L’energia es transfereix

L’ENERGIA  ES TRANSFEREIX:

L’energia té algunes propietats i una és que es transfereix, això vol dir que la energia passa d’un cos a l’altre.

Hi ha dues maneres d’intercanviar energia:

1-De manera mecànica: és quan estàs empenyen una carreta que  intercanvies l’energia amb la teva força i així fas que la carreta es mogui .

2-Amb la seva calor (tèrmica): quan l’energia passa d’un cos fred a un cos calent fa que el cos fred es fiqui calent i que el calent es fiqui fred. Això passa perquè les partícules del cos que és més calent es mouen ràpidament per tenir més energia i es xoquen amb les partícules del 2n cos que es troben a la zona de contacte  augmentant el seu moviment  i per tant  la seva energia.

AQUESTOS SÓN ALGUNS EXEMPLES DE LA TRANSFERÈNCIA D’ENERGIA:

Conducció: Es quan la punta d’un ferro esta calenta l’altra punta poc a poc es va escalfant perquè el metall es conductor de la calor.

Convecció: Es quan encens el radiador i tarda una estona a escalfar-se i si fiques la ma al damunt sense tocar-lo notes la calentor cap a dalt.

Radiacció: Es quan deixes 1 cotxe a la platja i no fa molta calor però quan tornes tot el cotxe esta cremant per totes bandes.

 

EXPERIMENT

Necessitem:

-1 pilota gran i 1 petita

-1 lloc a l’aire lliure

Què fem?

Deixem caure les 2 pilotes per separat i veiem l’altura que agafen. Després col·loquem la pilota petita sobre la gran i les deixem que caiguin a la vegada.

Què passa?

Que el pes passa l’energia d’una pilota a l’altra, al començament té energia potencial gravitatòria i al final es transforma amb energia cinètica. Aleshores la pilota petita surt disparada cap a dalt ……

Maria Diagne Darsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *