TdS 3r “La mineria a Súria” : Planificació del reportatge

(escrit pel Joan Adam)

Aquesta proposta de Treball de Síntesi neix a partir de l’experiència d’anteriors propostes al voltant de la mineria. L’Equip Docent de 3r d’ESO va creure oportú canviar el treball de síntesi existent en el qual les activitats que es demanaven estaven tancades, per una altra proposta en la qual els grups d’alumnes haguessin d’entrar en debat i prendre decisions al voltant del contingut i la forma de presentar-lo.

D’aquesta manera es va passar de les activitats tancades a un ventall de propostes que l’alumne havia d’escollir i després portar-les a terme amb una planificació autònoma per la seva part.

El resultat de les propostes havia de ser un vídeo dividit en 4 seccions o reportatges diferents.

La primera de les seccions de caire generalista es pot escollir entre dues propostes:

 • L’anticlinal Mig-Món.
 • La mineria a Súria.

Amb anterioritat a l’elecció, el Centre programava 2 xerrades amb especialistes. Una sobre l’origen geològic de la conca minera i l’altra , de caire històric, al voltant dels orígens de la mineria a la vila.

La segona de les seccions proposava 7 aspectes diferents dels quals els grups d’alumnes n’havien de desenvolupar 2. Es va acordar que una de les seccions tingués un subtitulat en anglès per treballar aquesta llengua (l’alumne podia escollir entre les dues consignades amb un * a la llista) Es va procurar que els 7 aspectes tinguessin un caire generalista, però que conservessin lligams amb les diferents matèries del curs. Les 6 seccions eren:

  • Les exportacions de sal i potassa.
  • L’aigua i el medi ambient.
  • La vida d’un miner. (*)
  • Ergonomia i salut postural. (*)
  • Maquinària i energia.
  • ICL en xifres.
  • El projecte Phoenix.

Per tal d’afavorir la iniciativa i l’autonomia de l’alumne, els grups d’alumnes havien d’elaborar un darrer reportatge de contingut lliure, encara que també es podia desenvolupar un contingut de la llista anterior. Fins i tot es va proposar un darrer reportatge anomenat «la veu dels ciutadans» en el qual l’alumnat havia de cercar la manera que els suriencs expressessin les seves vivències i opinions al voltant del fet miner.

Vista panoràmica de la muntanya de sal i la fàbrica de la mina de Súria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *