Jornades de Camps i Entorns d’Aprenentatge a Pujalt

Hem començat el curs fent allò que més ens agrada i que tant ens convé de fer: intercanvi de bones pràctiques amb companyes i companys dels altres camps i entorns d’aprenentatge escampats pel territori. El dia a dia amb els preparatius, moments 1, elaboració de materials, revisió de la feina feta, preparació del calendari, burocràcia, etc. i sobretot amb el moment 2, és a dir, atenció als centres educatius realitzant les activitats, no ens deixa gaire estona per als intercanvis.

El company Albert Borràs, amb l’ajut del seu equip, han preparat a Pujalt les Jornades de camps i entorns d’aprenentatge, celebrades els dies 8 i 9 de gener. Dins les jornades l’Albert ens ha compartit les seves activitats estrella: treballs sobre la pressió atmosfèrica, meteorologia (aparells, presa de dades, etc) i astronomia. A més, ens ha proporcionat els espais per a l’intercanvi, l’anàlisi i el debat sobre els materials esducatius i el seu ús didàctic.

Expliquem breument com van anar els dos dies.

Dimarts, dia 8 de gener, els participants ens anem endinsant dins la boira espessa i gebradora de la zona, fins arribar a l’observatori de Pujalt, amb una temperatura d’un grau sota zero.

L’esmorzar calentet i l’escalf d’una bona companyia aviat ens fan oblidar el fred de fora i ens anima a xerrar i compartir. La primera part de la sessió consisteix a la presentació del Camp des de la seva creació i unes paraules de l’alcalde de Pujalt que mostra  la seva satisfacció i el seu agraïment per les jornades. Després l’Albert ens presenta algunes experiències que es fan a Pujalt per demostrar l’existència de la Pressió atmosfèrica i en la visita a fora a l’estació meteorològica.

 

 

Després de dinar al Casal de La Salle, a la tarda visitem el parc eòlic i l’aerogenerador “Viure de l’aire”  i el dipòsit de residus de Pujalt. Tot i el vent amestralat que ens dóna una sensació tèrmica de 5 sota zero, estem molt atents a les explicacions del guia que ens fa, un cop més, ben conscients que l’única manera de tractar els residus, especialment els plàstics, és reduir-los.

Després de l’excursioneta, tornem a les instal·lacions de l’entorn d’aprenentatge per compartir experiències entre companys. Primer veiem l’adaptació als nivells educatius de CI de primària del material de treball dels companys del Ripollès; en segon lloc, els del CdA Monestirs del Císter ens expliquen tot el treball interdisciplinar que fan en treballar els manuscrits, partint des de l’elaboració de la tinta fins al seu ús i la cal·ligrafia; finalment, els companys del Vendrell, ens mostren el seu “Escape room”, a base de maletes, claus secretes i proves d’observació, intel·ligència i imaginació.

Totes 3 experiències poden ser aplicables en les nostres activitats, així que agraïm les noves idees i maneres de treballar.

Per acabar aquesta sessió de tarda. les companyes que formen part de la xarxa de Pirineus Vius exposen el que s’està fent i expliquen el projecte del Piribus.

I encara hi ha temps per fer l’assemblea de l’APCA.

Ja tenim gana, anem a sopar?

Sopem. Dormir? No, encara no, falta la sessió d’astronomia de la nit, però amb aquesta boira espessa es fa difícil observar el cel des de dintre d’un núvol. Així doncs fem la sessió de nit amb les noves tecnologies, observant els simuladors de planetes, estrelles, galàxies i univers, de la mà del company astrònom.

Dimecres, dia 9 de gener, encetem la sessió amb una introducció de la Joana Ferrer i els monogràfics sobre didàctica i Camps d’Aprenentatge, a càrrec dels companys Àngel Sedó i Toni Bardavio. Acabem el matí, amb una visita guiada que ens fa el mateix alcalde de Pujalt a l’espai de memòria històrica.Molt interessant.

Cal dir que moltes persones es van quedar a dinar a Calaf per fer la cloenda. Encara alguns van viatjar cap a Juneda a fer un altre intercanvi amb companys de Mallorca. Nosaltres, per qüestió d’agenda, ja no vam poder participar d’aquestes activitats.

Només ens cal felicitar a l’Albert Borràs per tota la feina feta, que no és poca, i que ha culminat amb unes jornades interessants, ben organitzades i amb un ambient de treball perfecte. Així doncs, des del CdA Empúries gràcies a tots els que ho heu fet possible, especialment a tu, Albert.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *