Cada divendres, a la sala de reunions del centre, durant el primer pati, els membres del club es reuneixen i gaudeixen de fragments o petits relats de Ciència Ficció d’escriptors de tot arreu i de moltes èpoques des de 1920, any que es considera l’inici d’aquest subgènere literari.
Es llegeixen relats d’escriptors o dels propis membres del club. Es fa un torn d’intervencions per tal de recomanar possibles històries o llibres interessants. I es fan activitats alternatives com: fundes protectores de llibres, punts de lectura…
4 de novembre de 2014
Avui hem parlat sobre els gèneres que ens agraden, sempre dins de la nostra línia, la ciència i la ciència ficció.
Hem decidit que ens falta un gènere o subgènere literari que anomenarem: AVENTCURSY.
AVENTCURSY: novel·la d’aventures amb pinzellades romàntiques amb exés de sucre.
Exemples: “El rayo verde” (Julio Verne) o “La Bella Durmiente”
28 d’octubre de 2014
Avui hem parlat dels llibres que comprarem a la primera visita al Mercat de Sant Antoni, a Barcelona. Hem tornat a llegir algun fragment d’algún membre del club.
21 d’octubre de 2014
Comentem pàgines web on pots anar enviant capítols dels teus llibres i et conten els seguidors que els llegeixen. Ademés la gent pot comentar el teu llibre. Ajuden a perdre la por a escriure!
Molt recomanat!
14 d’octubre de 2014
Lliurament dels carnets del CLCF als socis.
Llegim un fragment d’uns dels llibres començats per un dels membres del club
7 d’octubre de 2014
El disseny del carnet queda així:
A partir d’ara, per a poder fer un préstec, cal donar el carnet, que es retornarà quan es retorni el llibre.
30 de setembre de 2014
Han vingut lectors nous! Completem i revisem la llista de socis del club.
Decidim fer carnets pels socis. Pel disseny del carnet ens fem una fotografia, però només de les nostres mans. Decidim que al carnet hi hagi una lluna, la cara d’un llop i el logo del club.
Recomenem llibres: ara està al cinema la pel·lícula: “El corredor del laberinto”. Alguns socis l’han vista i donen bona crítica. Molts dels socis s’han llegit la trilogia de la qual prové la pel·lícula. Tres socis ens parlen de la PRECUELA (és a dir, un llibre escrit l’últim, però que va el primer!). Ens diuen que el llibre és molt millor.
Parlant entre nosaltres descobrim que alguns estem escribint les nostres pròpies històries o relats. Ens proposem portar fragments per a llegir-los en veu alta i donar opinió (sempre amb la intenció d’ajudar-nos a ser millors escriptors)
De cara a muntar la taula d’intercanvi de llibres es necessita una primera remesa de llibres per a omplir la taula, per això, decidim buscar llibres entre els nostres coneguts, llibres que ja no vulguin.
23 de setembre de 2014
Les dinamitzacions de pati comencen a mitjans d’octubre (2014), però al CLCF decidim no esperar i començar ja.
Com a novetat, aquest curs tenim permís per a muntar una taula d’intercanvi de llibres PERMANENT a la biblioteca del centre.
Tots estem d’acord en reunir-nos els dimarts, durant el primer pati (10.15 a 10.40) a la sala de reunions del primer pis de l’edifici antic.
* * *
28 de maig de 2014
Últim dia del CLCF d’aquest curs 2013-2o14.
Valoració de tots els membres: molt possitiva. El curs que ve continuem!
Hem fet prèstecs per a llegir llibres a l’estiu.
21 de maig de 2014
La Direcció ha donat el vist-i-plau a la taula d’intercanvi de llibres a la biblioteca. Es posarà en marxa el curs que ve. L’activitat entrarà dins de dos projectes en marxa en el centre:
-Dinamització de la Biblioteca escolar
-Escoles Verdes
D’altra banda vam anar el dilluns a comprar els llibres de segona ma. Ja els tenim. Els hem introduït en el nostre registre.
14 de maig de 2014
Donat l’èxit de la taula d’intercanvi de la Diada de Sant Jordi decidim demanar permís a Direcció per a parar una taula permanent a la Biblioteca del centre a partir del curs que ve, el curs 2014-2015
Quedem en anar a comprar llibres de Ciència Ficció amb els diners recollits de la revista Gaia número 9. Hem decidit comprar-los de segona mà. D’aquesta manera en podrem comprar més.
23 d’abril de 2014
Els membres del Club hem parat la taula de llibres d’intercanvi de Sant Jordi 2014.
“Compra un llibre amb un altre llibre”
A més, hem col·laborat en la venda de la revista GAIA, on ha sortit publicat el nostre article sobre recomanacions de llibres de ciència ficció.
Des de direcció ens han dit que els diners de venda els podem reinvertir en més llibres per a la nostra biblioteca de ciència ficció.
9 d’abril de 2014
Alguns hem començat a escriure’l. Cal acabar i retocar la història pel concurs.
També parlem de llibres i hem recomanat alguns omplint la fitxa corresponent i posant-les dins la capça de recomanacions.
Hem parlat de la possibilitat de muntar una taula d’intercanvi de llibres pel dia de Sant Jordi. Farem publicitat de l’activitat abans del 23 per a què qualsevol que vulgui vingui amb algun llibre de casa per a intercanviar a la taula.
26 de març de 2014
Parlem de llibres i revisem l’article que queda llesta per a impressió.
S’apropa el Concurs Literari de Sant Jordi del nostre institut sobre DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE i hem pensat que el món de la Ciència Ficció té molt a dir sobre el tema, per tant hem decidit inventar-nos una història i presentar-la al concurs. Ho farem mitjançant un document compartit amb el DRIVE de Google.
19 de març de 2014
Paginant el que havíem escrit ens adonem que ens queda un tros de pàgina buida.
Decidim que podem aprofitar-lo per a divulgar el nostre espai Moodle dins l’espai virtual del nostre centre. LA BIBLIOTECA VIRTUAL DEL CENTRE.
A més hi podríem afegir maneres d’obtenir llibres descatalogats per internet, de cost zero. Amb formats pdf, docx, epub o d’altres. I parlar també de la possibilitat dels ebooks o llibres electrònics com a alternativa al paper, molt útil per a llegir llibres que ja no es troben a les botigues perquè han deixat de ser publicats.
5 de març de 2014
Hem decidit que el text que parla sobre els llibres en anglès els hauríem de posar en el seu títol original i l’explicació també en l’idioma original. Per tant,
En anglès: Divergent trilogy, The hunger games i Harry Potter
En castellà: Las hijas de Tara
19 de febrer de 2014
Hem decidit posar a l’article de recomanació de llibres de la revista Gaia els següents llibres:
- Divergent, la trilogia, de VERONICA ROTH
- Els jocs de la fam, de SUZANNE COLLINS
- Harry Potter, de J.K. ROWLING
- Las hijas de Tara, de LAURA GALLEGO
També hem decidit fer punts de llibre per a donar-los amb la revista
12 de febrer de 2014
Hem de començar a pensar en l’article que haurem d’escriure per a la revista Gaia. Es tracta de la secció de recomanació de llibres de Ciència Ficció. Comencem a parlar d’alguns però no ens acabem de decidir.
5 de febrer de 2014
Hi ha entrada de nous membres al Club, els hem explicat com funciona
19 de gener de 2014
Parlem de llibres.
Parlem de pel·lícules.
12 de gener de 2014
Acabem de muntar l’exposició
22 de gener de 2014
Muntem l’exposició
Dimecres 18 de desembre de 2013
Avancem les exposicions. Els membres han aportat material
Dimecres 27 de novembre de 2013
Hem parlat d’alguns escriptors. Decidim fer una exposició del CLCF als suros del passadís que tenim al costat de la vitrina.
Un suro parlarà de la Ciència Ficció, què és, els seus orígens i dels escriptors que ens consideren pares d’aquest gènere literari.
A l’altre suro anirem posant informació sobre els pares de la ciència ficció.
Seran exposicions molt duraderes.
Dimecres 20 de novembre de 2013
Els llibres que van donar alguns membres del club ja han quedat registrats al full de càlcul del google drive.Hi ha altres membres que tenen més llibres per a donar. Se’ns acut la possibilitat de montar una taula d’intercanvi de llibres però no tenim el lloc. La proposta queda en l’aire.
Dimecres 13 de novembre de 2013
Hem parlat de llibres i de pel·lícules.
Alguns membres fan donació d’alguns llibres que ja no volen i que són de ciència ficció.
Dimecres 6 de novembre de 2013
Hem reorganitzat la biblioteca de ciència ficció de la sala de reunions. Hem fet alguns prèstecs. Hem llegit un relat curt. Hem parlat de la manera de trobar a la xarxa relats ja oblidats per les editorials.
Dimecres 30 d’octubre de 2013
Avui hem parlat de llibres de ciència ficció amb pel·lícules. Hem parlat de la saga de The Hunger Games i hem parlat de la saga Divergent, doncs la pel·lícula és molt recent.
Dimecres, 23 d’octubre de 2013
Hem reorganitzat el tauló d’anuncis del nostre CLCF
Notifiquem de les novetats de la Biblioteca Virtual
Parlem de llibres
Dimecres, 9 d’octubre de 2013
Encetem el curs amb molt pocs membres. Decidim que cal fer difussió un altre cop. Ho farem a través dels tutors i les sessions de tutoria.
Parlem de nous llibres.
* * *
Divendres, 17 de maig de 2013
Ja tenim segell!
Divendres, 10 de maig de 2013
Durant la setmana, hem reorganitzat el nostre tros de paret i el resultat ha estat espectacular:
Hem decidit començar una biblioteca digital on compartirem els llibres en formats digitals compatibles diferents, per exemple, pdf, docx, epub… Nosaltres pensem que els llibres digitals no substitueixen als llibres en format paper, són un bon complement. De fet, sovint és l’única forma d’accedir a llibres ja descatalogats. El sistema per a compartir-los seria mitjançant l’espai moodle del centre. Una bona idea que posarem en marxa de seguida.
El segell ja està encarregat!
Divendres, 3 de maig de 2013
Hem portat els llibres que vam comprar el dilluns amb els diners del premi. Els hem comentat. Hem penjat el nostre diploma a la paret de la sala de reunions on ens reunim cada divendres durant el primer pati. Comentem que caldria reorganitzar les notes que anem penjant en el nostre espai de paret. Hem decidit que potser s’hauria de començar a fer inventari de llibres. Encetem el servei de prèstec entre els membres del club, són dates d’examens però ja fem el primer prèstec: “La porta dels tres panys” a la Marta.
Divendres, 26 d’abril de 2013
El dia 23 d’abril de 2013, vam rebre un premi especial al concurs de Sant Jordi de l’institut sobre sostenibilitat. Amb la nostra història. Sortirà publicada al suplement gratuit de la revista GAIA del centre, que es ven el dia 5 de juny de cada curs en conmemoració del Dia Mundial del Medi Ambient. Hem rebut un xec de 20 euros per a bescanviar per llibres a la llibreria Mitjans del poble. Hem decidit quedar tots plegats per a anar a comprar algun dels títols que teníem a la “llista de la compra” que ja teníem oberta.
Algún dels membres en coneix botigues al poble que vènen llibres de segona mà i decidim aprofitar la tarda del dilluns per a fer les dues coses: Mitjans i llibres de segona ma.
Pensem en la possibilitat de fer un segell de fusta amb el logo per poder marcar els llibres que pertànyen al nostre club.
Divendres, 12 d’abril de 2013
Ens dediquem a acabar la història que el Club presenta. Perfilem els detalls.
Divendres, 5 d’abril de 2013
Es comenta com fer una ploma per escriure, de les antigues, de les que es feien amb una ploma d’ocell i havies de carregar constantment amb un tinter! Cliqueu aquí i veureu un bloc on ho expliquen
Divendres, 22 de març de 2013
Ja tenim dissenyats uns pocs punts de llibre. Els posarem a la venda el dia 23 d’abril de 2013! Els diners els invertirem en comprar llibres de ciència ficció per al Club de Lectura en Ciència Ficció de l’institut i començar una petita biblioteca de llibres amb servei de préstec.
Divendres, 14 de març de 2013
Contienuem amb el relat que preparem com a club pel Concurs Literari de Sant Jordi ’13 sobre Desenvolupament Sostenible. La treballem on line mitjançant les eines de google (Google Drive)
Beatriz Villena ens recomana un parell de llibres més.
Els llibres recomanats aniran sortint al TV del vestíbul del centre.
Divendres, 1 de març de 2013
Parlem del Concurs de Sant Jordi 2013 sobre Desenvolupament Sostenible que celebra el nostre centre. Hem decidit encetar una història entre tots. Al concurs podem participar en grup-
Divendres, 22 de febrer de 2013
La Bea i l’Alba ens recomanen una web sobre llibres. Aquesta web et recomana llibres en funció dels que el lector li va dient que s’ha llegit!
Divendres, 15 de febrer de 2013
Ens repartim una sèrie de llibres per tal de recollir informació per a fer uns punts de llibre per vendre la Diada de Sant Jordi.
Hem començat a treballa la presentació que farem el 23 d’abril de 2013 durant les dues primeres hores del matí a diferents nivells d’ESO, junt amb altres alumnes de batxillerat de la matèria: Ciències per al Món Contemporani.
Divendres, 8 de febrer de 2013
Avui hem parlat de la Diada de Sant Jordi. Donarem a coneixer els llibres que recomanem als altres alumnes del centre, aprofitant en la presentació dels llibres de ciència i ciència ficció que recomanen els alumnes de batxillerat de Ciències per al Món Contemporani als altres alumnes del centre.
Dijous, 31 de gener de 2013
Avui hem parlat de dos concursos que tindran lloc ben aviat, tots dos relacionats amb els relats de ciència ficció!
1. Xè Concurs Literari de Sant Jordi’13 sobre DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE: 6 històries encetades, 6 relats per a acabar. Només cal agafar un i acabar-lo! Clicant en el nom anireu a les bases de participació (i a les històries començades). Hi ha diferents categories, hi pots participar si ets alumne, família, professor o personal no docent del nostre centre! El premi és un xec de regal per bescanviar per llibres a la Llibreria Mitjans del Vendrell.
2. Concurs de Relats Curts de Ciència de CosmoCaixa.
Divendres, 25 de gener de 2013
Avui establim el TAULELL de Ciència Ficció a la sala del nostre Club!
Divendres, 18 de gener de 2013
- El relat d’avui:
RAY BRADBURY
La hora cero
Relat curt: Els nens de tot el món comencen a jugar a un misteriós joc amb un personatge, en Drill, que els dirigeix. Els adults els observen despreocupats, només es tracta d’un joc!… o no?
- Recomanacions:
L’Alba us recomana: Mecanoscrit del segon origen de MANUEL DE PEDROLO
En Jairo us recomana: Los juegos del hambre de SUZANNE COLLINS
En Xavi: El Regne Perdut de la col·lecció de JERONIMO STILLTON
Divendres, 11 de gener de 2013
- El relat d’avui:
“Cuánto se divertían”.
Cuentos completos I
Editorial ZETA. Barcelona, 2009. (Páginas: 163-166)
Uns nens del futur troben un llibre on es parla de l’escola de fa centenars d’anys. Una escola on els nens anaven a aprendre junt amb d’altres nens de la seva edat. Una escola molt diferent a la que els protagonistes tenen.
Encontraréis más libros de lectura y también propuestas de películas de ciencia o ciencia ficción en:
https://sites.google.com/ieselportillo.com/departamentobiologiageologia/proyectos/cine-y-ciencia?authuser=3