, il·lustren, amplifiquen millor una questió de conceptes, de valors o de fins, és a dir, una questió filosòfica.

Veieu en aquest mateix blog més criteris de selecció

Convocatòria 2017

IMG_0079Per tal de celebrar la Jornada Mundial de la Filosofia de 2017 (UNESCO, novembre) es convoca la Mostra de fotofilosofia. L’objectiu és enriquir el pensament filosòfic a secundària tot aprofitant la creativitat de l’alumnat i cercant noves formes de col·laboració entre els departaments de Filosofia dels centres dels instituts. La Mostra pretén aplegar “espurnes de pensament” fetes per alumnes de secundària expressades en una fotografia digital acompanyada d’un títol en forma de pregunta vinculada a la filosofia.

BASES:

 1. El termini d’aquesta convocatòria és del 12 de setembre al 30 d’octubre de 2017. Durant aquest periode l’alumnat postejarà les seves fotofilosofies. S’admeten també posts fets el curs anterior que no s’haguessin pogut incloure en la Mostra anterior.
 2. Es participa per centres a través de blogs. Cada professor o professora crea un blog exclusiu per a Fotofilosofia dels de la XTEC o de Blogger (aquests són més senzills, encara que cal gestionar-los amb un navegador diferent del que feu servir amb l’adreça @xtec). El blog s’anomena filo+nomdelinstitut. S’hi afegeixen enllaços amb els altres centres participants. És aconsellable aprofitar els blogs de convocatòries anteriors, sense esborrar els posts antics. Convé crear un blog específic per a l’alumnat de l’optativa de 4rt. En aquest cas es dirà filoeso+nomdelinstitut.
 3. S’inscriu el centre al formulari del CREAIF corresponent (menú esquerre “Inscripció fotofilosofia”). S’ingressen 10€ per a les despeses al compte de la SCF Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “Fotofilosofia” i el nom i cognoms del professor o professora.
 4. Cada post correspon a un alumne/a. Poden introduir-los ells mateixos, o fer-ho alguna persona encarregada o, encara més fàcil, a través de l’adreça de correu del blog.

Si s’accedeix en el blog:

  1. En el títol s’hi escriu el número del post (si es coneix) i la pregunta;
  2. Dins el post es puja la fotografia en mida gran i centrada;
  3. Al peu d’aquesta, al marge dret s’hi escriu “Feta per+alias/nom”.
  4. Convé afegir-hi etiquetes o categories:: natura-cultura, Nietzsche, antropologia, metafísica …).

Si s’envia per mail:

 1. Tenint la fotografia en la pantalla del dispositiu, se selecciona “enviar per correu”. I s’hi posa l’adreça mail del blog. Caldrà que el professor hagi habilitat i creat una adreça per a la recepció de posts per correu en la configuració del blog.
 2. En l’assumpte o tema del mail, s’escriu la pregunta. A l’interior, al peu de la foto “Feta per+alias/nom”. S’envia.
 1. Els posts han de ser originals. Cal que cada participant disposi del dret d’ús de la fotografia (de preferència n’ha de ser l’autor, o disposar del permís explícit de la persona autora). El format de les fotografies ha de ser JPEG. El pes del fitxer no pot ser superior a 600 kb (Blogger les redueix automàticament).
 2. Les fotofilosofies podran ser publicades en altres llocs. Se sotmeten a llicència Creative Commons de reconeixement, ús no comercial i sense modificació. Podeu veure fotofilosofies de mostres anteriors en els enllaços del blog de la Mostra.
 3. Si és l’alumnat que posteja la seva fotofilosofia, un cop fet ho comunicarà al seu professor o professora.
 4. Cada centre seleccionarà un 10% de les millors fotofilosofies i les enviarà per presentar-les a l’acte públic de tots els centres participants, que es farà el dia 15 de novembre de 2017 a les 17 hores a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia de la UB, on assistiran els autors o autores i en rebran el reconeixement. Alguns criteris de valoració: pregunta punyent, valor artístic de la fotografia, potència de la interrelació (es precisen en el blog de la Mostra).
 5. De totes les presentades, se seleccionaran tres fotofilosofies que seran defensades breument per les seves autores o autors en l’acte final de la Mostra.

Calendari 2017

12 set.

fins 30 octubre

Cada centre s’inscriu emplenant el formulari d’inscripció al CREAIF.

L’alumnat crea i posteja les seves fotofilosofies.

Fins el

3 novembre

Cada centre tria les millors (aproximadament un 10% de les presentades) amb el sistema i criteris que decideixi: Selecció d’un jurat, votació entre l’alumnat, etc. Poden donar-se premis internament.
Fins el

8 de novembre

Cada centre:

– comunica la llista de l’alumnat guanyador amb nom i dos cognoms, curs i centre emplenant l’altre formulari del l’alumnat guanyador a la pàgina del CREAIF.

– envia un pwp amb les fotofilosofies guanyadores a rmoix1@gmail.com i a jbeltran@xtec.cat, seguint el format usual. Aquestes s’aplegaran en un pwp que es projectarà en l’acte final.

15 de novembre dimecres,17 hores

Aula Magna Facultat de Filosofia UB

Acte solemne final de la Mostra de Fotofilosofia i celebració del Dia Mundial de la Filosofia, que figura en la llista dels celebrats mundialment reconeguts per la UNESCO. Hi són convidats els i les alumnes premiats de cada centre i les famílies i amics i se’ls lliuren els guardons. Tres alumnes defensaran la seva fotofilosofia i un especialista comentarà una selecció de les premiades.

Un grup d’alumnes realitzarà una performance reivindicativa.

  La resta del curs es pot aprofitar la xarxa de blogs per treballar i il·lustrar els temes, obrir noves convocatòries del centre enfocades a una temàtica, etc.

Organitza: Adhoc-Filosofia a Secundària-Grup de Didàctica de la Filosofia (SCF). Col·labora: CREAIF, Facultat de filosofia UB, Societat Catalana de Filosofia, Barcelona Pensa.

Acte final de la Mostra 2016 en streaming!

Dimecres 16 de novembre a les 17 hores

Aula Magna Facultat de filosofia de la UB (quarta planta)

aules 407 i 408 per a acompanyants

Carrer Montalegre, 6

Barcelona

L’acte final de la Mostra de Fotofilosofia, que se celebra amb motiu de la Jornada Mundial de la Filosofia (UNESCO) i està acollida dins del marc del Barcelona Pensa.
Serà transmès en streamig DIMECRES 16 de Novembre de 17 a 18 hores a través UBTV.
L’enllaç és

Fase final 2016

Seixanta-tres centres inscrits. Seixanta-tres blogs de batxillerat del Principat, de la Catalunya nord, de les Illes. Deu blogs de la nova matèria de filosofia d’ESO!

Ara, són dies de fer la selecció de les millors fotofilosofies per centres i construcció de la Mostra general. I de preparació de l’acte final de la Mostra del proper dia 16.

Convocada la desena Mostra de Fotofilosofia

IMG_2515Per tal de celebrar la Jornada Mundial de la Filosofia de 2016 (UNESCO, novembre) es convoca la Mostra de fotofilosofia. L’objectiu és enriquir el pensament filosòfic a secundària tot aprofitant la creativitat de l’alumnat i cercant noves formes de col·laboració entre els departaments de Filosofia dels instituts. La Mostra pretén aplegar “espurnes de pensament” fetes per alumnes de secundària expressades en una fotografia digital acompanyada d’un títol en forma de pregunta vinculada a la filosofia.

BASES:

 1. El termini d’aquesta convocatòria és del 12 de setembre al 2 de novembre de 2016. S’admeten també posts fets el curs anterior que no s’haguessin pogut incloure en la Mostra de 2015. Per primer cop, la convocatòria s’obre a alumnat que cursa l’optativa de Filosofia de quart d’ESO.
 2. Es participa per centres a través de blogs. Cada professor o professora crea un blog exclusiu per a Fotofilosofia dels de la XTEC o de Blogger (aquests són més senzills, encara que cal gestionar-los amb un navegador diferent del que feu servir amb l’adreça @xtec). El blog s’anomena filo+nomdelinstitut. S’hi afegeixen enllaços amb els altres centres participants. És aconsellable aprofitar els blogs de convocatòries anteriors, sense esborrar els posts antics. Convé crear un blog específic per a l’alumnat de l’optativa de 4rt. En aquest cas es dirà filoeso+nomdelinstitut.
 3. S’inscriu el centre al formulari del CREAIF corresponent (menú esquerre “Inscripció fotofilosofia”). S’ingressen 10€ per a les despeses al compte de la SCF Caixabanc ES87 2100 0963 6202 0007 5604, indicant “Fotofilosofia” i el nom i cognoms del professor o professora.
 4. Cada post correspon a un alumne/a. Poden introduir-los ells mateixos, o fer-ho alguna persona encarregada o, encara més fàcil, a través de l’adreça de correu del blog.

Si s’accedeix en el blog:

  1. En el títol s’hi escriu el número del post (si es coneix) i la pregunta;
  2. Dins el post es puja la fotografia en mida gran i centrada;
  3. Al peu d’aquesta, al marge dret s’hi escriu “Feta per+alias/nom”.
  4. Convé afegir-hi etiquetes o categories:: natura-cultura, Nietzsche, antropologia, metafísica …).

Si s’envia per mail:

 1. Tenint la fotografia en la pantalla del dispositiu, se selecciona “enviar per correu”. I s’hi posa l’adreça mail del blog. Caldrà que el professor hagi habilitat i creat una adreça per la recepció de posts per correu en la configuració del blog.
 2. En l’assumpte o tema del mail, s’escriu la pregunta. A l’interior, al peu de la foto “Feta per+alias/nom”. S’envia.
 1. Els posts han de ser originals. Cal que cada participant disposi del dret d’ús de la fotografia (de preferència n’ha de ser l’autor, o disposar del permís explícit de la persona autora). El format de les fotografies ha de ser JPEG. El pes del fitxer no pot ser superior a 600 kb (Blogger les redueix automàticament).
 2. Les fotofilosofies podran ser publicades en altres llocs. Se sotmeten a llicència Creative Commons de reconeixement, ús no comercial i sense modificació.
 3. Si és l’alumnat que posteja la seva fotofilosofia, un cop fet ho comunicarà al seu professor o professora.
 4. Cada centre seleccionarà un 10% de les millors fotofilosofies i les enviarà per presentar-les a l’acte públic de tots els centres participants, que es farà el dia 16 de novembre de 2016 a les 17 hores a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia de la UB, on assistiran els autors o autores i en rebran el reconeixement. Alguns criteris de valoració: pregunta punyent, valor artístic de la fotografia, potència de la interrelació (es precisen en el blog de la Mostra).
 5. De totes les presentades, se seleccionaran tres fotofilosofies que seran defensades breument per les seves autores o autors en l’acte final de la Mostra.

 

Calendari 2016

14 setembre-2 novembre Cada centre s’inscriu al formulari del CREAIF.

L’alumnat crea i posteja les seves fotofilosofies.

Fins el

4 novembre

Cada centre tria les millors (aproximadament un 10% de les presentades) amb el sistema i criteris que decideixi: Selecció d’un jurat, votació entre l’alumnat, etc. Poden donar-se premis internament.
Fins el

8 de novembre

Cada centre comunica la llista de l’alumnat guanyador amb nom i dos cognoms, curs i centre a través del formulari virtual de la pàgina del CREAIF i aquest ho farà al CRP Sant Cugat, que elaborarà els diplomes

Cada centre envia un pwp amb les fotofilosofies guanyadores a rmoix1@gmail.com i a jbeltran@xtec.cat, seguint el format usual. Aquestes s’aplegaran en un pwp que es projectarà en l’acte final.

16 de novembre dimecres,

17 hores

Aula Magna

Facultat de

Filosofia UB

Acte solemne final de la Mostra de Fotofilosofia i celebració del Dia Mundial de la Filosofia, que figura en la llista dels celebrats mundialment reconeguts per la UNESCO. Hi són convidats els i les alumnes premiats de cada centre i les famílies i amics i se’ls lliuren els guardons. Tres alumnes defensaran la seva fotofilosofia i un especialista comentarà una selecció de les premiades.

Un grup d’alumnes realitzarà una performance reivindicativa.

 

  La resta del curs es pot aprofitar la xarxa de blogs per treballar i il·lustrar els temes, obrir noves convocatòries del centre enfocades a una temàtica, etc.

IMG_2522Organitza: Adhoc-Filosofia a Secundària-Grup de Didàctica de la Filosofia (SCF). Col·labora: CREAIF, CRP Sant Cugat del Vallès, Facultat de filosofia UB, Societat Catalana de Filosofia, Barcelona Pensa.

Preparant la … desena Mostra!!!

Estem cuinant la convocatòria 2016. Us avencem algunes novetats:
S’obre una convocatòria específica per a l’alumnat que cursi l’optativa de filosofia de quart. Les mateixes condicions, però en blogs independents: filoeso+nomdelinstitut.
L’acte final de la Mostra serà dimecres 16 de novembre a les 17, com sempre.

Acte final Mostra 2015

Un petit reportatge del que s’esdevingué:

Imatge de previsualització de YouTube

La Mostra 2015 ha estat una de les que ha aplegat més centres. Normalment, la participació final a través dels blogs estava sobre els 50. El curs passat van inscriure-s’hi 58 centres i enguany han estat 66. Enhorabona a tothom!

La novetat que alumnes expliquessin les seves fotofilosofies en l’acte final creien que va ser un encert. El criteri de selecció d’aquests va ser finalment la diversitat geogràfica, la qualitat de la fotofilosofia i els primers que van oferir-s’hi. Gairebé miraculosament es va poder resoldre, però de cara a properes convocatòries és previsible que hi hagi més candidatures i calgui recórrer a algun procediment de selecció per sorteig, la qual cosa genera frustracions innecessàries (animem l’alumne a optar i després li hem de dir que no). Hi treballarem.

La forma de llegir el Manifest Unesco va ser molt encertada.

L’any vinent habilitarem una aula annexa i potser caldrà establir algun procediment de reserva de seients per tal d’evitar que  alumnes vinguts de lluny i algunes famílies i professorat tinguessin dificultats per entrar en una sala desbordada perquè no podia superar-se l’aforament.

Acte final de la Mostra 2015

66 centres inscrits, milers d’alumnes que hi han participat, centenars de fotofilosofies seleccionades (prop de quatre-centes), diplomes preparats: Mostra preparada! Tindrem l’oportunitat de veure-les i de veuren’s!

Dimecres 18 de novembre de 2015, a les 17 hores

Aula Magna (quarta planta)

Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona,

Carrer Montalegre, 6