BIODIVERSITAT vs. ESCALFAMENT GLOBAL?

(Article en premsa: Butlletí Escoles Verdes, març 2010, Monogràfic: “Biodiversitat“)

Vitrina passadís laboratoris

Vitrina passadís laboratoris

Suro 2 passadís laboratorisSuro passadís laboratoris

 

 

A l’institut Baix Penedès del Vendrell, Escola Verda des de fa 6 anys, hem començat l’Any Internacional de la Diversitat Biològica amb una exposició de creació pròpia centrada en el concepte i la descripció del terme “Biodiversitat” i un exemple de l’eficàcia de la biodiversitat envers actuals problemes ambientals.

         A l’exposició justifiquem l’agrupació dels cinc regnes (Moneres, Protoctists, Fongs, Metàfits i Metazous) en els 3 dominis: Archaea, Bacteria i Eukarya (Woese, 1977). Donem exemples d’aquests dominis en forma d’imatges artístiques i amb un breu text de les seves característiques.

 El Pleistocè

          I hem parlat del PERMAFROST (terra que perdura congelat més de 2 anys consecutius, fet que passa sovint a prop dels pols). Fa molt de temps, al Pleistocè, a les zones boreals abundaven els prats. Però els humans actuals vam extingir els grans herbívors que mantenien aquests reflectants prats convertint-se, llavors, en foscos boscos boreals. Els prats reflectien molt els raigs solars, la qual cosa, afavoria la baixada de temperatures. Els boscos boreals, en canvi, absorbeixen els raigs solars, ajudant a la pujada de la temperatura global del planeta.

          En Sergei Zimov va plantar prats a la zona de Cherskii i, per a què no es convertissin en boscos per a falta d’herbívors, els va reintroduir! Cavalls Yakutian, rens, ovelles, alces, … I també va introduir carnívors que controlessin les poblacions d’aquests herbívors: linx i os eurasiàtics, guineu vermella, llop gris, … El resultat és un prat reflectant on hi havia un bosc fosc i, per tant, un indret on es reflecteixen els raigs solars disminuint l’escalfament global. Es tracta del Parc Pleistocènic!

BIODIVERSITAT vs. ESCALFAMENT GLOBAL!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *