Pistoia

Aquests dies he tingut l’oportunitat de poder visitar algunes de les escoles infantils municipals de Pistoia (Toscana-Itàlia) i conèixer el seu gran projecte educatiu. Un projecte, fruit de 40 anys de reflexió, treball i implicació d’un gran equip de professionals de l’educació centrat en el benestar de l’infant i en el seu desenvolupament integral.

Nidos, scuole dell’infanzia, aree,… on tot està pensat, molt ben pensat; on els espais parlen i desperten emocions. Uns espais estimuladors, ordenats, estètics, que conviden a relacionar-se i comunicar-se, a observar, manipular , experimentar i crear, on les famílies tenen una important funció.

Una experiència enriquidora que demostra que els somnis i les utopies també són possibles.

img_2685

Materials  naturals, reciclats, sempre ben organitzats.

img_2738

Espais acollidors, documentats, compartits per tots els infants.

img_2792

Tarimes que delimiten espais, que conviden a fer i actuar.

img_3362

Zones comunicades, estètiques i càlides que permeten el moviment.

14 thoughts on “Pistoia

 1. Montserrat

  Hola Teresa,
  Quina sort poder enriquir-te d’aquesta experiència.
  Gràcies per compartir-la.
  Una educació diferent deu ser possible…
  Salutacions
  Montserrat

 2. Teresa Post author

  Conèixer altres realitats i maneres de fer, a part de l’enriquiment que suposa, fa repensar i replantejar-te molts aspectes de la teva pròpia realitat.
  Salutacions (i nom canviat) ;o)

 3. moni

  Hola Teresa!
  l’encapçalament m’ha semblat molt interessant però no acabo de veure les fotos… ho provaré més tard a veure si tinc sort, doncs em sembla una experiència molt interessant.
  una abraçada!
  Moni.

 4. Imagina

  L’experiència de les escoles de Pistoia és impactant. A la UVic hi ha estudiants que hi fan pràctiques i professors que visiten els centres, algunes de les capdavanteres del projecte també fan conferències als estudiants perquè s’adonin que una altra escola és possible. Els espais, els objectes, la seva disposició… tot té un sentit educatiu, estimula, enriqueix i transmet una determinada concepció d’infantesa i d’educació. M’alegra saber que aquest impacte es va escampant…
  Fins aviat!

 5. Teresa Post author

  Precisament vam trobar una practicant de la teva universitat que s’acomiadava aquell mateix dia. Ben segur que l’experiència li haurà deixat una bona base i una bona empremta.
  Salutacions!

 6. InnovArte Infantil

  Estimada Teresa, tenemos mucho interés en las Escuelas de Pistoia. El curso pasado visitamos las de Reggio Emilia y nos gustaría saber si estas son en la misma línea y si tienen algún elemento diferenciador con identidad propia. En definitiva, si nos aconsejas la visita. Gracias

 7. Teresa Post author

  Ángeles, por supuesto que os recomiendo la visita. El proyecto educativo de las escuelas infantiles municipales de Pistioa tiene 40 años de historia, muchos años de reflexión y de trabajo de un gran equipo de profesionales. Reggio Emilia ha sido un importante referente para ellos y supongo que si que habrá elementos comunes – yo aún no he estado en Reggio, es una asignatura pendiente- y algunos muy propios (áreas temáticas comunes y abiertas a las familias por ejemplo).
  Sabes, esta semana tenemos gran parte de sus profesionales en Catalunya, de visita pedagógica, y concretamente el viernes en Girona, donde también tendremos la suerte de poder disfrutar de una conferencia de dos de sus grandes pedagogas (te envío programa).
  Un abrazo y continuamos en contacto,
  Teresa

 8. Margarida

  Hola Teresa,
  m’ha fascinat les classes que tenen. Són acollidores, atractives i motivadores!Et volia demanar si hi ha bibliogràfia per poder saber més d’aquest treball.
  Moltes gràcies per compartir amb tots nosaltres!

 9. Inma

  Acabo de descubri tu blog y me ha encantado, aún me queda mucho recorrido por él, pero lo que he visto me ha gustado mucho.
  Gracias por compartir esta visita a Pistoia, sólo viendo las imágenes me hago una idea del espacio educativo que es…¡me ha encantado!
  Con tu permiso, te añado en mi blog como uno de los blogs que me gustan.
  Inma.

 10. Montserrat

  HOLA,
  He llegit els comentaris i comentaves, Teresa, que a Girona hi havia gent de Pistoia, encara que em sembla que ho he vist massa tard… 🙁
  Heu publicat alguna cosa de les conferències, xerrades…
  Sabeu d’algun viatge d’estudis a Pistoia?
  Moltes gràcies per la informació
  Salutacions
  Montserrat

 11. Teresa Post author

  Per si us interessa ampliar informació sobre el projecte educatiu de les escoles infantils municipals de Pistoia us recomano l’article del nº 397 de Cuadernos de Pegagogia on trobareu una interessant entrevista a l’Anna Lia Galardini.
  Salutacions,
  Teresa

 12. MARTA LLOMPART

  Hola, m’he emocionat veient les fotos de les escoles de Pistoia, jo vaig tenir la sort de poder fer les pràctiques de Magisteri d’infantil allà. Des de fa 10 anys alumnes de la Universitat de les Illes Balears realitzen allà el seu pràcticum, i l’experiència és tan gratificant que algunes de les ex practicants vàrem decidir muntar un grup de recerca al voltant de l’educació infantil, inspirades per Pistoia. Us convido a entrar al nostre bloc, no hi ha massa cosa però veureu les activitats que organitzam i la feina que realitzam, es diu Mestres a Pistoia.
  I és que una altra educació és possible1
  Marta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *