Nosaltres investiguem, però… com ho fem?

Des de fa vora uns 15 anys a Parvulari fem un treball d’investigació sobre un tema concret. Al respecte, la nostra experiència era pobra i ens basàvem o bé en projectes ja fets d’editorials o bé altres temàtiques escollides pels infants però força dirigides pel professorat. D’altra banda, en aquest període inicial,  el procés pròpiament dit d’investigació era escàs i quèiem constantment en fer activitats més pròpies  d’un centre d’interès (cançons, poemes, matemàtiques relacionades amb la temàtica,…)

Mica en mica, però, a partir bàsicament de reunions entre tot l’equip de Parvulari i la pròpia experiència de fer-ne any rere any, vam anar polint aspectes metodològics que inseriren directament a l’activitat  real dels infants fent-los cada cop més protagonistes dels seus aprenentatges.

No contents amb això vam decidir realitzar una formació /assessorament a nivell de centre  el curs 2009-2010. De fet, va ser a partir d’aquí quan ens vam plantejar realitzar una línia metodològica més seriosa i efectiva en relació amb els projectes d’investigació.

Els acords presos giraven al voltat tant a nivell organitzatiu (horaris, agrupaments, espais,…) com metodològics (tipus d’activitats, processament de les informacions, temàtiques):

  • Fem un projecte anual per nivell, com a mínim.
  • Realitzem la part prèvia (tria, què sabem, què volem saber, primer processament de la informació..) a finals del primer trimestre.
  • El desenvolupament del cos del projecte es fa durant el segon i bona part del tercer trimestre.
  • Englobem el projecte dintre de la programació anual en paral·lel amb els centre d’interès/unitats didàctiques.
  • Dediquem dues tardes cada setmana per la seva realització.
  • Intentem no repetir temàtiques generals (animals, oficis,…) durant els cursos d’infantil.
  • Cada dos anys, es realitza un projecte d’escola amb una temàtica globals dintre de la qual cada grup escull un tema concret que li és interessant (ex: animals en perill d’extinció, oficis tradicionals,…)

Conscients de que ens queda molt recorregut però també orgullosos de la feina que hem estat fent, anirem modulant els mecanismes que permetin millorar la nostra pràctica com la participació activa  dels alumnes (temes més propers, activitats més competencials,…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *