CENTRALS EÒLIQUES

L’ENERGIA EÒLICA

LES CENTRALS EÒLIQUES

 

És una central on la producció de l’energia elèctrica s’aconsegueix a partir de la força del vent, mitjançant aerogeneradors que aprofiten els corrents d’aire.

El principal problema dels parcs eòlics és la incertesa respecte a la disponibilitat de vent quan es necessita. Això implica que l’energia eòlica no pot ser utilitzada com a font d’energia única i que hagi de rebre sempre el suport d’altres fonts energètiques amb més capacitat de regulació (tèrmiques, nuclears, hidroelèctriques, etc.).

Actualment hi ha una gran varietat de models d’aerogeneradors que es diferencien entre ells per la seva potència, pel nombre de pales o fins i tot per la manera de produir energia elèctrica atenent a diferents criteris, ara us ho ensenyarem:

La seva característica principal és que l’eix de rotació es troba en posició perpendicular al terra.

Tres arcs giren al voltant de l’eix.

Quatre o més semicercles units a l’eix central.

Dues o més files de semicilindres col·locats de manera oposada.
Són els més habituals i són en els quals s’ha invertit més esforç per a millorar-lo els darrers anys. També es denominen HAWT.

 

 

L’energia eòlica pot ser  una de les energies més renovables i més utilitzades del món.

És la forma de les energies renovables que s’obté en explotar la força del vent que això  es fa amb uns molins molt grans anomenats aerogeneradors que quan bufa el vent les seves aspes tan grans giren i es forma l’energia eòlica.

 

Les aspes del  vent transformen l’energia cinètica produïda pel vent en energia mecànica. Després per un generador connectat a les aspes que aquestes transformen l’energia mecànica en elèctrica.

 

A diferència de l’energia fotovoltaica, un camp o parc eòlic ocupa una àrea més petita o de fet necessita menys terreny per poder aconseguir acumular una energia elèctrica considerable per transformar-la en energia elèctrica.

 

L’energia eòlica és una font d’energia neta amb un baix impacte ambiental. No produeix gasos tòxics i les mateixes turbines eòliques, poden enfrontar un cicle de vida molt llarg abans de ser enviades per la seva eliminació.

EXPERIMENT

Vaixell

Materials:

2 terrines de mantega buides.

2 pals de gelat.

2 escura-dents tallats per la meitat i un sencer.

Preparació:

Agafem les dues terrines de mantega i les unim amb els pals de gelat. Després agafem els quatre escura-dents trencats per la meitat, i els posem a baix de tot de les terrines de mantega. Per finalitzar, amb el paper, fem una vela que l’enganxem a l’escura-dents llarg i aquest, l’enganxem en un dels pals del gelat i ja podem posar l’aigua.

CONCLUSIÓ

El vaixell flota a l’aigua i amb la força del vent es mou.

 

IRATI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *