La Xocolata, per què ens agrada tant?

PUNT DE PARTIDA

El nostre projecte s’ha desenvolupat durant el segon trimestre del present curs 2016/17, al nivell de P3.

El primer que hem fet com a equip de mestres ha estat elaborar un esquema sobre el que considerem com a TREBALL PER PROJECTES. Aquest esquema assegura que tots els membres encarregats de dur-lo a terme són conscients del punt de partida, el camí a seguir i l’objectiu a assolir.

L’esquema que ens ha ajudat a establir quin seria el procés és el següent:

Captura de pantalla 2017-06-07 a las 17.59.23

El tema principal del nostre projecte és: La Xocolata, per què ens agrada tant?

L’elecció del tema del projecte va ser lliure per respectar al màxim els interessos dels infants i va ser el guanyador per majoria,  competint amb altres 3 temes:  els cotxes, els avions i les formigues. Al ser preguntats sobre la raó que justificava que la xocolata fos la més votada, la resposta va ser molt generalitzada: Perquè ens agrada molt!

Per iniciar el projecte vam començant fent unes preguntes:  Què en sabem, de la xocolata… Per què creiem que ens agrada tant? (QUÈ SABEM?)

A la conversa col·lectiva amb els infants es va fer una pluja d’idees dels coneixements que tenim sobre la pregunta plantejada. És molt important partir dels coneixements previs dels infants perquè les seves hipòtesis guiaran el projecte.

Aquest és un resum de les seves respostes:

  • Ve del “xocolater”
  • És negra
  • Ens agrada perquè és dolça
  • Ens agrada  perquè és desfeta
  • Al poble la vaig beure i era calenta

D’aquestes afirmacions van aparèixer altres preguntes:

Totes les xocolates són negres? I dolces? I bones? I desfetes?

Totes ens agraden igual?

Vam convenir amb els alumnes que seria interessant conèixer diferents tipus de xocolates per comprovar.ho, seria interessant saber d’on ve, com es fa, per així intentar donar resposta a la pregunta inicial: Per què ens agrada tant?

A partir d’aquest punt, una de les tasques que hem fet els mestres és coordinar-nos i construir conjuntament una xarxa de conceptes que preveiem que ens poden resultar interessants treballar amb els infants i poden resultar reptes per ells.  Va ser una primera reflexió que ens va ser útil per guiar-nos al llarg del projecte. Simplement va ser una recollida d’idees, no un camí tancat  que en cas ens va limitar.

Aquest va ser el mapa conceptual inicial que vam elaborar.

Captura de pantalla 2017-06-05 a las 10.24.53       

Amb aquestes consideracions inicials vam formular 5 preguntes ( QUÈ VOLEM SABER?)

  • D’on surt?
  • Com es fa?
  • Quins colors té la xocolata?
  • Quins gustos té la xocolata?
  • Quines formes té la xocolata?

Es va demanar a cada infant què preferiria investigar i es van crear 5 grups d’alumnes. Es va comunicar als alumnes que amb la informació que ens aportarien intentaríem esbrinar per què ens agrada tant la xocolata.

Es tracta d’aquesta manera d’aproximar la tècnica cooperativa del trencaclosques. Cada grup treballa un aspecte i entre tots construïm una xarxa de coneixements.

En aquest punt, es va demanar la col·laboració de les famílies. Es va entregar una nota on es va comunicar la pregunta que ha decidit investigar el seu fill i es dóna la oportunitat d’ampliar-la amb tot allò que es consideri oportú o interessant per l’enriquiment del grup.

Captura de pantalla 2017-06-05 a las 10.41.42

 

LA IMPLICACIÓ DE LES FAMÍLIES

“Per educar un infant es necessita la tribu sencera” Proverbi africà.

El fet de treballar per projectes, aporta molts beneficis, no tan sols pels infants en termes acadèmics, sinó en referència a tota la comunitat educativa.

L’escola, s’obre a tot allò que l’envolta i alhora, deixa que això també entri a dins, així aconsegueix que tot i tothom pugui formar part de l’enriquidor procés d’ensenyament i aprenentatge. Com més gran sigui l’entesa i el treball conjunt, més beneficiats en surten els nens i les nenes en tots els aspectes

Tant per aconseguir més informació com per poder realitzar millor algunes activitats, les famílies s’impliquen cada moment. Aquest bon clima, dóna pas a que l’aprenentatge sigui, molt més enriquidor i satisfactori.

Cal dir que la participació i la il·lusió aportada per les famílies ha estat en tot moment molt valuosa, cercant i aportant material molt interessant que ha possibilitat l’experimentació vivencial. La implicació amb els seus fills ha generat un ambient molt positiu en relació als aprenentatges i ens ha  ajudat a créixer a tots.

TREBALL EN EQUIP DELS DOCENTS

La fase de planificació es caracteritza per l’elaboració del pla de treball, l’estructuració del procediment metodològic i la planificació dels instruments i mitjans de treball. Aquesta planificació que es construeix conjuntament i que és orientativa, s’ha anat adaptant contínuament segons les necessitats que es detectin. Els membres del grup han de decidir conjuntament quines estratègies desitgen seguir i en quin ordre.

Donat que aquest projecte s’ha dut a terme a l’aula de p3,  la tutora és la que ha compartit més intensament el desenvolupament del projecte, ja que és amb qui comparteixen la major part de la jornada escolar.

Els mestres que hi tenim una participació directa amb l’alumnat i que imparteixen les matèries com informàtica, música o psicomotricitat hem convingut quin és el pla a seguir, els objectius, continguts i activitats per desenvolupar i hem compartit el projecte des de diferents disciplines amb un enfocament globalitzador.

La tutora és la responsable de documentar la programació del projecte i l’elaboració i materialització d’activitats relacionades. Els mestres especialistes col·laboren en tasques que es duen a terme a les seves sessions d’informàtica, psicomotricitat i música.

Aquest ha estat el primer projecte que hem realitzat a l’escola i que ha traspassat la frontera de la tutoria i ho valorem molt positivament.

La valoració del projecte és molt positiva. Tant els infants, com les famílies com els mestres hem estat molt engrescats, amb ganes d’aportar coneixement i amb moltes ganes de compartir-lo. Hem gaudit experimentant i el grau de satisfacció ha superat fins i tot les expectatives inicials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *