sólid

SÒLID

Una matèria sòlida és una matèria que té nexos molt fots, i una estructura molt definida, un sòlid té volum i forma fixa.

Les molècules que formen els sòlids estan molt juntes entre elles, per la qual cosa, no es poden moure molt ni canviar la forma (deformar-se). Les partícules estan juntes i ordenades no varien de posició i tan sols vibren.

Quan el sòlid s’escalfa les seves partícules adquireixen energia. Això fa que les partícules vibrin cada vegada més de pressa fins a passar a l’estat líquid i el canvi d’estat sòlid a líquid s’anomena fusió. La solidificació és el canvi d’estat líquid a sòlid. I sempre té una temperatura fixa per fer la solidificació.

EXEMPLES DE SÒLID: glaçó de gel,

pedres, taules, plats. Els trobem a tot arreu

CARACTERÍSTIQUES DELS SòLIDS

1 Força de cohesió (atracció): Les forces de cohesió són les forces que atreuen i mantenen unides les molècules, per això no canvien de forma.

2 Vibració (vibren però no canvien).

3 Volum definit: Ocupen un espai definit que no canvia mai.

4 Pot ser orgànic i inorgànic: que té restes d’algun ésser viu o no.

5 Tenen una densitat alta.

EXPERIMENT:

MATERIALS:

midó de blat

aigua

un recipient i una cullera per remenar

PREPARACIÓ:

Fiquem una mesura de midó de blat i poca a poc anem ficant una mica d’aigua fins que quedi una textura cremosa, si volem li podem ficar unes gotes de colorant o pintura. Al acabar de barrejar–ho tot. Llavors, veurem que si li vas ficant poca poc un llapis, boli, o el dit… Ens donarem conte que si li fiques el dit poc a poc s’enfosa peró si el fiques ràpid, aquest revotarà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *