Daily Archives: 21 març 2009

karakia: Urugai

“Karakia” mostra com és la cuina d’alguns dels trenta mil uruguaians que viuen a Catalunya i quins són els seus costums.

Uruguai, “el riu dels ocells”, és el nom que van donar els indis guaranís a les terres americanes situades al nord de l’actual Argentina. De fet, la relació amb aquest país, del qual l’Uruguai va ser una província, ha marcat part del caràcter, els costums i també la gastronomia dels seus habitants. Però els uruguaians també han rebut les influències d’altres països que l’han dominat: espanyols, brasilers o anglesos.
Igualment és d’origen italià la “pascualina”, una empanada d’espinacs que prepara en Fernando. Ell i els seus amics es troben a Segur de Calafell per celebrar una vetllada gastronòmica: “matambre”, “empanadas criollas” i “choripanes”, sense oblidar les infusions de “yerba mate”, tot un senyal d’identitat per als uruguaians.

L’altra gran icona són els “asados”. Un de multitudinari és el que organitza l’associació Los Botijas, de Rubí. Molta carn i també molta música, i especialment “candombe”, amb la sonoritat i els ritmes dels tambors d’arrel africana.

Karakia: Cuba “Dolç espai de memòria – 1”

La música, el son, la cultura en general dels habitants de Cuba han marcat sovint els vincles del seu pas per Catalunya. La seva cuina, hereva de la presència espanyola i africana, es va haver d’adaptar en les últimes dècades a les mancances d’un territori amb forts condicionaments socials i polítics. Ara, el sabor dels seus plats acompanya les nostàlgies contingudes dels nostres veïns cubans. Aquí s’han retrobat amb l’estabilitat emocional i creativa a través de carrers i aires marítims que recorden els de l’Havana.

Karakia: Equador

“Karakia” dedica un segon capítol a la comunitat equatoriana a Catalunya.

A milers de quilòmetres del seu país, els equatorians es troben en diferents parcs i places de Catalunya: són el que anomenen “quedada”s. Ho fan per gaudir de la música en companyia, de manera festiva i a ritme de “pasillo”, el gènere més estès; però també per compartir els àpats que enyoren i practicar un dels esports nacionals: l'”ecuavolley”.

veure video

L’ESTEL


Seminari de NEE Seminaris virtuals La Weeb Programari Educatiu Programari Educatiu L'agenda Altres pàgines d'educació especial Altres pàgines d'educació especial El racó del Clic Mediateca dels CRP

Aquí trobareu els materials específics per alumnat amb NEE creats pels professionals en jornades de treball col·laboratiu.

Activitats lectoescritura amb Jclic bassats en l'Estel

Coordinació: Antoni Caralt

Els materials

En aquest taller es vàren construir els seguients paquest de JClic

Treballar N
Treballar M
Treballar L
Treballar S

100 PARAULES

100paraules.gif100 paraules per escriure
Enric J. López , Imma Palahí y Maria Borrell

CEIP Pau Casals
Montmeló (Vallès Oriental)

CEIP Brasil
Barcelona

CEIP Diagonal-Mar
Barcelona

100 paraules per escriure es un conjunto de actividades pensadas para que niños y niñas mirando un dibujo y escuchando su nombre lo sepan escribir.
Si lo escriben correctamente el dibujo se animará.
Es un trabajo sistemático. Ideal para tener en el aula en el rincón de lengua.
El proyecto consta de seis niveles que no es necesario hacer a la vez:
3 niveles de fácill:
Palabras tal y como suenan. El nivel corresponde a: sílabas directas, inversas y trabadas.
3 niveles de difícill:
Palabras que suenan o se escriben diferente, o llevan acento o hay sonidos diferenciales del castellano. También se marca el nivel como directas, inversas y trabadas.


100 paraules