(Article en premsa: Butlletí Escoles Verdes, març 2010, Monogràfic: “Biodiversitat“)

Vitrina passadís laboratoris
A l’institut Baix Penedès del Vendrell, Escola Verda des de fa 6 anys, hem començat l’Any Internacional de la Diversitat Biològica amb una exposició de creació pròpia centrada en el concepte i la descripció del terme “Biodiversitat” i un exemple de l’eficàcia de la biodiversitat envers actuals problemes ambientals.
A l’exposició justifiquem l’agrupació dels cinc regnes (Moneres, Protoctists, Fongs, Metàfits i Metazous) en els 3 dominis: Archaea, Bacteria i Eukarya (Woese, 1977). Donem exemples d’aquests dominis en forma d’imatges artístiques i amb un breu text de les seves característiques.
I hem parlat del PERMAFROST (terra que perdura congelat més de 2 anys consecutius, fet que passa sovint a prop dels pols). Fa molt de temps, al Pleistocè, a les zones boreals abundaven els prats. Però els humans actuals vam extingir els grans herbívors que mantenien aquests reflectants prats convertint-se, llavors, en foscos boscos boreals. Els prats reflectien molt els raigs solars, la qual cosa, afavoria la baixada de temperatures. Els boscos boreals, en canvi, absorbeixen els raigs solars, ajudant a la pujada de la temperatura global del planeta.
En Sergei Zimov va plantar prats a la zona de Cherskii i, per a què no es convertissin en boscos per a falta d’herbívors, els va reintroduir! Cavalls Yakutian, rens, ovelles, alces, … I també va introduir carnívors que controlessin les poblacions d’aquests herbívors: linx i os eurasiàtics, guineu vermella, llop gris, … El resultat és un prat reflectant on hi havia un bosc fosc i, per tant, un indret on es reflecteixen els raigs solars disminuint l’escalfament global. Es tracta del Parc Pleistocènic!