Ja podeu veure Al final del dia al bloc. Esperem que us agradi el nostre film!
A continuació trobareu el text de presentació del nostre curtmetratge que vàrem fer a la Filmoteca de Catalunya el dia de l’estrena.
Bon dia a tothom. Estem molt contents d’estar aquí perquè no ens havia passat mai.
La idea i les emocions de la pel·lícula van sorgir d’una sessió en què tothom explicava quina situació havia viscut en què se li presentava el món. Com una nevada a l’escola, un dia que vas sol pel carrer, etc. I ens va cridar l’atenció la de deixar-se o perdre les claus i és la que vam treballar.
A partir d’aquí vam crear un personatge, el Sid, que després de molt temps de ser un nen desordenat i desorganitzat comença a millorar i les coses li van molt bé.
A més vam fer un treball molt important de localitzacions buscant portes de cases i carrers i barris ja que la localització ens podia inspirar per fer la història. Va ser difícil triar la porta perquè per nosaltres havia de ser un personatge més. Pel replà, quan vam veure el de casa del Nahui ho vam tenir molt clar.
Ja amb la idea, el personatge i la localització vam fer la història i vam intentar expressar que el nostre personatge passa per diferents estats emocionals: alegria i satisfacció, frustració, impotència, solitud i un alleugeriment molt gran al final.
Ens han ajudat molt diferents fragments com: “Mala sang” (tràveling) “Un condemnat a mort s’ha escapat” (plans curts i el so) o “El petit fugitiu” pel pas del temps, el personatge entre la gent o els plans de digressió. També “Xiao Wu” pels elements interposats i “Els 400 cops”.
Li hem donat especial importància al so i ha estat difícil en el muntatge, hem tingut diferents dificultats. També ha estat dur el rodatge perquè han estat moltes hores però també molt emocionant perquè tothom ens mirava i perquè un dia vam acabar a les 12 de la nit.
Ens ha agradat molt aquesta experiència perquè ara veiem el cinema d’una altra manera, amb un altre punt de vista (ens fixem més en el so o el color per exemple). I hem aprés que al cinema hi ha emocions, que s’ha de cooperar perquè és un treball en equip i que cal molta paciència. La pel·lícula la veiem molt nostra.
Ah! També hem aconseguit que els pares es quedin parats quan fem comentaris veient una pel·lícula.
Volem donar les gràcies a la Raquel per la seva ajuda ja que hem après molt d’ella i també de la Sandra, el Quirze i el Jordi, els nostres mestres del taller.
EL FILM FINAL: EL PROCÉS (i 3)
– Visionat de fragments i elements del sac d’impressions que ens ajudin a la nostra planificació. Al llarg de tot el procés hem anat visionant alguns fragments per inspirar-nos: “Un condemnat a mort s’ha escapat” de R. Bresson; “El petit fugitiu” de Ray Ashley; “Mala sang” de Leos Carax o “Xiao Wu” de Zhang Ke Jia.
– Planificació: hem fet tres grups de rodatge en funció de les diferents localitzacions i aquests mateixos grups ens anem reunint amb la Raquel i fem la planificació de les seqüències corresponents que seran les que gravarem també en tres dies.
– TOT LLEST PEL RODATGE!
ELFILM FINAL: EL PROCÉS (2)
– Cerca de localitzacions: de cara a crear el nostre personatge i la nostra història vam fotografiar possibles localitzacions que ens donessin pistes i inspiració. Havíem de buscar una porta, un replà, els voltants de la vivenda,…
– El nostre personatge (resum): un nen de 12 anys, despistat i desordenat, sensible, intel·ligent, sol mantenir calma i tranquil·litat però fins a cert punt, quan està nerviós mou el peu contra el terra. Està vivint un moment bo ja que s’està guanyant la confiança dels pares després de molts mesos de mala relació donat el seu desordre i mala organització en general. També està millorant, per la mateixa raó, la relació amb els companys.
– Sinopsi de la nostra història (no la desvetllem tota): El protagonista torna del cole alegre. Arriba a la porta de casa i veu que no porta les claus. Fa diverses coses per a que l’obrin però perd la paciència i intenta obrir la porta amb un compàs, seu, pensa, està nerviós, pica amb el peu, passen cotxes, la llum del dia va canviant, passa el temps,… S’aixeca, no sap ben bé perquè ni per buscar què. Recull tot i va a fer una volta. Va xiulant.
EL FILM FINAL: EL PROCÉS (1)
El procés de creació de la nostra pel·lícula, encara que esquemàticament, ha estat el següent:
– El món se’ns fa present: en una primera sessió la Raquel ens va plantejar que penséssim quan ens adonem que estem al món, quan se’ns fa present el món. Van sortir moltes idees que vam anar apuntant a la pissarra com: el primer dia d’escola, dies de vent o pluja, el camí i l’escola nevades, veure l’escola en hores no habituals, em deixo la clau de casa i m’he d’esperar veig coses i detalls que no m’havia fixat, etc.
– La tria: anem comentant les diferents idees que han anat sortint i que poden anar lligades a diferents emocions. Finalment triem la de deaixar-se les claus i haver-se d’esperar o anar al veí a demanar ajuda o haver-se de colar per algun lloc.
– Les emocions: expressem les diferents emocions, sentiments o estats que pot generar aquesta situació: impotència, inseguretat, major sensibilitat a tot allò que m’envolta, nerviosisme, avorriment, preocupació, felicitat quan s’acaba tot, etc.
Pràctiques experimentals: EL PERSONATGE I EL MÓN
MUNTADA I ESTRENADA LA PRÀCTICA CENTRAL
Durant uns dies, i en petits grups hem anat passant per l’ordinador per muntar les pràctiques. Hem vist la importància que té cada pla, que hi ha maneres diferents de fer-ho amb els mateixos plans i que el so s’ha de treballar molt bé. Estem molt satisfets dels resultats perquè hem treballat molt per arribar-hi. Ja els podeu veure!!
RODATGE DE LA PRÀCTICA CENTRAL
Ja amb la planificació clara, i durant dos matins i una tarda, vam fer els tres rodatges on cadascú va anar fent de director/a o ajudant, so, script o claqueta. A banda, l’actriu. Abans del rodatge fèiem una reunió amb la Raquel i el Jordi o la Sandra per tal de tenir clar què anàvem a fer i com.
PREPARANT LA PRÀCTICA CENTRAL 2a PART: MIRADES
A la següent sessió vam crear el nostre personatge de qui vam descriure moltes coses, escrivim aquí les més importants:
Es diu Júlia, té 12 anys i té una germana de 21 amb qui s’entén molt bé. Es tanquen a l’habitació quasi cada dia i s’ho expliquen tot, tot, tot. Però fa un parell de dies que ha marxat d’Erasmus i, en la seva sol·litud, la Júlia entra a l’habitacio de la germana, buida, i decideix fer o posar-se alguna cosa de la germana per tenir-la ben present (una samarreta que li va gran, unes sabates d’adult,…) Els companys li criticaran molt.
A partir d’aquí hem fet tres grups i cadascun farà una planificació, rodatge i muntatge diferent. El primer treballarà les mirades, el segon el canvi d’escala de pla i el tercer el món interposat.
Grup 1 Mirades (Carla, Tere, Lara, Lluís, Livia i Eulàlia)
-Pla General a través del vidre de la classe dels petits. Es veu com uns nens juguen a la terrassa. Atenció als reflexes.
-Pla Mig del personatge mirant a l’exterior a través del vidre. Obre la porta i camina fins a sortir per esquerre de càmera. Atenció als reflexos.
-Pla Mig panoràmica seguint el personatge que creua la terrassa per entremig dels nens que juguen. Òptica teleobjectiu. Atenció a la tria de l’enfocament.
-Pla General del paissatge buit que ella està mirant. Possibilitat de sobreexposar al final del pla.
So: So dels nens jugant des de dins fins que s’obre la porta i es fa molt més present. Contrasta amb l’aïllament del personatge.
PREPARANT LA PRÀCTICA CENTRAL 2a PART: CANVI D’ESCALA DE PLA
Grup 2 Canvis d’escala (Marçal, Sara, Ona, Vilas, Mariona i Ana)
-Pla General picat del personatge assegut a l’escala. Als altres pisos els nens corren i riuen.
-Primer Pla del personatge. Molt important el raccord de la posició del personatge i el treball amb el so. Ha de expressar el que no veiem, el que està fora de camp.
-Pla General del personatge d’esquenes. Nens i nenes passen corrents pel seu costat fins que es queda sola. Finalment, el personatge s’aixeca i se’n va a la classe.
So: Crits i corredisses dels nens que seran més forts progressivament fins a un climax a partir del qual s’anirà esvaint fins quedar-nos pràcticament en silenci. Les passes allunyant-se del personatge.
PREPARANT LA PRÀCTICA CENTRAL 2a PART: EL MÓN INTERPOSAT
Grup 3 El món interposat (Sid, Dani, Mali, Pau, Nahui, Marc i Carlota)
-Pla General des de la terrassa. Seguim amb una panoràmica al personatge que travessa el pati buit fins el gronxador. Entra i surt de les ombres que crea el sol de tarda.
– Pla tancat del personatge amb món interposat. Primer veiem els seus peus. Fem un suau moviment fins al seu rostre (possibilitat de convertir-ho en dos plans separats en muntatge).
-Pla General dorsal ¾ del personatge i la seva ombra.
So: ocells, passes, so rovellat del gronxador, contacte dels peus