A la recerca de sentit

Aquest curs hem continuat l’aposta pel treball per projectes. Creiem fermament que aporta nous horitzons a l’educació, i que pot ajudar els nostres alumnes a trobar més sentit en el que aprenen. Fixem-nos en la paraula sentit. Segons César Coll1, catedràtic de Psicologia Educativa i d’Educació a la Universitat de Barcelona, “aprenem millor allò a què podem donar un valor i un sentit personal”. Coll destaca quatre pràctiques pedagògiques innovadores que situen la preocupació pel sentit de l’aprenentatge al centre de l’acció educativa. Les anomenem breument:

  1. El reconeixement de la importància cada cop més gran de contextos d’activitat aliens a les escoles i als instituts que ofereixen oportunitats per aprendre, i la necessitat de construcció de trajectòries individuals d’aprenentatge.
  2. L’esforç per avançar cap a una major personalització de l’aprenentatge, i d’atorgar als interessos i preferències de l’alumnat el paper que legítimament haurien de jugar en l’aprenentatge.
  3. La importància creixent de les tecnologies digitals, i la seva funció com a eines d’una acció educativa orientada a ajudar l’alumnat a construir la seva trajectòria d’aprenentatge.
  4. Finalment, la tendència més destacada per Coll, i que té implicacions més importants per a la pràctica: la formació d’aprenents competents, més que no tant de bons estudiants. Segons Coll, “el fet de ser un bon estudiant no garanteix que se sigui també un aprenent competent. Un aprenent competent és capaç d’identificar les noves situacions i exigències d’aprenentatge, d’aprofitar els seus coneixements i experiències prèvies per abordar-les, de treure profit del coneixement de les seves fortaleses i debilitats, i d’identificar possibles fonts d’ajuda, de trobar la manera de recórrer a elles i d’aprofitar-les”.

Podem afirmar que l’Institut Mediterrània es troba immers en aquest desafiament de promoure en el seu alumnat una identitat d’aprenent que l’habiliti com a aprenent competent. Sabem que ens queda un camí llarg per recórrer, però si parem atenció a algunes de activitats més rellevants dels projectes que es treballen al centre, hi podem identificar alguns dels components de les metodologies innovadores que Coll i altres experts en educació fan ressaltar. I això ens reconforta i anima a seguir endavant.

Posem per cas el projecte de 2n d’ESO “Un dia a l’alta edat mitjana”: hi trobem activitats com ara els tallers de tècniques medievals i activitats participatives (jocs de taula, balls de trobadors, plantes medicinals, etc.), la comparació de dues pel·lícules ambientades en dos moments allunyats en el temps, la creació de tres personatges (de la noblesa, el clergat i el poble) a través de diversos jocs, o la jornada de recreació històrica a Santa Oliva.


1 Coll, César. El sentido del aprendizaje hoy: un reto para la innovación educativa. 
Aula de innovación educativa, 232. Editorial Graó. Disponible a http://ja.cat/articlecoll.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *