Que no t’hipotequin la vida!

Fa gairebé dos anys, diverses entitats engegaven una campanya que, sota el lema Que no t’hipotequin la vida, volia promoure per primer cop la via de la iniciativa legislativa popular (ILP) per aconseguir la reforma de la llei hipotecària.

El dia 30 de març de 2011, les organitzacions promotores van presentar la Iniciativa legislativa popular davant de la Mesa del Congrés dels Diputats, que n’havia d’autoritzar la tramitació.

No obstant això, la recollida de signatures va haver d’esperar més d’un any, atesos els múltiples entrebancs amb què va topar la iniciativa, que no va ser admesa a tràmit per la Mesa del Congrés fins el 16 de setembre de 2011.

Per tot plegat, les entitats no van poder començar a recollir les 500.000 firmes necessàries per tirar endavant la iniciativa fins el 23 d’abril de 2012.

El període de recollida de signatures finalitza el proper 25 de gener. De moment ja s’han recollit 799.732 firmes i les entitats esperen arribar al milió.

El període de recollida havia de durar fins a finals d’octubre però la Comissió promotora va sol·licitar una ampliació de tres mesos, principalment a causa dels retards en el lliurament dels plecs per part de la Junta Electoral Central.

El termini s’exhaurirà finalment el proper 25 de gener, data màxima per recollir les signatures, tant les manuscrites com les signatures online.

És el primer cop que s’usa la signatura online per a una iniciativa d’aquestes característiques a Espanya. Per usar aquesta fórmula, cal disposar d’un lector de DNI electrònic o bé d’un certificat digital instal·lat que certifiqui l’autenticitat de les dades davant l’Administració.

Durant els dos primers mesos, la ILP per a la dació en pagament ja va rebre el recolzament de 200.000 persones. El passat mes de novembre, l’Oficina del Cens Electoral va comunicar a la Comissió promotora de la ILP que ja havia validat 614.246 firmes del total de 627.075 que s’havien presentat fins aleshores.

Actualment, la xifra ja frega les 800.000 firmes, entre les manuscrites i les online. Concretament, a data de 10 de gener, el nombre de signatures recollides era de 799.732.

Amb aquestes dades, les entitats entenen que la iniciativa està més legitimada que mai i esperen poder arribar al milió de signatures abans no s’exhaureixi el termini.
La proposta

El text de la proposta demana, fonamentalment, l’establiment de la dació en pagament amb efectes retroactius, la paralització dels desnonaments i el lloguer social perquè les persones executades puguin seguir al seu habitatge pagant un lloguer no superior al 30% dels seus ingressos mensuals per un període de 5 anys.

Segons el text de la proposta, les dades de 2010 sobre desnonaments ja multiplicaven per quatre les execucions hipotecàries de 2007.

Per a més informació, podeu consultar el web de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya o el de la resta d’entitats promotores.

Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).
Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC)
Observatori Desc.
Els sindicats Unió General de Treballadors de Catalunya i Comissió Obrera Nacional de Catalunya.

 

Quant a epuig222

Professor de Secundària Intervenció Sociocomunitària 508
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Que no t’hipotequin la vida!

  1. Ainhoa diu:

    Des del meu punt de vista, espero que aquesta campanya/proposta es posi en marxa perquè ens estan vinguen problemes els uns darrere dels altres…

    Al final no se pas com acabarem… Això té molt mala pinta…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *