Presentació

Recerca i exploració de recursos dircursius

 

L’alumnat no t’escolta?
No aconsegueixes que s’interessin per res?

Sovint diem que els nis i noies d’ara no volen aprendre, que no tenen ganes de fer l’esforç de llegir, d’observar, de pensar…
Però la veritat és que els infants i els joves d’avui dia es passen el dia escrivint missatge, escoltant converses properes i llunyanes simultàniament, i accedint a comentaris i observacions múltiples com mai cam generació ho havia fet abans.
pmita1

Estàs preparat per a donar classes en el món actual?
El Twitter, el Facebook i altres eines de creació de xarxes socials han revolucionat els conceptes d’ara i aquí. L’oralitat i la comunicació interpersonal directe ha esdevingut part de la nova identitat del jovent, i per extensió del ciutadà modern. Pel món que ens veu, som els amics que tenim (facebook)… els contactes que tenim (twitter)… els discursos als que tenim accés (blogs)…. els llocs on ens expressem (wiki, skype, mms…).  Som l’Homo Comunicatis
pmita1

Està perdent l’escola el paper regulador de l’aprenentatge?
L’oralitat i la comunicació ha estat la base de l’aprenentatge de la humanitat durant milers d’anys, però en els darrers dos segles l’aprenentatge literari escrit i textual s’ha consolidat com a font d’informació documental acadèmica generalitzada. Ara, a l’escola es llegeix i s’escriu, al món sòcio-virtual s’interactua i es conviu… Correm el risc de deixar el relleu generacional en mans de l’empresa i el mercat de consum, si no sabem utilitzar els recursos de l’anomenat web2.0 a l’aula.
pmita1

Són vàlides les fòrmules literàries de sempre?
Llegeix el que diu en Kieran Egan sobre l’evolució del discurs al llarg de la vida i veuràs com:

-Els antics missatges orals de sabiduria popular (probervis, dites, refranys) segueixen presenst en el món actual. 
-Els articles de ciència en els blocs i els wikis  han passat a ser materials de lectura com abans ho eren els contes, els mites i les tradicions culturals.
-Les cartes d’amor i els discursos èpics tenen avui en dia la seva versió virtual en els twits , els podcasts i els blocs.
-L’epistemologia i el diari de viatges es pot trobar als comentaris del Facebook i del Hi5, a les fotos  del Flickr i a d’altres xarxes socials d’intercanvi d’informació en diversos formats…
-La literatura és més present ara que mai a les nostres vides, però està adquirint altres gèneres i formats.
pmita1

Participa-hi!!

Cal que canviem amb el context que canvia. Obrim les portes a la creativitat, repensem el currículum, i descobrim noves maneres de connectar amb l’alumnat:

  • deixem-los parlar
  • ensenyem-los a escoltar
  • ajudem-los a expressar idees i opinions
  • acompanyem-los en les deduccions, les associacions i les inferències
  •  mostrem-los maneres eficients de convèncer i seduir
  • facilitem-los fòrmules d’interacció i comunicació oral i escrita
  • creem espais i entorns virtuals per a l’aprenentatge en comunitats
  • … i veureu com s’impliquen, s’apassionen  i fins i tot s’hi enganxen!!

pmita1

 Aquest bloc recull les experiències i els treballs del Grup d’assessoramenta l’oralitat en diverses llengües, coordinat pel Servei de Llengües de la Direcció General d’Innovació.

Dóna’ns idees i suggeriments, envia els teus vincles interessants al nostre Delicious i subscriu-te a la descoberta de pàgines innovadores sobre temes d’oralitat.
delicious2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *