La diana d’avaluació.

La diana d’avaluació és un model que hem fet servir per treballar la coavaluació, ja que entenem l’avaluació amb una finalitat formadora que comporta implicar molt més l’alumnat, a partir de processos de co-avaluació i d’auto-avaluació.
Com podem fer partícips els infants del seu procés d’assoliment del treball? És important aquesta regulació dels aprenentatges, que siguin conscients del moment en que estan i llavors poder saber què han de fer per millorar.
La diana d’avaluació ens serveix per a que cada grup reflexioni, parli i estableixi una valoració el seu treball, tant de la part de la investigació com la part de la dinàmica que s’ha establert entre ells.
El primer que fem és establir els criteris d’avaluació, què creiem important valorar del treball que hem dut a terme? En una conversa en gran grup pensem què és el que li donem més importància del procés.
Els criteris que establim per valorar el treball en grup són els següents:
El grup ha tingut una bona actitud de treball.
Tots els membres del grup han col·laborat en les tasques del grup.
El treball és coherent amb el tema de la investigació.
L’exposició oral ha sigut clara i entenedora.
Després de la redacció dels criteris parlem de quina és la paraula clau de cada criteri que ens ajudarà a poder concretar millor la valoració, del primer criteri seleccionem la paraula actitud, del segon col·laborat, del tercer coherent i del darrer entenedora.
La puntuació de cada crtieri va de l’1 al 4, coincidint amb els nivells d’assoliment que fem servir a les rúbriques: 1 punt novell, 2 punts aprenent, 3 punts expert, 4 punts nivell avançat.
El següent pas és la conversa, cada grup ha de reflexionar i arribar a acords per tal de valorar el seu treball, de forma crítica, amb un bon ús del llenguatge i argumentant la puntuació de cada criteri. Sovint no és fàcil arribar a acords perquè de vegades costa acceptar la part de responsabilitat de cadascú, ser-ne conscients fa que els infants es comprometin més amb els seus companys i amb els objectius per a assolir dins del grup.
Un cop arriben els acords cada grup es puntua cada criteri situant un punt a la línia de la diana, tot seguit s’uneixen els punts i es forma un polígon. A l’observar-los veiem que com més gran és aquest polígon, com més superfície ocupa de la diana, millor és la valoració del treball en grup.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *