La sorpresa, una emoció

La sorpresa és una emoció bàsica encara que hi ha autors que ho qüestionen. Es produeix davant una situació  imprevista, nova i/o estranya . Davant aconteixements inesperats o fora de context, ensurts, davant una activitat que es talla per  algun motiu, etc.

Quan es produeix una sorpresa hi ha respostes fisiològiques com ara increment general de la activitat cognitiva, desacceleració fàsica de la freqüència cardíaca, interrupció puntual de la respiració, dilatació pupil·lar, etc.

Sempre dic que les emocions passen pel cos i, la sorpresa també. L’expressió facial de la sorpresa es manifesta a través de l’elevació de parpelles superiors , obrint els ulls, descens de la mandíbula i obertura de la boca i elevació de la part interior i exterior de les celles.

Fa un temps que hi penso en la pèrdua d’algunes sorpreses. L’estil de vida actual, les presses i els hàbits nous fa que cada vegada hi hagi menys sorpreses. Sembla que tot està més planificat, controlat i limitat i no hi ha espai per a la sorpresa.  A més el poder adquisitiu ens permet comprar objectes, productes, etc que abans eren privilegi només d’algun o pocs dies.

Quan era petita  feia la meva llista de regals. Normalment demanava poques coses i no sempre les podien portar totes. A vegades portaven coses que no havia demanat però que necessitava. Era una sorpresa saber què podien portar els Reis d’Orient cada any.  Recordo les trobades en família la nit de Nadal. Matàvem i pelàvem el paó tot estirant de plomes i plumons. Preparàvem les pilotes de l’escudella que era el menjar més sol.licitat. Germans i cosins cantàvem les nadales amb simbombes i  panderetes…. Recordo com el dia de Nadal, els grans prenien cava! era tota una novetat! Després el bingo i els infants al cinema.

Actualment , cada vegada més, els infants fan la carta als reis i poden anar al supermercat a recollir-los. De menjar extra en tenim bastant més sovint i  sinó hi ha l’alternativa del restaurant on qualsevol celebració sembla apropiada. Les coses canvien i jo trobo a faltar les novetats, les sorpreses, les il·lusions que les acompanyen.

Últimament intento sorprendre a les persones que m’envolten, a les persones que estimo. Quedo amb el meu fill per sortir però no sap on anirà, per exemple.  Els reis de la meva filla no els veurà fins que no ens desplacem a un lloc sorpresa!

I si convideu a la vostra parella, als vostres fills, als vostres amics, a un lloc que desconeixen. Posa-hi intriga . El cos, com totes les emocions ho agrairà.

sorp11.JPG

M. Teresa Abellan Pérez

Quant a M. Teresa Abellan Pérez

Sóc mare, mestra d'educació especial, psicopedagoga i formadora en educació emocional; per mestres, infants i famílies. Des de fa molt de temps m'entusiasma, investigo i aprenc sobre temes socioemocionals. Crec imprescindible treballar l'educació emocional per a formar persones humanes, íntegres i amb habilitats socials suficients per afrontar els reptes socials i viure una vida plena. La meva altra gran afició: córrer i caminar per la muntanya.
Aquest article ha estat publicat en 2. GENERAL, La sorpresa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *