L’INICI DE CURS

Som a inicis de novembre i tots plegats ja portem uns dies de rodatge a l’institut. Hem pogut situar-nos, trobar-nos de nou amb companys/es, professors/es, tothom qui forma part del nostre dia a dia al centre. Hem conegut cares noves, projectes que mai ens haguéssim imaginat i maneres de ser, pensar, fer i reflexionar que ens són del tot usuals o… desconegudes. Tot, de mica en mica, es va encarrilant i va trobant el seu lloc. És moment, doncs, ara, d’escriure-us als que ens llegiu a través dels blogs. 

 

Aquest és un curs, per a l’IE Marta Mata, un xic especial. És el primer en què tota l’etapa d’ESO queda completada i cada vegada som uns quants més. Augmenta l’equip de docents, els i les alumnes, la diversitat de tot allò que realitzem… Tot esdevé una mica més complex, però també més ric. I continua l’empenta de sempre. Seguim pensant en el nostre centre com un lloc acollidor, on els i les alumnes s’hi sentin a gust, que és el primer que cal per aprendre. Continuem pensant i reflexionant moltíssim en allò que fem a les aules, i en com ho fem. Mantenim aquest esperit de capgirar allò que veiem que no funciona i de buscar fórmules per ajudar els nostres alumnes a desenvolupar les habilitats que els demana el segle XXI. Seguim relacionant-nos uns i altres dins l’aula, el centre i en l’entorn tant proper com llunyà. 

 

Amb la il·lusió i l’esperit del primer dia i, també, amb l’experiència i la mirada cap al futur, volem desitjar-vos a tots i a totes, un molt bon curs!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Marxem de crèdit de síntesi

Hola famílies, alumnes i gent que ens llegiu des de l’altra banda de la pantalla!

 

El post d’avui és ben especial, parla sobre la nostra sortida de crèdit de síntesi. Tot i que va ser una estada curta, això no va impedir que fos plena d’activitats, visites i moments ben especials!

 

El primer dia, ben aviat, vam pujar a l’autocar i ens vam dirigir a l’Abric Romaní, a Capellades. És un parc prehistòric en què es fan excavacions sobre grups de neandertals que hi visqueren. Allí, vam poder veure aquestes excavacions, uns arqueòlegs ens van parlar de les darreres troballes i, finalment, vam acabar fent un taller de tir amb arc i llança… En definitiva, ens havíem de “guanyar” el dinar tal com si fóssim neandertals! Vam poder comprovar que la majoria de nosaltres es moriria de gana en cas que hagués de caçar…

 

Feta aquesta visita, vam fer cap a la casa de colònies, vam dinar i ens hi vam instal·lar. A la tarda, per entrar en contacte amb el lloc on érem, vam fer una passejada en bicicleta i a peu per les vinyes de l’Espluga de Francolí, seguit d’unes dinàmiques sobre el terreny i la confecció de vi. Un cop tornats, dutxats i sopats, va arribar el moment del gran “scape room” que ens havien preparat els professors amb preguntes relacionades amb tot el que havíem fet als projectes del curs… Sí que hem après, sí! Després d’una bona estona de recuperar aprenentatges… arribaren les activitats de nit! Per als més moguts, discoteca. Per als més tranquils, observació d’astres amb telescopi!

 

L’endemà va costa una mica llevar-se, la veritat sigui dita! De seguida, però, érem a la cova de l’Espluga de Francolí. Va ser una visita molt interessant, on també ens van parlar sobre neandertals, sapiens, maneres d’organitzar la vida en grup, assentaments… Ja veieu que totes les activitats que vam fer al crèdit estaven relacionades amb el projecte que estem desenvolupant actualment…

 

Per últim, vam dinar i vam enfilar el viatge cap a casa, cap a Torelló. Els i les alumnes estaven tan contents com cansats: durant el trajecte molts van caure rendits! Esperem que hagi estat una molt bonica i interessant experiència i que, tots plegats, haguem après molt! Si voleu repassar l’estada a través de fotografies, cliqueu aquí.

 

Fins la propera,

 

L’equip docent de 1r.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

SORTIDA AL TEATRE: LA TENDRESA

Qui passés dijous passat per davant l’institut, allà a tres quarts de sis, hi deuria veure moviment. Un grup d’alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO, juntament amb alguns pares i mares i professores, estaven a punt per gaudir d’una meravellosa sortida al teatre.

 

La sortida tenia per objectiu acostar el teatre als joves de l’IEMM, engrescar-los a anar-hi més del que solen i, sobretot, que fos una sortida familiar i extraescolar per compartir moments junts més enllà de les hores lectives.

 

Vam arribar a Barcelona i vam fer un berenar-sopar per no entrar a teatre amb les panxes buides. Ja des del principi les cares eren d’emoció, i encara més quan ja érem a les butaques! L’obra, que tractava sobre la relació entre homes i dones, va ser divertidíssima. Alguns vam sortir amb les mandíbules adolorides de tant riure! Acabada l’obra, i amb molta satisfacció, els alumnes van demanar de quedar-se a esperar els actors i actrius… i així ho vam fer! Si cliqueu aquí, en podreu veure les fotos i els vídeos!

 

Va ser una sortida per repetir. Alguns alumnes ens demanaven fer-ho cada mes… Tot i que tan sovint no serà possible, ens apuntem que els va ben encantar i que intentarem tornar a organitzar una sortida d’aquest tipus tan aviat com sigui possible.

 

Gràcies a tots els que vau venir!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Projecte “El temps”

Hola de nou,

Fa uns posts vau poder veure un escrit sobre el projecte del Sistema Solar i us dèiem fa poc, per Twitter, que estudiàvem el projecte “Viatge al Centre de la Terra”. Doncs bé, el temps passa ràpid i, valgui la redundància, ara estem treballant “El temps”.

Vam iniciar el projecte amb la visualització de la pel·lícula “Project Almanac”, on un grup de joves construeixen una màquina que els permet viatjar a través del temps… Empoderats com vam quedar, vam continuar estudiant com la qüestió de la medició del temps ha anat canviant al llarg dels anys. Vam reflexionar sobre el concepte “Kronos”, els diferents calendaris que existeixen, quins rellotges hem fet servir durant diferents èpoques…

Finalment, hem arribat a la fase final del projecte on, per grups cooperatius, hem de construir algun tipus de màquina que ens permeti mesurar el temps. No és gens fàcil, eh! La qüestió és que la màquina ens ha de permetre mesurar una hora… I, a més, els professors ens demanen que seguim les fases del procés tecnològic -documentació, generació d’idees, disseny, construcció, avaluació… Al final, acabarem celebrant un congrés d’inventors i inventores en què posarem a prova les nostres habilitats de comunicació oral per explicar als nostres companys/es què hem construït… Ja ho veieu, quina feinada… però quins grans aprenentatges!

Si voleu veure’ns en acció, cliqueu aquí.

Fins la propera!

L’equip docent de 1r.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Sortida al CosmoCaixa i a Olot

Benvolguts, benvolgudes:

 

Encetem el primer escrit de l’any i ho fem de la manera més completa i potent possible; amb el resum i les imatges de dues sortides!

 

En primer lloc, si cliqueu aquí hi podreu veure un recull de fotografies de la visita que, el dia 5 de desembre, vam fer al Cosmocaixa. Allà vam descobrir un munt d’experiments que quedaven estretament relacionats amb aspectes científics que estàvem treballant a l’aula. Durant el matí vam anar investigant tot el que hi podíem trobar a l’exposició per poder anar responent el reguitzell de preguntes que ens havien preparat els professors. Hi havia respostes que ens constaven de trobar! Després d’una estona de descans per dinar, vam haver de gravar un vídeo explicant quin era el nostre racó preferit del Cosmocaixa i argumentar el perquè. De tornada, a l’autobús, vam poder gaudir d’una estona de conversa i reflexió. Ah! Per qui vulgui tornar-hi… recordeu que fan l’exposició sobre Tintín a la Lluna -no, no cobrem res per anomenar l’exposició però sí que creiem fermament que pot ser una sortida familiar ben interessant!

mde

En segon lloc, aquí teniu la galeria d’imatges de la sortida que vam fer a Olot el passat divendres 11 de gener. Era una excursió plantejada per ampliar els coneixements que estem adquirint al llarg del segon projecte, “Viatge al centre de la Terra”. El primer que vam fer va ser visitar el Museu dels volcans. Allà, hi vam aprendre curiositats sobre els volcans de la Garrotxa. Més tard,  ens vam carregar de valor per desafiar el fred d’aquell dia i vam caminar fins al bell mig del volcà Santa Margarida. Mentre caminàvem, els guies ens van anar explicant fets sobre les capes de la Terra, les característiques dels volcans… Tot plegat, un dia carregat d’informació!

Bé, us anirem informant de les nostres properes aventures!

 

Recordeu seguir-nos al nostre compte de Twitter!

 

L’equip docent de 1r.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els nostres projectes

A aquestes alçades de curs tothom ja deu haver sentit a parlar sobre la famosa estona de projectes.  Us voldríem fer cinc cèntims del que hem estat fent fins ara.

Vam començar amb el projecte “Qui sóc jo” on, de manera introductòria, descobríem qui som nosaltres i com ens projectem cap als altres. El procés d’aquesta descoberta implicava parlar sobre les nostres aficions, ser conscients de la simbologia dels colors preferits propis, manipular una cançó que ens agradés per presentar-la als companys/es, trobar un lema que ens definís… Al final, ho recollíem tot plegat en una cartolina que ara hem passat a format digital. Si voleu veure el resultat, demaneu d’accedir a l’apartat de projectes dels nostres Sites!.

Ara mateix, però, ja estem treballant el projecte “El Sistema Solar”. Hem passat una fase d’investigació sobre com funciona el planeta, què són les òrbites, quines distàncies hi ha entre la lluna i el sol… I moltes altres qüestions! La segona part d’aquest projecte implica construir una maqueta a escala d’algun objecte relacionat amb el Sistema Solar. Si teniu curiositat per saber què fem, cliqueu aquí i veureu algunes fotos del procés de treball.

Esperem que veieu com ho estem gaudint!

 

L’equip docent de 1r.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Sortida al cinema (First Man)

El passat divendres 19 d’octubre els i les alumnes de 1r d’ESO, amb alguns dels seus professors i professores, vam desplaçar-nos al cinema el Sucre de Vic per poder visualitzar la pel·lícula First Man.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PSoRx87OO6k [/youtube]

Aquesta pel·lícula està estretament relacionada amb el que estem treballant al projecte “El sistema solar” i parla sobre l’arribada a la lluna de Neil Armstrong i tot el procés que es va haver de seguir per fer-ho possible. També tracta la vessant més personal del protagonista i com la gent més propera a ell va viure (molt dramàticament) l’aventura a la lluna. És una pel·lícula basada en fets reals i en què els familiars d’Armstrong van col·laborar. Us deixem el tràiler de la pel·lícula: 

La valoració de la sortida va ser molt positiva. Quan vam arribar al centre els alumnes es van posar a treballar per fer un debat sobre si aquesta expedició a la lluna va ser real o era un “engany social” o fake. Ja veureu a les fotos que estaven ben concentrats… es volien convèncer els uns als altres!

 

I vosaltres, lectors/es del blog, creieu que l’home va arribar a la lluna?

 

L’equip docent de 1r.

Publicat dins de General | 1 comentari

Elecció de delegats i delegades

Dimecres dia 10 d’octubre les dues classes de 1r d’ESO van escollir els seus delegats/des, els companys i companyes que els representaran durant tot el curs 18-19. Per fer-ho, vam seguir un procés el més similar possible a unes eleccions. Els nois i noies deien: “Que professional!” i estaven molt emocionats i emocionades.

A les fotos podreu veure les diferents fases per on vam passar: des de la lectura de les instruccions que havíem de seguir, l’elecció dels secretaris i les secretàries i dels presidents i presidentes, la lectura dels discursos dels candidats… També veureu les votacions i com vam omplir la nostra acta.

Esperem que els delegats i delegades facin una molt bona feina durant tot l’any!

L’equip docent de 1r d’ESO.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Sortida a Borgonyà

Benvolguts i benvolgudes,

Aquests dies d’inici de curs estem vivint experiències molt enriquidores i engrescadores. Els nois i noies de 1r d’ESO enceten aquesta etapa amb il·lusió i encaren tot allò que és nou amb molta positivitat.

Un dels aspectes que des de l’equip de professors valorem molt és la cohesió de grup i el fet que els alumnes estiguin a gust a les classes. És per això que el primer divendres de curs vam fer una sortida, des de l’àmbit de tutoria, per conèixer-nos i passar una molt bona estona junts.

A la sortida vam caminar una estona, tot parlant els uns amb els altres. Un cop vam arribar a lloc, vam organitzar una gimcana en què diversos grups de nois i noies havien de passar proves ben divertides: des de jocs d’equip a fer figures humanes… No us imagineu com de motivats estàvem tots plegats!

Us deixem algunes fotos aquí  que són prova d’aquest bon ambient de què vam gaudir.

Esperem que totes les sortides que vindran siguin així!

L’equip docent de 1r d’ESO.

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EL MODERNISME

A l’escola hem treballat el corrent artístic del modernisme.Vam començar el projecte visualitzant un PDF que ens donava informació sobre les obres d’art i arquitectes catalans de l’època. Després vam resoldre un Kahoot.

També vam anar d’excursió a Barcelona al Palau de la Música Catalana, el vam visitar i vam escoltar com sonava l’orgue. Mentre anàvem cap al Palau, l’autobús ens va deixar al Passeig de Gràcia on també vam veure altres edificis modernistes com: La Pedrera, La Casa Batlló…

Vam elaborar obres d’art relacionades amb aquest moviment amb materials diversos.Vam realitzar-lo amb parelles.Quan vam acabar les obres les vam exposar i ben aviat hi haurà l’entrega dels premis.

Fet per: Chaymae El Haddouchi i Gerard Ortiz

Publicat dins de General | 1 comentari