Dinamitzacions lectores

Introducció a les dinamitzacions

Com diu Glòria Durban al seu llibre La biblioteca escolar,  avui: “ La biblioteca escolar és reconeguda com un recurs pedagògic de gran valor, i ha d’estar integrada en el projecte curricular i educatiu del centre, amb la qual cosa es converteix en un actiu que afavorirà els processos d’ensenyament-aprenentage i que donarà suport a l’atenció docent

És per aquest motiu que les dinamitzacions de la bilioteca escolar estan integrades al funcionament del centre. A principi de curs, a la reunió del departament humanístic,es fa la proposta de les dinamitzacions de la biblioteca. A mesura que avança el curs tots els cursos(com a mínim una vegada) passen per la biblioteca a fer les sessions pertinents.

QUÈ SÓN LES DINAMITZACIONS LECTORES?

Són activitats que es fan majoritàriament a la biblioteca i que tenen com a objectiu principal motivar l’alumnat a llegir, a apropar-se als llibres. Cada dinamització té una temàtica diferent i per tant també tindran altres finalitats diferents: presentar un autor/a, il·lustrador/a, parlar dels clàssics, gaudir escoltant contes, …

QUINES DINAMITZACIONS FEM?

1.Sessió de dinamització dels clàssics a partir de Dickens amb 1r i 2n d’ESO.

Activitat: Aprofundim en Dickens i presentem  els llibres clàssics que tenim a la biblioteca.

Amb 1r d’ESO la sessió consisteix en una presentació dels llibres clàssics que tenim a la biblioteca. Els en presentem alguns, parlem de si els han llegit o no, per què i fem especial incís en la importància de llegir-los, en la trascendència d’aquetes històries  i en llegim alguns fragments com a mostra del què ens poden ensenyar.

Llegim un fragment del  Conte de Nadal ( que és el llibre que llegiran aquest curs)i de l’Oliver Twist i els ambientem en l’època de l’escriptor parlant una mica del què va viure.

Després els deixem potinejar entre els cla`ssics que tenim i els animem a agafar-ne en préstec.

Amb 2n d’ESO la sessió parteix del fet que l’alumnat ja ha llegit El conte de Nadal i l’Oliver Twist. Aprofundim més en la vida de l’escriptor, en el tipus de literatura que fa ( de fantasia en algun cas i especialment realista) i en la seva literatura de denúncia. També acaben potinejant entre els llibres clàssics.

2. Sessió de dinamització lectora amb 1r i 2n d’ESO ( també és de formació d’usuari).

Activitat: Presentació i dinamització de la web quellegeixes.cat

Els presentem la web i els convidem a que s’hi registrin i hi publiquin comentaris.Pels de 2n que ja la coneixen fem una sessió de reecordatori i els ensenyem les novetats.

3. Sessió de dinamització lectora amb els de 6è EP i amb els de 4t d’ESO.

Activitat: Dominó de les portades.

És una activitat que consisteix en presentar llibres a la resta de la classe a través d’un dominó dels llibres. Sortia un alumne/profe presentant el seu llibre i de manera espontània anaven sortint a mesura que veien una semblança amb el llibre anterior. Així tots/es coneixíem llibres que no havíem llegit i podien fer intercanvi d’aquests llibres.

4. Taller de poesia amb P5.

Activitat: Poemes amb efectes especials.

Fem una introducció a la poesia llegint-los poesies de diferents llibres ( especialment de la Joanna Raspall).Parlem de la musicalitat de la poesia, cantem amb  guitarra ” La lluna, la pruna” “Sol, solet”, “Cargol treu banya”… També llegeixo poesies que són endevinalles i que han d’endevinar.

Els explico que és més fàcil memoritzar la poesia si fem gestos o efecte especials i ho provem amb unes quantes poesies. Finalment ens aprenem la poesia de La marieta amb efectes especials. La fada de la poesia ens ha deixat la vareta i la utilitzem perquè vagin movent-se per la biblioteca mentre sentin música i quan s’aturi la música han d’aturar-se allà on estiguin i després d’escoltar filiprim filioria ara direm la poesia diem tots/es la poesia.

Els dóno la poesia en un full perquè la pengin a classe i la vagin treballant si volen.

5. Taller de poesia amb P4.

Activitat: Versos successius.

Fem una introducció al concepte de poesia a partir de la lectura  de poemes senzills (Joanna Raspall). Parlem de poemes que són cançons  i les cantem amb la guitarra.

Llegim endevinalles també amb poemes. I aleshores treballem la poesia La lluna . La recito tota sencera i després repartim paperets amb nombres de l’1 al 8 perquè per petits grups s’aprenguin el vers que els toca i després la recitem uns darrera els altres.

Després amb la vareta de la fada de la poesia fem la mateixa activitat que amb P5 però aquí quan s’atura la música han de trobar-se amb el seu grup i dir la poesia encadenada després de sentir filiprim filioria ara direm la poesia.

6. Taller de poesia amb P3

Activitat: La fada de la poesia.

Els presentem la maleta de la fada de la poesia que ens ha deixat a la biblioteca on hi ha la seva vareta i els seus llibres.

Llegim algunes poesies curtes i senzilles per introduir el terme de poesia i ho relacionem amb les cançons que ells ja saben i que en realitat són poemes. Les cantem amb la guitarra.

Els llegeixo poesies de diferents animals i finalment treballem la poesia El cargol ( no és el cargol treu banya). Jo la recito vers per vers i ells van repetint. Després la cantem amb la guitarra amb una melodia inventada ( perquè vegin que de les poesies se’n pot fer cançons). La memoritzem i fem l’activitat de la fada de la poesia. En el seu cas quan s’aturi la música senzillament l’han de recitar tots junts.

AQUÍ US DEIXO ENLLAÇOS D’ARTICLES ON PODEU VEURE L’ACTIVITAT:

Taller de poesia a infantil 2015

Taller de poesia a infantil 2014

Tallers de poesia infantil 2013

7. Taller de poesia amb 1r d’EP i 2n EP

Activitat: Versos molt sentits

INTRODUCCIÓ: Els presentem/recordem la poesia a partir de la maleta que ens  ha deixat la fada de la poesia. Dintre hi trobem una carta, una vareta amb fórmula màgica i llibres de poesia.

Els llegim la carta i la fórmula màgica, els ensenyem la poesia i llegim unes poesies dels llibres (Versos amics de la Joanna Raspall, al país de la poesia).

POEMA: Els llegeixo el poema i el repartim (“La nit” de J.Raspall) . Després el llegirem tots junts perquè l’entenguin i explicarem l’activitat: farem grups de 3-4 alumnes i cada un tindrà un sobre i a dintre un sentiment. Cada grup haurà de llegir el poema amb el sentiment que li hagi tocat.

GRUPS: Fem els grups, els repartim el sobre i deixem que assagin.

POSADA EN COMÚ: Després fem la posada en comú.

FINAL: Finalment diem tots el poema i cadascú s’emporta el seu per fer-ne el què vulguin,: un dibuix, regalar-lo a algú, posar-lo a la bústia d’un amic…

8. Taller de poesia amb 1r i 2n d’ESO.

Activitat: Salutacions poètiques.

L’alumnat trobarà a la biblioteca una cistella amb poesies diferents. Podem posar-hi poesies dels poetes que en aquell moment estiguem treballant. fins ara n’hem tingut de la Joana Raspall, d’en Miquel Martí i Pol, de l’Espriu, de Pere Quart i de Màrius Torres. Cadascú agafarà una poesia, la llegirà i se la guardarà. Quan ja estiguin tots dintre la biblioteca , per desitjar-se un bon dia, començaran a caminar i a saludar-se amb el text que els ha tocat amb l’entonació adequada, intentant declamar-la.

Aquesta activitat també es pot fer a l’aula. És una dinamització que, en general, els agrada molt i té molt èxit.

Activitat: Versos de cara a la paret

La finalitat d’aquesta activitat és perdre la vergonya a llegir en públic i perfeccionar la lectura en veu alta.

Repartim la mateixa poesia a tots els alumnes(depenen del poeta o la poetessa que treballem podem declamar un o altre poema).i primerament en fem una lectura individual, silenciosa i simultània. La dinamitzadora el llegeix correctament en veu alta, declamant i després cada alumne es posa de cara a la paret i tots alhora declamen la poesia.

9. Taller de llegendes amb 2n d’ESO

Amb coordinació amb la professora de català de 2n d’ESO hem fet una activitat per grups en la que l’alumnat havia d’escollir una llegenda clàssica treballada anteriorment a classe i versionar-la. N’havien de fer un guió i interpretar-la davant la resta de companys/es.

9. Taller de poesia amb 1r d’ESO

Aquesta activitat té la mateixa base que la que hem fet amb 1r i 2n d’EP però adaptada a l’edat de l’alumnat.

10.Parlem de la feina d’il·lustrar contes (+ formació d’usuari)amb els de 3r d’EP.

A partir del llibre que llegeixen a l’assignatura de castellà “El bolsillo mágico” il·lustrat per Laura Cantone, parlem de l’ofici d’il·lustrador/a. Els ensenyo un munt de llibres il·lustrats per la Laura Cantone i n’expliquem un parell

( L’Alícia Patapam al país dels contes i Un papà a mida) i els faig fixar en la importància de les imatges en els àlbums il·lustrats. Després ho relacionem amb la formació d’usuari que fem a la mateixa sessió ( sessió explicada a la pàgina de formació d’usuaris).

Article amb l’activitat:  La il·lustració de contes, una feina molt important

11. Parlem del gènere fantàstic (+ formació d’usuari)amb 4t d’EP.

A partir del llibre que llegeixen a castellà de Jolly Roger parlem de la relació d’aquest relat amb el vaixell del capità Garfi i d’aquñi passem al Peter Pan que ens dóna joc per parlar dels llibres de fantasia. Parlem dels llibres de fantasia clàssics i després dels que llegeixen actualment.Parlem de la importància d’aquest gènere per incentivar la nostra imaginació . Després ho lligume amb els llibres que tenim a la biblio d’aquest gèner per a la seua edat i fem la formació d’usuari ( sessió explicada a la pàgina de formació d’usuaris).

12. Club de lectura sobre el Mag d’Oz amb els de 5è d’EP

Fem una sessió després d’haver llegit l’adaptació del clàssic El Mag d’Oz (Ed. Vicens Vives).Situem als lectors en l’època en la què passa la història, en l’època de l’autor.La sessió consisteix en  la interacció de la dinamitzadora a partir d’un guió i dels lectors que ja han llegit el relat. Acabem parlant dels valors que ens vol transmetre l’obra a partir d’una activitat escrita.

Relacionem també la novel·la amb altres del gènere de fantasia que actualment podem llegir. Parlem també de la trascendència d’aquestes històries clàssiques de les quals se n’ha fet moltes versions de llibres,pel·lícules i fins i tot musicals.

13. Club de lectura sobre el Peter Pan amb els de 6è d’EP.

Llegim petits fragments de l’adaptació del Peter Pan ( Ed. Vicens Vives)que ja han llegit els alumnes i a partir d’aquestes lectures anem comentant l’obra amb els lectors.Parlem de les fades com a personentges fantàstics, dels sentiments dels diferents personantges, del fet de no voler-se fer gran del Peter…També parlem de l’autor.

Aprofitem per presentar altres llibres relacionats amb la història (Peter Pan de Rojo Escarlata, La veritable història del capità Garfi…)i de la resta de llibres clàssics que tenim a la biblioteca.

14.Taller de teatre 3r d’ESO.

Fem dues sessions de teatre amb coordinació amb la professora de literatura de 3r d’ESO. Donat que treballen el teatre a nivell curricular fem dues sessions pràctiques de com fer teatre amb exercicis i activitats relatives als elements a tenir en compte a l’hora de fer teatre.

Acabemt les sessions amb la representació d’un esquetx per grups.

15. Dinamització lectora a P2

Amb els més petits de l’escola expliquem contes senzills i amb molta il·lustració( El peix irisat, l’Èlmer, el gripau vermell…)Acompanyem els contes amb cançons i amb elements diversos per cridar l’atenció dels més menuts.

Ha vingut l’alumnat de P2 a escoltar contes a la biblioteca. La bibliotecària els va explicar el peix irisat, l’Èlmer i el gripau vermell jugant amb els colors i acompanyant alguns contes amb cançons i amb la guitarra.

16. Les maletes viatgeres

L’activitat de LES MALETES VIATGERES és una activitat, engegada el curs 2007-08 i adreçada a les famílies que tenen fills o filles a l’etapa d’infantil (P-3, P-4 i P-5).

Aquesta activitat es promou per tal que les famílies també participin en el procés de lectura juntament amb els seus fills/es.

Tenim una maleta per a cada curs i cada família en gaudeix durant una setmana. En aquesta maleta hi ha material per als pares i mares i per  als  infants (guies per a pares, revista Cucafera, llibre de manualitats, DVD , un conte…).

L’objectiu final d’aquesta activitat és oferir  eines als pares i mares per  facilitar-los que comparteixin  la lectura i el temps de lleure amb els seus infants.

I MÉS DINAMITZACIONS…

Durant el curs afegim altres activitats de dinamització quan s’escau i ho creiem convenient: marató de contes per Sant Jordi, Dia mundial de la poesia…


 

 

Un comentari a “Dinamitzacions lectores

  1. Retroenllaç: Lectura en veu alta i Tallers de poesia. | Bucky, la teua biblioteca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *