Primera estada del curs 2018/2019

Els alumnes de 3r i 4t de primària de l’Escola Farigola de Seva han participat de les nostres activitats del Camp d’Aprenentatge des del dilluns dia 24 al dimecres dia 26 de setembre. Podem dir que han estat els més matiners.

Amb ells hem anat als aiguamolls, a les ruïnes d’Empúries i a les platges i cales de L’Escala.

AIGUAMOLLS: Tot i que pot donar la sensació que aquest ha estat un estiu plujós, la veritat és que als aiguamolls de L’Empordà no ha caigut ni una gota d’aigua, per tant ens podríem haver trobat zero aigua i zero ocells. Afortunadament des del parc natural el que fan és desviar aigua de la depuradora d’Empúriabrava i del càmping Almata, per tal d’anar omplint mica en mica El Cortalet i La Closa d’en Puig. Així doncs, vam trobar un xic d’aigua i els següents animals:

  • OCELLS: Cigonya, bernat pescaire, martinet blanc, agró blanc, arpella, oca vulgar, ànec collverd, cabusset, garsa, pardal, cotorra argentina, gamba verda, xivita, rascló, …
  • MAMÍFERS: Vaques, cavalls, daines i koipú.
  • ALTRES: Sargantana, cranc americà, espiadimonis,…

No està malament, per ser el mes de setembre!

RUÍNES D’EMPÚRIES: Hem fet el recorregut per la ciutat grega i la romana i hem acabat fent jocs d’arrels clàssiques al fòrum.

SORRA I PETXINES: Recorrent les platges d’Empúries, amb un mar embogit per la tramuntana, hem analitzat la sorra de la platja i hem buscat petxines i les hem classificat. Hem trobat: ou, lluenta, pellerida, peu de cabrit, rossellona, ostra, fulla de rosa, etc

CLAES DE L’ESCALA: L’última activitat realitzada ha estat el recorregut per les Cales de L’Escala, que ens ha permès, a tavés de l’auca, reconèixer els elements mariners i pescadors que encara es poden contemplar en aquesta vila.

Els alumnes havien fet treball previ, i d’això n’hem de felicitar les mestres, sobretot tenint en compte que tot just acaba de començar el curs; han estat alumnes motivats i molt treballadors.

Un bon començament de curs!

HIC ET NUNC, Joc de pistes MHM

El Camp d’ Aprenentatge d’ Empúries i el Camp d’ Aprenentatge del Ripollès col·laborem en un projecte que té per títol HIC ET NUNC Joc de pistes MHM.

Amb la voluntat d’aprofitar les oportunitats que dóna el Mobile History Map (MHP) de geolocalitzar i  contemplar el patrimoni amb noves mirades, s’ha ideat la història d’un viatge en el temps des d’ Empúries a Ripoll, amb el qual l’alumnat de diferents instituts en estada als CdA’s d’Empúries i del Ripollès haurà de descobrir quin llegat de l’antiga Roma present a Empúries va arribar a Ripoll en el moment fundacional de Catalunya en plena edat mitjana.

En aquest context de posada en valor de l’herència clàssica a Catalunya, es col·laborà també amb els CdA de Barcelona i Tarragona que treballen en un projecte semblant sobre les ciutats romanes de Barcino i Tarraco, sense les quals no s’entendrien les actuals Barcelona i Tarragona.

 

Trobades de coordinació del curs 2018-2019

Benvolguts companys i companyes,

Un cop aplicada la baremació establerta pel Departament d’Ensenyament, els centres sol·licitants als quals els ha estat concedida una estada o sortida al nostre CdA, sou convocats a una reunió de coordinadió en les dates i hores següents:

-Sortides: dijous, 6 de setembre de 2018 (de 10:00 a 14:00 h.)

-Estades (1r Trimestre): divendres 7 de setembre de 2018 (de 10:00 a 14:00 h.)

-Estades (2n i 3r Trimestre): dimecres 19 de setembre de 2018 (de 10:00 a 14:00 h.)

Per tal que la reunió de coordinació sigui efectiva, us recomanem que doneu un cop d’ull als documents Com funciona el CdA Empúries (estades)  i Com funciona el CdA Empúries (sortides)  així com els Materials dissenyats per a preparar les nostres sortides i estades.

Que tingueu un bon estiu.

Equip del CdA Empúries

 

Festival poètic i musical a Empúries

Com en anys anteriors, el Camp d’Aprenentatge Empúries col·labora en el festival poètic i musical que se celebra a Empúries cada inici d’estiu.

Enguany es presenta ell llibre-DVD Odissea, el viatge de Ningú, una obra del músic i cantautor valencià Elies Monxolí en format de conte musical, literari i plàstic que porta el mateix títol, i que ha editat Edicions 96.

Amb la veu narradora d’Amàlia Garrigós, la música i la veu d’Elies Monxolí en les cançons i els collages de Pere Salinas que il.lustren l’obra, naveguem i fem el viatge iniciàtic d’Ulisses, que haurà d’aprendre a dir-se Ningú, a través de les seves aventures amb Polifem, Circe, a l’Hades, amb Calipso, Nausica, Penèlope… Com diu Laura Borràs al pròleg, el llibre-CD que presentem  és també un patchwork cultural, un homenatge amb referències a grans poetes de la Mediterrània com ara Dante, Ausiàs March, Kavafis o Salvador Espriu. Tot plegat un plaer majúscul i irresistible, embolcallat pel paisatge i el mar de les ruines d’Empúries que ens trasllada a l’antiga Grècia.

Elies Monxolí: piano i veu
Amàlia Garrigós: veu narradora
Gabriel Amargant: clarinet i saxos
Cristina Bota i Maria Nicolau: veus
Eusebi Ayensa (CdA Empúries): Presentació

  • Data: 7 de juliol
  • Preu: Entrada lliure
  • Horari: 20h
  • Lloc: Plaça dels temples. Ciutat grega d’Empúries
  • No cal reserva prèvia. Aforament limitat

S’obre el període d’inscripció al Camp d’Aprenentatge Empúries per al curs 2018-2019

Benvolguts companys / Benvolgudes companyes,

Us informem que el proper dimarts 15 de maig s’obre el període d’inscripció als Camps i Entorns d’Aprenentatge d’arreu de Catalunya per al curs 2018-2019. Aquest període d’inscripció romandrà obert fins al dijous 31 de maig.

La informació sobre el procés d’inscripció la trobareu en aquest enllaç.

La inscripció dels centres educatius es farà a través de l’aplicació CAMPS.

Tingueu en compte que, per defecte, l’accés a l’aplicació està permès només als membres de l’equip directiu (pels centres públics) i al director (pels centres privats concertats). Qualsevol modificació sobre aquests permisos la podrà realitzar el director del centre mitjançant l’aplicació GUAC.

L’oferta d’activitats específica del nostre CdA la trobareu en aquest enllaç.

Tant en les estades com en les sortides, el nombre màxim d’alumnes que poden ser atesos en una mateix activitat és de 45, a raó de 15 alumnes per professional del CdA Empúries, excepte en les activitats titulades «Recorregut històricoliterari a Empúries», «Ciutat romana d’Empúries i taller d’inscripcions» i «Itinerari científic a les ruïnes d’Empúries», que és de 25 (per a la primer activitat) i de 20 (per a les dues darreres). En cas de sol·licituds que excedeixin aquest nombre d’alumnes, s’intentarà programar-les en dos o més dies, sempre que la disponibilitat del centre sol·licitant i del CdA ho permeti. Altrament, seran descartades. Amb tot, les activitats «Recorregut històricoliterari a Empúries» i «Itinerari científic a les ruïnes d’Empúries» poden ser programades el mateix dia, a raó d’un màxim de 25 i 20 alumnes respectivament, atès que els alumnes participants i els professionals del CdA que les realitzen són diferents.

En el cas de les estades és imprescindible assistir a la reunió de coordinació del mes de setembre (i és molt aconsellable en el cas de les sortides), en unes dates que seran comunicades més endavant. En cas que la data assignada no anés bé a algun centre, hom vetllarà per trobar-ne una altra que li sigui avinent. La no assistència a aquesta reunió de coordinació —en la qual es dissenyarà conjuntament el contingut de les activitats a realitzar— pot comportar l’anulació de l’estada i la seva assignació a un altre centre que n’hagi quedat exclòs. Així mateix, és molt convenient que els assistents a aquesta reunió siguin els mateixos que acompanyaran els seus alumnes a Empúries.

Finalment us informem que, com sabeu, l’assignació d’activitats i dates als centres sol·licitants no és automàtica. A partir del dijous 14 de juny, haureu de tornar a entrar al mateix aplicatiu d’inscripció per comprovar si us ha estat concedida la sortida o estada sol·licitada, així com les dates assignades, i acceptar-la o rebutjar-la (l’assignació és fruit de l’aplicació d’un barem establert pel Departament d’Ensenyament que trobareu en aquest enllaç). En cas de no acceptar la sortida o estada en la data o dates assignades abans del divendres 22 de juny, entendrem que hi renuncieu i l’assignarem a una altra escola o institut que n’hagin quedat exclosos.

A l’espera de poder-vos atendre el proper curs, us enviem una salutació molt cordial.

Equip del CdA Empúries