La ZER Elaia fa una estada al CdA Empúries

La setmana passada van fer una estada al CdA alumnes de CM i CS de la ZER Elaia. Vàrem gaudir convivint i aprenent junts amb aquests alumnes d’escola rural, ja que estan habituats a treballar amb metodologies educatives participatives com a conseqüència, d’entre molts altres factors, d’un clar valor del treball multinivells.

A part de conèixer la història de la duna d’Empúries a través d’una activitat en GPS i de disfrutar d’un dia al Parc Natural dels Aiguamolls l’Empordà, el divendres varen conèixer de primera mà la ciutat grega i romana. Havien fet un treball previ molt aprofundit i la visita va ser d’allò més profitosa.

 

Mentre els grans relacionaven alguns dels principals mites vinculats amb espais i objectes del jaciment emporità, els més petits, després de conèixer tot el jaciment arqueològic, van acabar jugant com feien els nens i les nenes a l’àgora. Van descobrir com era una “pupa” romana (nines que imitaven el cos d’una noia quan està a punt de casar-se) i com es jugava a jocs tan coneguts com l’alea (joc dels daus), el caput et navis (cara o creu), el terni lapilli (tres en ratlla), el nuces (nous) … tot exclamant “alea iacta est” que significa literalment “s’ha tirat el dau”; és a dir, “la sort està tirada” (expressió ja pronunciada per Juli Cèsar a la Segona Guerra Civil Romana quan travessava el riu Rubicó). Van descobrir, en definitiva, que igual que nosaltres, els infants grecs i romans jugaven a qualsevol lloc, al carrer, a casa… i que fins i tot els més trapelles enganxaven monedes al terra per enganyar als grans!

Esperem que us hàgiu divertit tot treballant i, com deia Sèneca, el que d’arrel s’aprèn mai del tot s’oblida.

 

Fins la pròxima!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *