Magna celebratio MMXVI AD: La reconstrucció històrica al servei de la didàctica

Una nova Magna s’apropa, la seva dotzena edició i la setena en què participem nosaltres, ¡qui ens ho havia de dir! Però el pas del temps no fa que ens aturem ni estanquem, ans al contrari, cada edició suposa un nou repte, amb nous projectes, noves propostes, nous passos endavant.

Per començar, podríem dir que enguany el projecte Baetulonis schola ha arribat a la seva maduresa, el Jordi Rincón i jo mateixa l’hem posat per escrit, amb tots els ets i uts, tot i que som conscients que cada any haurem d’anar-ne retocant els detalls, de tan viva que és l’experiència.

Presentació de l'"Schola" a les Jornades Creativa-ment (13-II-2016)

Presentació de l'”Schola” a les Jornades Creativa-ment (13-II-2016)

També cal dir que hi ha col·lectius del món educatiu que s’han interessat pel seu potencial en tant que eina d’atenció a la diversitat. Concretament hem presentat la nostra experiència a dues Jornades adreçades a famílies i docents relacionats amb les altes capacitats, en tant que experiència enriquida per a alumnat de secundària amb aquestes característiques. La preparació d’aquestes ponències ens ha fet reflexionar sobre aquest aspecte que l’estructura dels nostres tallers afavoreix i sobre el qual no havíem fet prou incidència. La diversitat d’espais i activitats que comporten els Ludi i les tres etapes de l’Schola fa que qualsevol alumne pugui trobar una tasca adient, independentment del grau de coneixement del món grec i el llatí, i hi trobi la manera de desenvolupar les seves habilitats o talents, des dels més físics fins als més intel·lectuals… I el mateix passa amb els interessos, que poden anar des del món de la infància o l’estètica i la perruqueria, fins a les llengües, la història, el teatre, el periodisme, la fotografia i el vídeo… Siguis com siguis, hi pots trobar el teu lloc!

No menys important és el fet de l’estrena d’aquest nou espai digital propi obert a qualsevol que vulgui conèixer la nostra tasca i col·laborar amb nosaltres. Partint dels articles publicats fins al moment en els blocs amics Aracne fila i fila i El Vaixell d’Odisseu, que podreu trobar recollits en gran part a la pàgina Praecedentia, el bloc Baetulonis Schola pretén ser el lloc compartit en xarxa on es puguin trobar tots els esdeveniments i notícies al voltant de la nostra experiència didàctica a la Magna celebratio.

Sobre els nous reptes de cara a l’edició del 2016, jo en destacaria dos:

 • Potenciar les activitats prèvies en col·laboració amb el Museu de Badalona per tal que la preparació de l’alumnat que ha de participar en cada taller sigui la ideal. En aquest sentit, l’alumnat de 4ESO ja ha pogut tenir un primer en contacte amb el món dels Ludi Romani, aprofitant els darrers dies de l’exposició Jocs i joguines a l’antiguitat, però podeu tenir per segur que no serà l’últim.
 • Millorar i, si cal, ampliar el material didàctic que ja l’any passat vam començar a crear per als tallers de l’Schola. El Museu ens ofereix la possibilitat de donar-li un acabat més formal, gràcies a la infraestructura utilitzada per confeccionar els rètols del festival.
DSC_0042

Alfabet grec envellit, confeccionat “ad hoc” per al “ludus grammaticus”

En fi, ja us podeu imaginar que tot aquest muntatge suposa un gran esforç logístic i per tant, necessitem saber al més aviat possible el nombre de participants i les preferències de cadascú. Per tant ja podeu anar-vos reservant el cap de setmana del 30 d’abril i 1 de maig, i no trigueu a deixar un comentari amb els detalls de la vostra participació.

 • Els torns en què voleu participar: dissabte matí / dissabte tarda / diumenge matí
 • Taller i activitat que preferiu: Ludi, Ludus litterarius (cal saber llatí), Ludus grammaticus (cal saber grec), Ludus rhetoricus (implica un paper en la representació de la controvèrsia), guia-presentació (és un paper principal que comporta copsar l’atenció del públic i motivar-lo). També necessitem reporters, fotògrafs… per tal de deixar constància de tot el que passi.
 • Si dinareu o no amb nosaltres.

Si preferiu detallar-ho més concretament al vostre professor/a, no hi ha cap problema, però un cop tinguem tota la informació podrem començar a distribuir les tasques i preparar-ho tot per tal que surti al màxim de bé possible.

Ja hi som, la maquinària torna a girar de nou i qualsevol proposta o suggeriment per part vostra serà molt benvinguda. Vosaltres, alumnes, sou el motor de millora i innovació de la nostra participació any rere any!

TERESA

Etiquetes:

Comentaris: 53

 1. Paula Cortés 4 d'abril de 2016 - 14:07 Contesta

  Salve!
  Quan feia quart vaig participar a la Magna i la veritat que va ser una molt bona experiència!
  El meu paper era al ludus, jugant amb els més petits, per tant va ser molt divertit. I deixant la diversió de banda, també va ser molt interessant i educatiu, ja que vaig conèixer molts jocs dels romans que no coneixia.
  Així que animo a tots aquells que poden anar que participin, ja que la meva experiència va ser força positiva!
  Jo per motius extraescolars segur que no podré assistir-hi dissabte, però diumenge és possible!

 2. Cristina Gómez 4 d'abril de 2016 - 14:17 Contesta

  Salvete!
  Tinc moltes ganes de participar per tercera vegada a la gran recreació romana de la nostra ciutat! És una experiència magnífica i única de la qual tothom hi pot gaudir durant un cap de setmana. El fet d’utilitzar joguines romanes, de vestir-se, de pentinar-se, de ser romans és molt divertida. Gràcies al Museu de Badalona podem gaudir tots d’aquests antics estris.
  I per als de 4t d’ESO que encara no s’han decidit: ho recomano cent per cent. Crec que, si més no, s’ha de provar. Però realment és una gran experiència. També recomano la part del ludi i el rethoricus: l’any passat, una companya i jo vam crear un text per a fer una petita representació de com era el Dret romà, i va ser tot un èxit! És divertit poder jugar amb els nens, conèixer a estudiants amb els que comparteixes interessos i passar un cap de setmana amb ells i gaudint de l’experiència.
  Malauradament, per compromisos externs, no sé quan hi podré assistir; però faré tot el possible per anar-hi!

  Valete!

 3. Raquel Martínez 4 d'abril de 2016 - 14:21 Contesta

  Salve!

  Per fi arriba de nou la Magna a Baetulo! Malgrat que, com ja saps Teresa, encara no puc confirmar del tot la meva assistència. En cas que hi pugui anar, seria el torn de dissabte al matí i no se si dinaria allà o no, i m’agradaria seguir fent, com els darrers anys que he assistit, el paper de presentadora.
  Com ja podeu veure tots aquells que mai heu participat a la Magna celebratio és una celebració multitudinària. A més és difícil que algú no hi trobi el seu lloc, ja que hi ha representacions de tota mena, des d’acció, com els soldats, fins a estètics, com els pentinats que es fan a la zona de perruqueria.
  Jo a part de fer de presentadora, els darrers anys he estat a la part del Ludus grammaticus, en el qual ensenyem a tot aquell que s’apropi a escriure les lletres gregues i aprendre el que correspon en català. L’any passat vam introduir uns cartells amb els quals podíem dinamitzar la nostra tasca. Aquests cartells van ser confeccionats per les alumnes de grec, i cadascú tenia una paraula grega diferent amb el seu respectiu dibuix per il·lustrar-ho i així fer més fàcil el seu enteniment. Personalment puc dir que els cartells van tenir molt d’èxit! Sobretot en els petits, que els hi semblava molt divertit escriure amb aquestes lletres tan estranyes!
  Bé, qualsevol que estigui amb el dubte d’anar, jo li aconsello que no deixi escapar l’oportunitat ja que és una experiència que enriqueix molt.

  Vale!

 4. Marina Ruiz 4 d'abril de 2016 - 14:30 Contesta

  Salve!

  Jo l’any passat vaig tenir la sort de gaudir d’aquest festival romà. Vaig anar només el dissabte pel matí i vaig estar en la part del Ludus grammaticus, ensenyant els petits algunes de les lletres gregues i també ensenyant-los a escriure el seu nom en grec. Va ser una experiència genial i quan va finalitzar, sens dubte vaig decidir que ho repetiria. Llavors aquest any tornaré a repetir, el mateix dia i també a la mateixa zona.

  L’any passat aquesta etapa de l’schola era nova i per ajudar-nos a que els nens entenguessin les lletres gregues vam elaborar unes cartolines que en cada una d’elles vam escriure una lletra grega, en majúscula i minúscula, el seu nom en grec i per darrera una paraula que comencés per aquella lletra i una representació gràfica d’aquella paraula. Els del Vaixell d’Odisseu també van elaborar uns cartells amb l’alfabet grec que estaven penjats.

  Per la gent que ve per primera vegada a la Magna aconsello que gaudiu de l’activitat al màxim i que aprofiteu molt i transmeteu bé el que sabeu i tots els coneixements de llatí o grec que heu anat aprenent. La gent moltes vegades s’apropa per curiositat i se’n va havent après alguna cosa més.

 5. Alba Garcia 4 d'abril de 2016 - 14:30 Contesta

  Salve!

  Ja s’acosta la propera edició de la nostra “Magna” i igual que l’any passat, jo m’apunto! Podré anar diumenge al matí i m’encantaria poder seguir fent el meu paper al “Rhetoricus”. Si ningú més s’ofereix, jo faria de fotògrafa encantada, la representació no dura gaire, per tant tindré estones per fotografiar. Quant a quedar-me a dinar també m’apunto! Necessitarem energies després de la jornada en altres temps…

  L’any passat es va incorporar una innovació en el “Ludus rhetoricus”, i és que la Cristina i jo vam dissenyar una representació plena de llatinismes. Aquesta representació estava ambientada en una classe de dret en català però plena de llatinismes. L’any passat vam interactuar amb el públic ensenyant targetes amb els llatinismes i la seva traducció al català, aquest any podríem fer-los de nou. Els papers són limitats, si vols participar afanya’t!

  A qualsevol persona que dubti participar o no aquest any, els hi puc dir que és una experiència 100% recomanable. Passaràs molt bona estona, aprendràs molt dels altres i trobaràs el teu lloc molt fàcilment! És molt maco veure una celebració tan gran i important a la nostra ciutat! Animeu-vos, que us ho passareu molt bé!

  Vale!

 6. […] Qui s’hi apunta? Ens veiem a la Magna! […]

 7. Jordi Rincón 5 d'abril de 2016 - 17:07 Contesta

  Benvolgudes i benvingudes aràcnides! Des del Vaixell d’Odisseu anem escalfant motors de cara a la Magna d’enguany i ja aviat, espero, els tripulants començaran a publicar els seus comentaris, impressions i propòsits per a aquesta nova edició. He llegit els vostres i m’han semblat molt engrescadors, que és del que es tracta. Ànims, que ens queda molta feina per endavant, però és indubtable que amb alumnes entusiastes com vosaltres tot anirà d’allò més bé. Incipere dimidium!

  • Teresa Devesa i Monclús 5 d'abril de 2016 - 21:19 Contesta

   I tant, Jordi, esperem amb candeletes els vostres missatges, tripulants. Sé que ja esteu escalfant motors i preparant materials…

  • Teresa Devesa i Monclús 6 d'abril de 2016 - 11:37 Contesta

   I tant que sí, Jordi, de ben segur que aquest espai s’omplirà de propostes dels navegants del Vaixell, com cada any, i em consta que la preparació dels clàssics de la Vedruna-Gràcia ja està en marxa.

 8. Marina Salas Zamora 6 d'abril de 2016 - 9:26 Contesta

  Quines ganes de tornar a veure la meva ciutat invadida de romans i romanes!

  Salve!

  • Teresa Devesa i Monclús 6 d'abril de 2016 - 11:11 Contesta

   Ei Marina, quina il·lusió tenir-te per aquí! Tu has estat sempre un puntal de la nostra Schola, ai t’hi animes només has de dir-m’ho. La participació d’exalumnes és especialment agraït.

 9. Kènia Sanz 6 d'abril de 2016 - 17:28 Contesta

  Salvete!

  Aquesta serà la meva primera Magna i, la veritat, l’espero amb candeletes. Abans no n’havia sentit a parlar però a mesura que els dies assenyalats s’acosten tinc més i més ganes d’empendre aquesta experiència.
  Podré ser-hi tot el dissabte i m’agradaria estar al ludus grammaticus i al ludi ja que penso que les joguines que feien servir els romans eren divertides, interessants i alhora educatives. Em fascina la capacitat que tenien d’inventar jocs amb poca cosa.
  I pel que fa al ludus grammaticus, penso que molta gent s’hi acostarà per curiositat i val la pena ser-hi allà per poder-los ajudar i que surtin del taller sabent-ne una micona més del món clàssic, en aquest cas de les lletres que conformen l’alfabet grec.

 10. Mariona Amargós 6 d'abril de 2016 - 19:46 Contesta

  Salvete!
  Aquest any serà el meu primer en què participaré en aquest festival, ja que l’anterior no vaig poder assistir-hi, i l’espero amb moltes ganes; perquè per les experiències que ens han fet arribar és molt interessant.
  Jo podré estar tot el dissabte i m’agradaria participar en aquests dos tallers: el Ludus grammaticus i els Ludi, ja que em fascina com eren les joguines i com jugaven els petits romans. També vull patricipar en el ludus gramaticus ja que m’agrada molt el grec i crec que ensenyar-lo als que no el conèixen és una de les millors maneres de transmetre els nostres orígens.

 11. Patrícia Nieto 6 d'abril de 2016 - 19:51 Contesta

  Salvete!
  Mai m’hauria imaginat que em vingués tant de gust viure una experiència com la de la Magna Celebratio. És una manera d’ensenyar el món clàssic d’una manera molt propera i bonica. Crec que passarem unes estones d’allò més divertides, i, a la vegada aprendrem a ser responsables del nostre lloc o activitat, a més a més d’intentar que tothom se’n vagi a casa amb un somriure de satisfacció.
  Vindrè tot dissabte si és possible i m’agradaria encarregar-me de fer un reportatge fotogràfic, per així, animar a participar a tots aquells que algun dia vulguin formar part d’aquesta experiència. També per congelar in aeternum tots aquells bons moments.
  Finalment, dir que segur que sortirà tot molt bé i espero endur-me’n un gran record.

 12. Anna Martínez 6 d'abril de 2016 - 20:48 Contesta

  Salvete!
  Ja s’apropa la Magna, aquest és el meu segon any. L’any passat vaig passar una experiència fantàstica. Vaig estar en els jocs dels llatinismes, creats per nosaltres, i m’ho vaig passar molt bé veient com la gent participava tan contenta i tu podies ajudar-los a ells. Participava gent de totes les edats: petits, pares i avis!
  Per a tots aquells que no han anat mai i aquest és el seu primer any, els hi recomano molt aquesta experiència perquè podran gaudir durant tot un cap de setmana amb gent de l’escola i amb altres que no coneixes i que també fas amistat!

 13. Alba Segura Gomila 6 d'abril de 2016 - 21:41 Contesta

  Salvete!
  Qui s’ho imaginaria? Per què jo no, com pot ser, jo… una alumna, participant en aquest important i magnific esdeveniment; LA MAGNA CELEBRATIO!!! Estic tan il·lusionada… El primer dia que vaig sentir parlar de la Magna, del gran treball que hi ha darrere, de tota la gent que ho coordina i sobretot quan vaig sentir la història de com va començar tot, vaig quedar fascinada. Per això espero poder participar-hi, per poder formar part de tot el grup col·laboratiu, per poder ensenyar-li a tothom qui ho vulgui el que se, poder aportar-li coneixements nous i per poder aprendre sobretot el que es pugui aprendre, que no és poca cosa.
  Sobre els torns, jo em quedaria tot el dissabte gaudint de tots els nens, pares i avis, des de primera hora fins a l’última. I sobre els tallers que m’agradaria estar, serien el LVDI, ja que considero que tinc bona mà per tractar amb els nens, perquè jo també sóc bastant juganera i podria empatitzar molt bé amb la gent que passes pel taller. Després per poder anar rotant els llocs, ( que si haig d’estar tot el dia a un lloc, tampoc m’importa) m’agradaria fer el Ludus Gramaticus, ja que el grec m’agrada molt. Encara i així si haig d’estar en qualsevol altre lloc (menys al Ludus Rhetoricus, em moriria de vergonya!) puc ser-hi.
  Per acabar; se que serà una grandíssima experiència, en la qual m’ompliré de coneixements, i de molts somriures de gent que ve a veure el gran treball que hem estat preparant!
  Escalfem motors per aconseguir grans somriures.

 14. Carla de la Roja 6 d'abril de 2016 - 22:35 Contesta

  Salve!
  Aquest any serà el primer que participi a la Magna Celebratio. Crec que aquest festival de reconstrucció històrica és una manera genial d’apropar-nos i de poder interactuar amb l’antiga Grècia i Roma.
  De moment, no puc confirmar del tot la meva assistència, encara que segurament si que hi aniré. Aniria tot el dissabte. M’agradaria estar a l’escola Grega i sobretot als Ludi, ja que penso que és una manera molt divertida de conèixer com era la vida en aquells moments, veure com ha canviat i comparar-ho amb l’actualitat, es a dir, amb quines joguines jugaven els nens i nenes romans i si actualment mantenim alguna.

 15. Marc.A 6 d'abril de 2016 - 23:14 Contesta

  Salve companys!
  Ja tinc ganes d’anar-hi, tinc ganes i en puc treure una bona experiència personal i professional, m’agradaria fer la part grega, m’interessa veure com els nens mostren interés per escriure el seu nom en grec. Aniria al dissabte al matí i si puc a la tarda jo confirmo assistència, tinc ganes de veure el ambient i també la satisfacció d’aportar el meu gra de sorra a una representació o més que representació, recrear el poble antic Grec i Romà. Amb ganes de començar i amb il.lusió, ho tenim que tenir tot acabat i fer la feina ben feta perquè els que rebin aquestes activitats fassin i propagin aquestes cultures que per a molts es desconeguda i si mirèssim més endins tindríem que agafar exemple.

  Preparats, escalfem motors perquè tothom hi vagi

 16. Mitus 7 d'abril de 2016 - 7:02 Contesta

  Jo vull participar en l’apartat de llatí, no sé exactament en què, ni quan vull anar i ni si dinaré amb vosaltres o no, però hi aniré.

 17. Mireia Sánchez Cano 7 d'abril de 2016 - 7:44 Contesta

  Salve!

  Hola Teresa, sóc la Mireia, l’alumna de la Margalida. M’agradaria molt participar en aquest acte, però malauradament només podria anar’hi el diumenge al matí. Ja em diràs si és possible!

  Ho espero amb ganes, penso que pot ser una molt bona experiència envoltats del nostre passat romà!!

 18. Miguel Ángel Valdivieso 7 d'abril de 2016 - 13:23 Contesta

  Salve!
  Hola Teresa, sóc alumne de llatí de 4t de la Margalida Capellà Soler, a l’IPM. M’agradaria molt participar-hi, i si tot va bé, podria anar tot el dissabte. A l’activitat que m’agradaria estar seria a qualsevol exceptuant la part dels jocs.
  Moltes gràcies!

 19. Leila Díaz Chiheb 7 d'abril de 2016 - 13:24 Contesta

  Salve!

  Hola, em dic Leila Díaz, sóc alumna de la Margalida. M’agradaria moltíssim participar en aquesta Magna Clebratio.
  Podria anar-hi el dissabte pel mati i en tot el que sigui.
  M’agradaria anar-hi perquè pot ser una bona experiencia!!

 20. Ricard Cosculluela 7 d'abril de 2016 - 19:17 Contesta

  Salvete omnes!
  Aquest serà el meu primer any a la Magna Celebratio. Tinc moltes ganes que arribi el dia de començar, ja que el Jordi ens ha parlat molt bé d’ella i estic segur que ens ho passarem molt bé i ho farem aprenent. Crec que la combinació de diversió i d’ensenyament és de les millors que existeixen perquè el que aprens et queda per sempre, ja que recordes que ho vas aprendre en un moment en el que t’ho vas passar molt bé. Per aquest motiu tinc ganes de que comenci la Magna, per aprendre passant-m’ho molt bé.
  Ens veiem a Badalona!!!

 21. Cristina Tamashiro 7 d'abril de 2016 - 19:27 Contesta

  Salvete!
  Sóc la Cristina i sóc alumne de 4t d’ESO de Vedruna Gràcia.
  Serà el meu primer any participant a la Magna Celebratio i estic molt emocionada de que s’apropi el dia! Estic molt feliç de poder estar-me tots els torns i m’agradaria poder dinar amb tots els col·laboradors, ja que serà una bona manera de conèixer a gent amb interés sobre la cultura clàssica. M’agraden tant totes les activitats que no puc escollir una, així que estaré ben feliç em col·loquin on em col·loquin. Com a expactatives d’aquesta celebració, espero poder veure molta gent i compartir amb ells una mica sobre aquell món. Estic molt motivada i interessada en aquest event i tinc moltíssimes ganes de que s’apropi el gran dia. Estic segura que viuré una gran experiència.

 22. Sara Pedraza 7 d'abril de 2016 - 19:38 Contesta

  Salve!
  Aquest serà el meu primer any al Magna Celebratio i l’espero amb moltes ganes. Em sembla una experiència única poder participar en un esdeveniment com aquest. El que viurem durant aquests dos dies serà com un viatge en el temps, ja que podrem realitzar activitats que feien els antics romans. Vindré tot el dissabte, si es possible, i m’agradaria participar en el Ludi perquè vull aprofitar l’oportunitat que em dóna l’escola de participar en una activitat que em permetrà estar en contacte amb nens més petits passant una estona divertida, a la vegada que aprenc coses noves.

 23. Bet Sànchez 7 d'abril de 2016 - 21:28 Contesta

  Salvete! Estic molt impacient per la meva primera vegada en participar a la Magna Celebratio! Crec que serà una experiència inoblidable. M’agrada molt el fet de tractar amb nens petits i fer-los passar un bon moment a la vegada que aprenen un munt de coses. Serà genial posar-se en el paper dels antics romans i fer tornar a néixer aquesta època.
  En principi vindré el diumenge pel matí, i m’agradaria fer el Ludus rhetoricus, però totes m’agraden, així que si faig les altres també m’ho passaré molt bé!

 24. Júlia Torra 7 d'abril de 2016 - 21:39 Contesta

  Salvete omnes!

  Aquest any serà el primer cop que assistiré a la Magna Celebratio de Badalona, ja que l’any passat no hi vaig poder anar. La veritat es que tinc moltes ganes i molta curiositat de poder estar allà i més participant. Realment la gent que hi anat m’ha parlat molt bé de la celebració i per fotos i videos que m’han ensenyat sembla se que si, i molt.

  Jo tenia pensat en anar diumenge al matí, però realment encara no sé la data exacte així ja serà confirmat més endevant amb precisió, i a l’hora de realitzar les activitats vaig pensar que m’agradaria col.laborar a la part de schola llatina o com a “plan b” participar a la part dels jocs per a nens.
  El que tinc clar de moment és que hi aniré i aniré amb moltes ganes i ben motivada! Hi ha molta feina a fer així que endevant!

  valete!

 25. Berta Bastardas 7 d'abril de 2016 - 22:06 Contesta

  Salvete!
  La Magna Celebratio hem sembla un projecte molt interessant. Encara no he tingut el plaer d’assistir-hi però en tinc moltes ganes. Espero que sigui una experiència molt positiva i que pugui transmetre els meus coneixements a l’altre gent, i alhora aprendre coses noves. Crec que serà divertit participar en les activitats que es proposen i sortir de l’aula i conèixer gent nova

 26. Júlia Ramos 7 d'abril de 2016 - 22:09 Contesta

  Salve!
  Sóc la Júlia Ramos, alumna de 4t d’ESO de llatí, i trobu que la Magna Celebration es una molt bona manera per recordar com era tot abans, i que desde els més joves, fins els més grans pugui disfrutar d’un gran dia, fent moltes activitats.
  Estic convençuda que tothom qui vagi s’ho passara mol be, i sera un dia molt divertit.

 27. Marta Orquin 7 d'abril de 2016 - 22:48 Contesta

  Salvete! Sóc la Marta Orquín alumna de 4t d’ESO de l’Escola Vedruna-Gràcia i aquest any serà la meva primera magna. Tinc moltes ganes de fer-ho, però sobretot tinc molta curiositat de saber com serà i com anirà. Qualsevol activitat m’aniria bé, però m’agradaria estar alguna zona on pogués ensenyar items de la cultura clàssica als més menuts. Respecte a horaris i torns estic en plena disposició, però el tema del dinar encara no ho sé del cert s’hi m’hi podré quedar. Ja faig el compte enrere per viure aquesta experiència únic iinolvidable!

 28. Ana Martínez 7 d'abril de 2016 - 23:25 Contesta

  Salve!
  Sóc una tripulant del vaixell d’Odisseu de 4t d’ESO. Des que el Jordi ens va proposar de participar en l’experiència, vull estar present en aquesta edició de la Magna Celebratio. Tinc unes expectatives molt altes i unes ganes enormes d’estar-hi present allà, realment aquell cap de setmana aspira a ser emocionant i únic. Afortunadament puc anar-hi els 3 torns, és a dir, ens veurem allà els dos dies!
  Vale!

 29. Marc Salas 7 d'abril de 2016 - 23:32 Contesta

  Salvete! Sóc el Marc Salas, alumne de 4rt d’ESO a l’Escola Vedruna-Gràcia. El nostre professor ens ha parlat molt bé d’aquesta celebració lúdica, ja que trobo que es una manera molt original i divertida de aprendre sobre la vida clàssica de les nostres arrels. No sé si podré assistir, però tothom que hi formi part i assisteixi, segur, que s’ho passa genial.

 30. Mireia Rabasa 8 d'abril de 2016 - 0:41 Contesta

  Salvete!
  En Jordi ja ens ha parlat sobre la Magna Celebratio que ja ha arrancat fa uns anys! Com a alumna nova, tinc la impressió que ens agradarà molt, ja que ens ha parlat molt bé d’ella i és una altra manera diferent d’aprende més sobre la cultura clàssica. Així que les impresions semblen ser molt bones! Espero poder assistir-hi, sinó tinc clarissim que l’any vinent em veureu per allà!

  Vale!

 31. Chorouk 8 d'abril de 2016 - 12:59 Contesta

  Després d’haver llegit el programa que proposa la revista El Periódico, m’ha semblat una molt bona idea i penso que podria ser una activitat molt interessant i per això, m’encantaria participar en aquest festival Romà de Badalona el proper 1 de maig, juntament amb 4 companyes més de l’Institut de Premià de Mar.
  Em dic Chorouk Regrag, alumne de 1r de batxillerat i estudio Grec i Llatí. Anem en nom de la nostra professora Margalida Capellà.

 32. Laia A. 8 d'abril de 2016 - 13:00 Contesta

  Salvete!
  Enhorabona Mireia per l’apunt!
  Em sembla interessantíssim aquest tipus d’activitats de recreacions i tot això, degut a que és un tema molt bonic i didàctic. Aquesta recració és sobre la vida quotidiana a la ciutat romana de Baetulo de fa dos mil anys.
  És una activitat que m’agradaria moltíssim participar-hi juntament amb unes companyes de classe, per anar-hi Diumenge, dia 1 de Maig.
  Esper-ho gaudir molt i aprendre molt d’aquesta activitat, de com vivien, el seu oci…
  Jo sóc alumna de Grec i Llatí a 1r de Batxillerat a L’INS Premià de Mar amb la professora Margalida Capellà.

 33. Lourdes Trena 8 d'abril de 2016 - 20:43 Contesta

  Salve!
  Sóc la Lourdes Trena, alumna de 4t d’Eso de llatí de l’Escola Vedruna-Gràcia i aquest, serà el meu primer any a la Magna Celebratio. La veritat, és que quan el Jordi ens en va parlar a classe, de seguida em va entusiasmar la idea de participar-hi, i des de llavors espero amb moltes ganes l’arribada d’aquesta gran festa. En el meu cas, hi podré assitir tot el dia de dissabte i, preferiblement m’agradaria estar en el sector de Ludi, tot i que no descarto la idea d’estar també a altres tallers.
  Espero poder disfrutar molt d’aquest dia i emportar-me’n una gran experiència!
  Vale!

 34. Irene Rodríguez 8 d'abril de 2016 - 23:07 Contesta

  Salve!

  Sóc la Irene alumna de 4t d’ESO. Si vaig a la Magna seria la meva primera vegada fent un esdeveniment així. Estic segura que t’ho passes molt bé i que lo més interesant d’aquesta experiència es intentar transmeti lo divertit que és aprendre i també lo meravellós que es el llatí. Apart d’això, si faig alguna tasca m’agradaria fer la de Ludi per poder ensenyar de la cultura clàssica als més petits.

  Estic segura que els companys que vagin voldran repetir, perquè té pinta de ser molt divertit.

 35. Júlia Roig 9 d'abril de 2016 - 14:29 Contesta

  Per fi! Un any més arriba la Magna!

  Aquest serà ja el tercer any que hi participo i no puc estar més contenta que arribi el moment. Vinc a aquesta edició amb ganes d’aprofitar-la al màxim, ja que per desgràcia aquest curs acabo el batxillerat i deixo la tripulació del Vaixell d’Odisseu.
  Per això espero amb tanta il·lusió aquesta magna, de la qual n’estic segura que trauré la mateixa gran experiència de les dues edicions passades que, sens dubte, em van enriquir moltíssim.
  A tothom el que comenci aquest any, l’animo a venir amb il·lusió assegurant-li que s’ho passarà d’allò més bé; i als que no podran venir o no s’han acabat d’animar… veniu l’any pròxim! La Magna és una d’aquestes coses que passen una única vegada en la vida i que s’han d’aprofitar.

  Quines ganes tinc ja de veure als menuts amb cara d’il·lusió escrivint amb la tinta!

 36. Ona Camps 10 d'abril de 2016 - 14:31 Contesta

  Salvete omnes!
  Sóc una alumna de 4t d’ESO de l’escola Vedruna-Gràcia i aquest serà el meu primer any a la Magna Celebratio, si tot va bé hi podré assistir. Tinc unes bones expectatives en quan aquesta activitat ja que me n’han parlat molt bé. Trobo que és una manera molt bona d’aprendre sobre la cultura clàssica, és una activitat lúdica on l’objectiu és aprendre però sobretot passar-ho bé, des dels més menuts fins els més grans!
  Espero poder assistir-hi i formar part d’aquest gran projecte.
  Vale!

 37. Carla 10 d'abril de 2016 - 19:27 Contesta

  Salvete!
  Sóc alumna de 4t de l’escola Vedruna Gràcia i aquest és el primer any que participo en aquesta celebració i estic molt emocionada i amb moltes ganes que arribi ja el dia. Tinc moltes ganes d’anar ja que crec que serà molt interessant i podrem aprendre nous coneixements i a més, ens ho passarem molt bé! Ens han parlat molt de la Magna, i quan vaig sentir-ne parlar, em vaig emocionar de poder-hi assistir. També és cert que és una gran idea ja que també va bé sortir de la mateixa rutina de sempre i fer coses en les que et pots divertir, aprendre i a més també conèixer molta gent nova.
  Valete!

 38. Teresa Devesa i Monclús 11 d'abril de 2016 - 0:43 Contesta

  Ja tenim el cartell i el programa.

  I el vídeo promocional.

 39. Carmen Parra 11 d'abril de 2016 - 11:49 Contesta

  Salve!

  Hola, em dic Carmen Parra, sóc alumna de la Margalida. M’agradaria moltíssim participar en aquesta Magna Clebratio.
  Podria anar-hi el dissabte pel mati i en tot el que sigui.
  M’agradaria anar-hi perquè pot ser una bona experiencia!!

 40. Eva Martinez 11 d'abril de 2016 - 13:02 Contesta

  Salve!
  Ja s’acosta per fi un festival tant esperat com aquest! l’any passat no vaig poder ser-hi i aquest any m’encantaria anar! Trobo que pot ser una experiència molt enriquidora i divertida, on podem aprendre i ensenyar als altres de manera lúdica! Tinc unes expectatives molt bones sobre aquest festival, m’han explicat coses molt bones, i he pogut veure el video d’un ex-alumne de Vedruna Gràcia i es podia veure que era un cap de setmana molt agradable per passar allà!
  Som molt afortunats de poder participar en un festival com aquest, ja que no tothom te el privilegi que tenim nosaltres de poder treballar les coses d’aquesta manera!
  Crec que les expectatives es compliran i que l’any que ve pugui tornar!!
  Valete!!

 41. Olga Planes 11 d'abril de 2016 - 17:26 Contesta

  Salvete!

  Sóc l’Olga i sóc alumna de 4rt d’ESO a l’escola Vedruna Gràcia.
  Estic impacient perquè arribi la magna celebratio, ja que el Jordi ens ha parlat molt bé d’ella i és una experiència única.
  És una oportunitat única per sortir de l’aula i poder aprendre d’una manera diferent. A més, com ja he dit, és una experiència única que em fa molta il·lusió viure.
  Estic desitja’n posar el meu granet de sorra per què tot vagi perfecte!
  Ens veiem a Badalona!

 42. Aldrin Jhay 11 d'abril de 2016 - 20:59 Contesta

  Ara sí, la Magna està a punt de celebrar-se!

  Tinc moltes ganes d’assistir-hi, ja que en el meu cas, és el segon cop que hi vaig. He de dir que les expectatives de la primera vegada es van complir amb solvència i tinc moltes ganes de repetir.
  Desafortunadament, aquest cop només hi estaré el dissabte pel de matí, però intentaré rendir el màxim i treure profit d’aquesta última experiència com a tripulant del vaixell d’Odisseu.

  Quines ganes, ens veiem dintre de poc!

 43. Ferran 14 d'abril de 2016 - 11:51 Contesta

  Salve!
  Hola Teresa, sóc alumne de llatí de 4rt d’ESO a l’escola Vedruna Gràcia i tripulant del Vixell d’Odisseu, tinc moltes ganes i estic molt entusiasmat que es celebri la Magna Celebratio, i que vagi tot sobre rodes. Lamentablement, no sé si podré assistir-hi, però us desitjo que tot surti segons lo planejat.

 44. Pau Molar Vilà 16 d'abril de 2016 - 21:05 Contesta

  Salvete!

  He anat en moltes ocasions a la Magna Celebratio, des que era un puer minor, i la veritat és que sempre m’ha il·lusionat molt la celebració clàssica. Primer hi he anat de visitant, i posteriorment hi he participat de manera activa. El primer any, vaig prendre part en el Ludus Litterarius i en el Ludus Rethoricus, que va versar sobre l’educació a l’antiga Roma, dividida en tres etapes: el Ludus litterarius, el Grammaticus i el Rethoricus. Faré una breu explicació d’aquests tres estadis: En el litterarius s’aprenia a legere, scribere et numerare; és a dir, a llegir i a escriure, a més d’adquirir les quatre regles bàsiques de l’aritmètica: la suma, la resta, la multiplicació i la divisió. En el segon estadi, els objectius didàctics eren legere et scribere Graece; és a dir, llegir i escriure en grec. I, en el tercer, s’aprenia l’art de la retòrica i l’oratòria; és a dir, a construir bé un discurs i a saber-lo declamar. Al final d’aquest recorregut, els alumnes del Ludus rethoricus feien un viatge a algun punt del món grec mediterrani per perfeccionar els seus coneixements d’oratòria amb un professor grec.

  El primer any que vaig participar en la Magna, el 2014, jo era el magister del ludus rethoricus i les meves discipulae eren la Paula Rubiales i l’Ariadna Berenguel. L’any següent, el 2015, vaig passar a prendre part activament en el Ludus Grammaticus i, altra vegada, en el Rethoricus. Aquell any, en concret, l’oratòria va ésser de tema polític i judicial: tractava sobre la Lex Canuleia, que va permetre als plebeus casar-se amb els patricis. Era una via perquè els primers poguessin accedir més fàcilment a l’status de què gaudien els segons. Les dues meves discipulae van ser, en aquella ocasió, la Cristina Gómez, i l’Alba Garcia, que justament vol estudiar dret.

  Estic molt content de poder tornar a participar en la Magna Celebratio del 2016. Personalment, opino que aquesta festa de recreació històrica no hauria d’apagar-se mai. El seu èxit es basa, en part, en la seva diversitat: els nens més bellugadissos poden trobar el seu lloc en les diverses varietats de jocs infantils i, a les persones que tenen una vocació acadèmica, els resultarà interessant l’educació i l’oratòria romanes.

  Valete!

 45. Teresa Devesa i Monclús 18 d'abril de 2016 - 0:26 Contesta

  Nois i noies, sou tots genials! Quin goig, aquesta passió i aquest interés pel món clàssic. Ningú no podrà dir que al jovent d’avui dia només li interessen coses superficials i insubstancials.
  Evidentment, tots sou molt benvinguts. Ja tinc ganes de retrobar o conèixer les 47 persones que han deixat el seu missage en aquest post.
  Patricia, ens encantaria que fessis el teu reportatge, com tu dius, és important deixar constància d’allò que fem per tal que generacions futures puguin conèixer-ho. No hi ha res com unes imatges per divulgar una experiència com aquesta.

  Mireia, amb l’article que vas fer a l’Aracne, ja et dic jo que mereixes un lloc d’honor a la nostra “schola”. Si la Patricia en farà difusió “a posteriori”, tu ens n’has fet a “a priori”, què més podem desitjar els profes. Feia dues edicions que no teníem participants de Premià i ara us heu tornat a animar, és fantàstic!

  Nois i noies, esteu a l’aguait de les instruccons que us vagin donant els vostres professors. Això ja està en marxa!

 46. molar14.pau 30 d'abril de 2016 - 19:20 Contesta

  Salvete!

  Com que sóc força despistat, he repetit la mateixa resposta en els articles sobre la Magna i sobre l’Schola. Per tant, ara faré una ampliació sobre la meva experiència com a participant en els ludi i us parlaré del projecte γράμματα, que es va iniciar l’any passat, el curs 2014-2015. La idea era fer un alfabet visual del grec per mostrar-lo als nens i nenes que vinguessin a l’Schola. Cada alumne/a de l’assignatura de Grec es va encarregar d’unes lletres concretes. A mi em van tocar les següents: ζ, η, λ. La primera tasca consistia a buscar paraules que comencessin amb aquestes grafies i que fossin fàcils de ser dibuixades. Amb la lletra grega i el dibuix, elaboràvem unes cartolines de mides determinades, que formaven l’alfabet visual. A mi em va agradar molt cercar en el diccionari, perquè sóc un amant de la llengua grega, però, pel contrari, sóc una mica patós dibuixant i fent manualitats, de manera que les companyes de primer i de segon curs de batxillerat em van ajudar molt a acabar la feina.

  Quan va arribar el cap de setmana de la Magna, vam presentar el projecte γράμματα als infants que s’acostaven a l’Schola. Els ensenyàvem les lletres i també a combinar-les. Alguns volien escriure el seu nom; altres, paraules o frases diverses. A mi el que més m’agradava era escriure tot el que em demanaven en grec. No sé si van aprendre gaire, però potser tornen aquest any. Ara estic estudiant el meu paper de rhetor per als ludi de diumenge al matí. Bona Magna 2016!

  Valete!

 47. Pau Molar Vilà 30 d'abril de 2016 - 19:23 Contesta

  Salvete!

  Com que sóc força despistat, he repetit la mateixa resposta en els articles sobre la Magna i sobre l’Schola. Per tant, ara faré una ampliació sobre la meva experiència com a participant en els ludi i us parlaré del projecte γράμματα, que es va iniciar l’any passat, el curs 2014-2015. La idea era fer un alfabet visual del grec per mostrar-lo als nens i nenes que vinguessin a l’Schola. Cada alumne/a de l’assignatura de Grec es va encarregar d’unes lletres concretes. A mi em van tocar les següents: ζ, η, λ. La primera tasca consistia a buscar paraules que comencessin amb aquestes grafies i que fossin fàcils de ser dibuixades. Amb la lletra grega i el dibuix, elaboràvem unes cartolines de mides determinades, que formaven l’alfabet visual. A mi em va agradar molt cercar en el diccionari, perquè sóc un amant de la llengua grega, però, pel contrari, sóc una mica patós dibuixant i fent manualitats, de manera que les companyes de primer i de segon curs de batxillerat em van ajudar molt a acabar la feina.

  Quan va arribar el cap de setmana de la Magna, vam presentar el projecte γράμματα als infants que s’acostaven a l’Schola. Els ensenyàvem les lletres i també a combinar-les. Alguns volien escriure el seu nom; altres, paraules o frases diverses. A mi el que més m’agradava era escriure tot el que em demanaven en grec. No sé si van aprendre gaire, però potser tornen aquest any. Ara estic estudiant el meu paper de rhetor per als ludi de diumenge al matí. Bona Magna 2016!

  Valete!

 48. Maria Popovich 3 de maig de 2016 - 18:47 Contesta

  Salve!

  Aquesta es la primera vegada que vaig escoltar sobre la Magna que es celebra a Badalona. Però per la meva experiència anterior en el meu collegi al ser una romà, m’agradaria molt també participar en aquesta i poder ser part d’aquesta gran celebració.
  M’agradaria molt fer alguna cosa amb els nens si es possible ja que m’agraden molt.
  Gracias i bona sort!

  Vale!

 49. […] crida a la participació oficial la vam fer des d’aquest mateix bloc, amb la increïble resposta de 51 comentaris amb oferiments de participació la majoria […]

 50. Miriam Martín 19 de setembre de 2017 - 11:15 Contesta

  Salve!
  És de les primeres vegades que sento parlar d’aquesta celebració i em sembla prou interessant. Em crida molt l’atenció la manera en la que va vestida la gent i les activitats que fan. Es nota la passió i el treball que li han afegit els companys a la festa i no la podrien haver fet millor. M’agradaria anar al Magna Celebratio perquè mai hi he anat i com té tants comentaris positius crec que m’ho podria passar bé i tenir més interès sobre el món clàssic i així poder veure si les expectatives que tinc sobre aquesta festa són reals.
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *