Charles Dickens, un clàssic molt actual

Oliver TwistCharles Dickens és un escriptor britànic que neix al 1812 i mor al 1870. És un dels novelistes més grans de tots els temps . Les seves noveles són realistes i parla del que viu i del que veu.

Les dos noveles que llegireu, El conte de Nadal a 1r d’ESO i l’Oliver Twist a 2n d’ESO són noveles molt representatives d’aquest autor. I tot i estar escrites a mitjans dels segle XIX tenen molta vigència actualment. Per què creus què és així?

 

Aquestes dos novel·les entren dintre de les lectures que considerem clàssiques ( com Peter Pan, Alícia en el país de les meravelles…)

Aquestes dos novel·les han estat versionades en format llibre per moltes editorials, s’han portat al teatre, se n’han fet musicals, películes… Què deuen tenir aquestes històries per a que les versionin tant i de maneres diferents?

Aquí tens unes mostres d’algunes de les versions cinematogràfiques que se n’han fet:

 

Aquestes películes ens poden també ajudar a situar-nos en aquella època i a entendre una mica més el que ens explica Dickens en les seves novel·les.

Endavant amb la lectura!! Si voleu, a mesura que aneu llegint, podeu fer comentaris en aquest article.

 

 

 

 

Tallers de Poesia amb Infantil.

llibres2Durant el mes de maig la canalla d’infantil van venir a fer Tallers de Poesia a la Biblioteca Escolar. Vam fer diferents activitats al voltant de la maleta de la FADA DE LA POESIA i la seva vareta màgica.

Hem après la Poesia del CARGOL amb P3, la de LA MARIETA a P4 ( poemes amb efectes especials) i la LLUNA amb P5 ( versos successius).

Aquí us deixo el recull de fotos de l’activitat:

I aquí el vídeo d’una estona de l’activitat amb P4 de LA MARIETA amb efectes especials.

Concurs de Redacció Ciutadà XXI (Down Lleida)

down lleidaEl dia 9 de d’abril del 2016 uns quants alumnes del Col·legi Ma. Immaculada de Tremp vam anar a recollir els premis de Redacció Ciutadà XXI de l’Associació Down Lleida.

Els premiats van ser el següents:

  • GAIA IGLESIAS, primària FINALISTA
  • MUR SOLÉ, 1r ESO- 1r Premi
  • LLUNA IGLESIAS, 1r ESO- 2n Premi
  • FERRAN CASTELLS, 2n ESO- FINALISTA
  • MARIA FARRÉ, 1rESO- FINALISTA
  • ESTEL PUIGARNAU, 1rESO- FINALISTA
  • ALBERT BADIA, 4t ESO- 1r Premi
  • AGUSTÍ CODINA, 4t ESO 2n Premi
  • LAIA AGUADO, 4t ESO – FINALISTA

Com a convidada especial vam tenir la sort d’escoltar l’Anna Vives i el seu germà explicant-nos el procès que van seguir per crear la tipografia Anna.

Aquí us deixem les fotos de l’acte:

Lectura en veu alta i Tallers de poesia.

nenDurant el mes de març hem fet diversos tallers amb els cursos de 5è, 6è, 1r i 2n d’ESO relacionats amb el Certàmen de la lectura en veu alta. 

Per treballar aquest tema hem fet tallers de poesia amb les activitats:

Versos de cara a la paret i Salutacions poètiques.

Aquestes activitats estan explicades a la pàgina de dinamitzacions lectores.

Vamb fer també un càsting per triar els alumnes que ens representaran al Certàmen de Lectura en veu alta. Els/les alumnes que es volien presentar van llegir un poema davant la resta que feien de públic i jurat a la vegada. Aquests alumnes els avaluaven mitjançant dianes d’avaluació.

Aquí teniu unes quantes fotos de l’activitat. Podeu fer comentaris i donar la vostra opinió sobre aquest taller.

 

Ens visita Rafael Vallbona, el “tastaolletes”

Vallbona 0 Laura Ortiz i Andrea Manica ( 3r d’ESO).

El passat dijous dia 28 de febrer de 2016, al col·legi Maria Immaculada de Tremp, l’escriptor Rafael Vallbona va compartir una estona literària amb els alumnes d’educació secundària. Una estona molt divertida on el periodista, escriptor i guionista de ràdio i TV va captar l’atenció de tots els alumnes gràcies a la seva actitud propera, intentant sempre treure un somriure amb les seves paraules. Va ser una autèntica caixa de sorpreses.

Des del primer moment l’escriptor del barri de Gràcia (molt orgullós de ser d’aquest barri) va quedar sorprès per la gran coneixença que els alumnes vam presentar sobre les seves obres, ja que setmanes anteriors a aquest dia, vam informar-nos i elaborar una sèrie de murals amb fotografies i amb la seva biografia.

De seguida es va produir un ambient càlid i afable, on tant els alumnes com l’escriptor vam interactuar contínuament fent preguntes que ens interessaven.

Vam poder intercanviar impressions i preguntar dubtes sobre alguna de les seves obres i de la creació de relats en general.Vallbona 3

Pels alumnes és tot un repte poder comentar el llibre amb l’autor, però també ho és pel propi autor veure com els lectors interpreten la seva obra. El fet que els alumnes puguem conèixer i conversar amb l’autor un cop llegit i treballat el llibre o la seva biografia, fa que mostrem molt més interès i motivació per la lectura. Per aquest motiu estem contents cada vegada que tenim aquesta oportunitat.  Com ell diria, “la generació actual és el futur del país.”

Es considera un “hippieflower”, un tafaner i un amant dels deserts. Escriu per ganes, peticions i recomanacions. La il·lusió de publicar un llibre és la mateixa que la del principi, sempre és un fet molt especial que viu amb molta emoció.

En un moment una de les alumnes va provocar una situació divertida, preguntant-li a l’escriptor si s’havia plantejat alguna vegada de fer monòlegs.  La veritat és que en Rafael es podria dedicar perfectament a aquest ofici, perquè vam riure durant bona part de la xerrada.

vallbona signaFinalment totes aquelles persones que volien tenir la seva signatura es van atansar a la taula amb l’escriptor.

Rafael Vallbona té una extensa producció, és l’autor d’una trentena de llibres i col·labora a El Mundo i a El Punt, entre altres mitjans de comunicació, i és professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.

A continuació presentem el reportatge fet per Laia Resa i Clara Navajas:

cinema

I aquí la notícia a Pirineus TV.

 

 

Aprenem a moure’ns per la biblioteca!

library 3Amb l’alumnat de 3r d’EP cada curs fem una sessió de formació d’usuari a la biblioteca escolar per aprendre com ens hem de moure en aquest espai.

On hem de buscar els llibres per la nostra edat?

On són els llibres que ens aporten coneixements?

Per què els llibres tenen un gomet de diferent color al llom? Com demano un llibre en préstec?

Aquesta i altres preguntes són les que mirem de respondre en aquesta sessió.

Ho hem fet a partir del fantàstic llibre Un lleó a la biblioteca i d’un joc de pistes.

Espero que us hagi agradat aquesta sessió i us hagi estat profitosa!

Contes per la PAU a la Biblioteca Escolar

nens per la pauAprofitant el dia de la Pau ( 30 de gener) la última setmana de gener hem parlat també de Pau a la Biblioteca Escolar a través de contes i històries que parlen de guerra i de pau.

Els nens no volen la guerra d’Éric Batut ens ha servit de punt de partida per  parlar de les guerres que hi ha al món, dels refugiats, de les enfadades amb els companys només per tonteries, de la importància de fer les paus, de conviure…

Hem explicat 3 contes sobre aquesta temàtica i després hem fet un passeig per les imatges en parelles a partir de diferents contes que conten històries relacionades amb la pau i /o la guerra.els nens no volen la guerra

Ha estat una sessió molt profitosa i us heu portat molt bé. Gràcies per venir!!

 

 

El grúfal I Ben el Valent pels VOLUNTARIS DE BIBLIOTECA

Aquí teniu dos dels contes representats dels voluntaris de biblioteca del curs 2015-16. Als petits el van agradar molt les dos històries.

Moltes gràcies VOLUNTÀRIES i VOLUNTARIS!!

EL GRÚFAL:

BEN EL VALENT:

Concurs de Booktrailers! Participa!

cinemaJA ÉS AQUÍ LA 3ª EDICIÓ 2015!!!!Ara pots convertir-te en un artista audiovisual i presentar al món els llibres que més t’agraden.

Agafa el mòbil o la càmera i afanya’t! Tens temps per a presentar el teu booktrailer fins al 10 de novembre de 2015!

Aquí tens les bases i com participar-hi: booktrailer.cat

Alguns exemples de booktrailers presentats al concurs:

Fem un curt?

mostremp2Saps què és el Mostremp? És una mostra de cinema rural creada i duta a terme a Tremp. Durant 4 dies es projecten els curtmetratges finalistes que han participat en les diferents seccions. Pots participar al concurs infantil o al juvenil depenent de la teua edat. Entra a les bases de la web i informa’t.

Bases de la secció Jove Mostremp 2016

Com crear un curt?

Crear un curtmetratge sembla molt difícil però no ho és tant. Només et cal tenir una bona idea, transformar-la en guió, gravar-la i produir-la.cinema

Has de pensar també en quin tipus de curt vols fer ( documental, ficció, fotorelat…).

Aquí teniu un document que us pot ajudar a l’hora de fer un curtmetratge:

TALLER DE CURTMETRATGE

I aquí teniu altres RECURSOS: 

Els diferents gèneres audiovisuals.

Com fer un curt amb infants i joves: CÓMO HACER UN CORTO CON NIÑOS

Aquí us deixo un dels curtmetratges finalistes del concurs infantil de curts del MOSTREMP 2015 :

EL SECRET DELS MITJONS DESAPARELLATS