VIDEOCONFERÈNCIA 2009: Vols parabòlics de l’Agència Espacial Europea

gloria-garcia-cuadrado18 de novembre de 2009, dins el marc de la Setmana de la Ciència ’09, el Departament d’Educació i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació van organitzar més de 100 conferències que a tota Catalunya es duien a terme simultàniament. Entre aquestes conferències hi havia la que va oferir el nostre centre en forma de Videoconferència.

La Ponent, Gloria García Cuadrado, Física Teòrica i Diplomada en Estudis Espacials, actualment directora de Barcelona Aeronàutica i de l’Espai (BAIE) i del Clúster Aeroespacial de Catalunya, ens ha ofert una presentació al voltant de la propulsió espacial,  la medicina espacial, les simulacions d’ingravidesa i els experiments que es realitzen en aquestes condicions.

Problemes tècnics ens van impedir segui la ponència des del començament, enganxant el discurs en el moment en que ja havia començat  a parlar de la medicina espacial.

Durant la ponència, els espectadors en directe i els ciberespectadors podien fer preguntes, aquests últims mitjançant un correu electrònic. El nostre institut va preguntar:

-Durant les simulacions de microgravetat mitjançant vols parabòlics hi ha els aprenents (vestits de blau) i els experts (de vermell). Els blaus “suraven” mentre els de vermell (experts) es trobaven fermament anclats al terra, com és això?

La resposta la vam tenir en directe, a les 13:00.

-Els experts estan ancorats, lligats amb sistemes de subjecció. Però en un moment d’urgència, es poden desancorar en pocs segons i són capaços de recorrer la nau en ingravidesa amb molta agilitat. Són experts en moviments en situacions sense gravetat o de microgravetat. Es mouen aprofitant, no la gravetat com nosaltres a La Terra, sino les forces d’acció i reacció. És a dir, si es volen moure cap a l’esquerra, faran força contra la paret de la dreta, aquesta força generarà la seva reacció i conduira cap a l’esquerra.

Ens va convidar a suggerir experiments que volguessim fer en estat d’ingravidesa, ells accepten idees per senzilles que siguin, qualsevol idea bona. En tens alguna? Afegiu-lo als comentaris.

Es van justificar la necessitat d’investigació a l’espai per la possibilitat d’haver de marxar del planeta en un futur MOLT LLUNYÀ (milions d’anys per evolució del nostre Sol), però també van comentar que es sospita que una dona sotmesa a ingravidesa durant mesos podria patir AMENORREA. Creieu que aquest últim comentari impediria dur a terme l’emigració de la població humana a l’espai?

Utilitzeu, per a respondre, els comentaris!

Ah! i no us perdeu el video La Fundació CIM – IMIM en microgravedad en la ESA que trobareu a Youtube al següent URL:

http://www.youtube.com/watch?v=9MVf9l56aSU

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *