“Cuidadores”, un gran documental

Durant any i mig, cuidadores i cuidadors de familiars amb malalties neurodegeneratives s’han trobat periòdicament per compartir preocupacions, angoixes, pors, experiències i, especialment, per aprendre a relativitzar la duresa de les situacions quotidianes que viuen.
Algunes frases de les cuidadores i cuidadors protagonistes del documental:

“Yo ahora me río de todas estas anécdotas que me han sucedido a lo largo de todo este largo proceso, pero cuando te pasa, es horrible, no sabes cómo reaccionar, te quieres morir. Dios mío, ¿por qué me tiene que pasar a mi?” Alicia, 30 anys.

“Cuando vamos a la calle empiezan las preguntas: … ¿y a dónde vamos, Carlos? A los cinco minutos me vuelve hacer la misma pregunta.. ¿y a dónde vamos? Y así todo el día… y de ahí no la puedes sacar.” Carlos, 82 anys.

“Yo a mi madre la quiero mucho y no la voy a dejar, pero soy muy joven y tengo que vivir mi vida, luego necesito equilibrar el sentimiento de amor que tengo hacia mi madre, porque si no lo hago, voy a estar frustada.” Naiara, 30 anys.

“Gracias a esta enfermedad he aprendido a querer a esa madre que pensaba que no existía y ese ha sido el camino que he hecho en estos 8 años, aprender a quererla.” Txus, 50 anys.

“Lo peor son las noches. Te encuentras al lado de la persona con la que has compartido tu vida pero sabes que ya no está. Es como si estuvieras en una casa vacía. Eso no se puede explicar con palabras…” Maribel, 62 anys.

“He hecho lo máximo que podía hacer por mi mujer, pero a veces me pregunto si he hecho lo suficiente por ella.” Manuel 78 anys.
“Esta aventura compartida nace de la propia experiencia familiar y de la observación de otras familias en la misma situación. Siendo consciente del desestabilizador proceso emocional que sufrió mi familia a lo largo de los años, me interesaba reflejar los aspectos íntimos comunes de los cuidadores y las consecuencias de cuidar a un enfermo con una demencia degenerativa. Mi objetivo ha sido siempre el de transformar la angustia y frustración del cuidador en algo positivo y esperanzador.”
Oskar Tejedor, director de Cuidadores

Cuidadores recull molts dels dubtes, preocupacions, conflictes emocionals, angoixes i pors que ens genera el fet de cuidar familiars amb malalties neurodegeneratives.

Quant a epuig222

Professor de Secundària Intervenció Sociocomunitària 508
Aquest article ha estat publicat en Alzheimer, Dependència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a “Cuidadores”, un gran documental

 1. Ashot Simonyan diu:

  Molt bó! es un compromís personal el fet de tenir una responsabilitat tan gran cap a una persona estimada o en alguns casos que no coneixes. Penso que deixant de banda tot l’estrès i les complicacions de fer-ne cura de la gent malalta hi ha la part bona, sentirte útil i el sentiment de fer el bé… és una sensació indesciptible.
  viajes 300€, ir al cine 15€, ir de cena 20€, amor hacia los demas.. no tiene precio!!!

 2. Dani Mora diu:

  Una gran iniciativa! Amb aquest document podrem veure la realitat de la vida d’aquestes persones. Podem apreciar de primera mà testimonis reals de gent que degut a la seva malaltia sofreix però que estan totalment recolzats pels seus cuidadors i la seva família, per tant no tenen cap mancança afectiva! Mostren que lluiten, com la dona que vol estimar més a la seva mare, es pot aconseguir el que es proposin. S’ha de lluitar fins al final del camí, cosa que faciliten els éssers estimats i els cuidadors d’aquestes persones, que es mouen per amor i no per interès!

 3. Shiamir García diu:

  Es de admirar la fortaleza de estas personas que cuidan de sus seres queridos en estado de dependencia, el dolor que sienten, el sufrir en silencio, es muy duro y lamentable, pero eso sólo lo logra el amor que los une.

 4. Elisabeth Rojas diu:

  És tan dur! Dur per els familiars que per sorpresa un dia tenen una gran responsabilitat. Dur en el sentit que, tires la mirada enrrere, recordes tots els moments viscuts amb aquella persona, i que ara aquesta persona pot ser que no se’n recordi ni del seu nom, si parlem de Alzheimer. Aquest documental reflexa a la perfecció que el cuidador a de ser molt atès i molt ben cuidat també. Si el cuidador no està en “perfectes” condicions, la persona necessitada tampoc rebrà l’assistència necessària.
  També crec, que aquesta exposició de cada persona de les seves vivències, entre ells també és un recolzament molt gran, al saber que les mateixes dificultats amb les que es troben diàriament, també hi ha gent que les està vivint, que no estan sols, i que si tenen algun dubte, el més segur és que hi hagi algú darrera per poder intentar solucionar-ho.

 5. Álvaro Martín diu:

  Massa Gran! És una gran iniciativa per part d’aquestes persones el poder ensenyar i compartir els seus sentiments, tant d’alegria com de por i dolor, cap a les persones les quals son importants en la seva vida, tot i que encara que hagin de cuidar d’aquestes persones tenen la seva pròpia vida també, com diu Naiara: “Yo a mi madre la quiero mucho y no la voy a dejar, pero soy muy joven y tengo que vivir mi vida, luego necesito equilibrar el sentimiento de amor que tengo hacia mi madre” i el no poder complaure totes les necessitats d’aquesta persona provoca un sentiment de fracàs o de desil•lusió com diu al final de la cita: “porque si no lo hago, voy a estar frustada.”.

  Tot això és una mostra del que vol dir ser integrador, el poder ajudar, mostrar i ensenyar a persones tot combinant-la amb la teva pròpia vida, sens dubte un documental més que agregar a la meva biblioteca online!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *