JA SOM UNA COOPERATIVA! I ARA, QUÈ?

Aquest curs estem treballant el projecte d’emprenadoria, que consisteix en crear una empresa.

Vam fer una assemblea decidint què seriem (cooperativa o societat anònima. Vam decidir ser una cooperativa perquè tothom en sigui propietari.

Hem fet un taller de logotips. Va venir l’Anna Martí, professora de l’escola d’art de Manresa, i ens va explicar diferents coses (colors, tipus de lletra, grandària), què havíem de tenir en compte a l’hora de crear un logotip, etc. Ens va semblar molt divertit. Ara ens toca a nosaltres dissenyar el nostre logotip!

Aquests dies estem fent  el procés d’escollir el nom de la cooperativa. Tots els nens i nenes de la classe faran una proposta i després en assemblea votarem quin és el nom de la nostra cooperativa.

De moment totes les coses que hem fet ens  han agradat i hem après moltes coses.

SEGUIREM INFORMANT!!!

 

Víctor Sánchez i Maria López

 

 

SORTIDA A LA GARROTXA

El dimarts dia 24 d’octubre vam anar d’excursió a la Fageda. Està a  Olot, la Garrotxa.

Vam marxar a les 8:30 h de l’escola, i vam arribar a allà a les 10:15 h. El viatge va ser una mica llarg però divertit, va merèixer la pena.

En arribar, vam pujar a un carro tibat per un cavall. Els guies ens van explicar que els cavalls no eren maltractats, (ja que algunes persones poden pensar que tot el dia portar amunt i avall gent dins el carro, pot ser cansat.) Ens van dir, que durant el matí, el carro el portava un cavall, i a la tarda el portava un altre.

Ens vam fixar en el paisatge, els faigs, encara eren verds, tot i que ja era la tardor. Els guies ens van explicar moltes coses molt interessants de la Fageda. Ens van explicar que hi havien unes muntanyes petites que van ser originades per bombolles de lava.

La Fageda té un origen volcànic. El volcà més alt d’Olot és el Croscat. Per anar a veure el Croscat vam pujar a un tren.

Vam fer dos grups: el primer grup va anar a veure el Croscat i l’altre va anar a veure una exposició d’animals, i després els dos grups ens vam canviar l’activitat.

En acabar aquestes activitats vam anar a dinar en una zona molt bonica: hi havia un camp de futbol, un camp de voleibol i un parc.

Després de jugar una estona, vam anar a buscar l’autobús per tornar a l’escola.

La sortida a la Garrotxa va ser molt divertida i interessant!

EXPERIMENTEM AMB LA MATÈRIA!

A medi hem treballat la matèria i els materials. Hem fet tres experiments:

EXPERIMENT 1

El primer experiment que hem fet són unes pintures abstractes en un plat amb llet. Els materials que vam necessitar són: un plat, llet sencera, colorants alimentaris i sabó per rentar els plats. A continuació, vam abocar la llet al plat i vam afegir-hi una gota de cada colorant. Ens vam fixar com els colorants es barrejaven i suraven en la llet. Vam fer algunes hipòtesis tots junts. Després, vam afegir-hi una mica de sabó a dins de cada gota de colorant. Els colorants es van separar i es van mesclar.

Vam comprovar que la llet conté aigua però també greixos que fan que els colorants quedin concentrats i no es dissolguin en el líquid. A continuació vam fer una fitxa explicant què havia passat.
20170914_15425220170914_153618

Taisiia Iatsko

EXPERIMENT 2 

En el segon experiment havíem de comprovar si eren mescles homogènies o heterogènies. A les mescles hi han dues substàncies; el dissolvent que és més abundant i solut que es dissol en l’altre substància. El material que vam necessitar són: provetes, gradeta, escovilló, pipeta, aigua, oli, vinagre, alcohol, sal i sucre.

En una proveta vàrem posar aigua i oli i vam poder veure que era una mescla heterogènia i en una altre vam posar aigua i vinagre i vam veure que era una mescla homogènia, és a dir, que no es podien distingir a simple vista. A la foto podeu veure les set mescles diferents que vam fer.
20170922_094341     20170922_100136

Robert Ara i Aniol Pujolà

EXPERIMENT 3

Per separar diferents matèries vam utilitzar dos tècniques diferents; la filtració i la imantació. Havíem de separar les serradures de les llimadures de ferro amb un imant, i fideus de colors de les llenties.

En un pot teniem barrejades les llimadures de ferro i les serradures. Quan vam passar-hi l’imant per sobre les llimadures de ferro es van quedar enganxades i les serradures van quedar a l’altre pot.  Aquesta tècnica és la separació per imantació. 

Per separar els fideus de colors de les llenties vam necessitar: un colador i un plat.
En el colador hi teníem les llenties barrejades amb els fideus. Quan sacsejàvem el colador queien els fideus de color al plat i les llenties es quedaven al colador. Al final vam aconseguir tenir en un plat els fideus de colors i al colador les llenties. Aquesta tècnica és la filtració. Els fideus estaven boníssims!

Berta Guitart i Laura Sànchez

IMG_20170926_101836   IMG_20170926_101724

 IMG_20170926_120545    IMG_20170926_101809

BENVINGUTS AL CURS 2017-2018

Hola nois i noies!!!cecd8842a9f0eef068fe4e2d54e762e6--emoji-faces-smiley-faces

S’han acabat les vacances i comença un nou curs. Per a vosaltres un curs molt especial, l’últim a l’escola Bages.
Aquest any sereu els grans de l’escola! Això comporta molta responsabilitat però també vivències molt boniques.
Desitgem que gaudiu amb totes les experiències que us esperen i que marxeu amb un molt bon record del curs.

Us esperem amb il·lusió! Ànims!
😉

 

XERRADA A CÀRREC DE NÚRIA LÓPEZ-BIGAS

??????????????

Moment de la xerrada a la biblioteca de l’escola.

Avui, els alumnes de 6è, hem tingut la sort de poder escoltar una xerrada molt interessant a càrrec de la doctora en biologia Núria López-Bigas.

Ens ha explicat que era bioinformàtica, això vol dir que estudia les cèl·lules amb l’ajuda de la informàtica. Ens ha parlat dels seus estudis del genoma per poder saber molt més d’una malaltia tant greu com el càncer. A partir de les seves investigacions es pot descobrir algunes mutacions i així buscar solucions.

No treballa sola, hi ha un munt de persones que formen el seu equip. Sembla una feina molt interessant i també hem vist que s’ho passaven molt bé.

Moltes gràcies Núria!!

Si voleu saber-ne més aquí teniu alguns vídeos molt interessants:

Scientists at IRB Barcelona dance for cancer.
Entrevista Lab24
Entrevista canal taronja

MUSEU PAU CASALS