L’aprenentatge per REPTES és un aprenentatge vivencial.
Actualment, l’alumnat té un accés a la informació molt diferent de l’accés que es tenia fa uns anys. De sobte, els alumnes són consumidors d’informació i això fa que visquin moltes més situacions d’aprenentatge informal. Per tant, és necessari anar modificant les estratègies d’ensenyament i aprenentatge per poder-los motivar.
Avui en dia és necessari que l’alumnat no només desenvolupi destreses bàsiques en llengua, matemàtiques i ciències, sinó que també és extremadament important que desenvolupin habilitats transversals com el pensament crític, la resolució de problemes i el treball en equip.
Per aquest motiu, fer que l’alumnat estableixi connexions sobre el que aprèn a l’escola amb el que va percebent del seu entorn és una bona opció. Aquestes experiències d’aprenentatge promouen que l’alumnat prengui la iniciativa, sigui creatiu, decideixi i sigui més responsable, ja que es desenvolupen actuacions que motiven la reflexió, l’anàlisi crític i la síntesi.
La tasca del docent és reconèixer les oportunitats d’aprenentatge que apareixen. És l’encarregat de plantejar el problema, de pactar i establir límits, facilitar el procés i recolzar a l’alumnat.
L’accés a la tecnologia és una part integral d’aquest aprenentatge, ja que no només proporciona a l’alumnat un mitjà per explorar diverses fonts d’informació a la vegada que es generen noves idees, sinó que també ofereix les eines per comunicar les seves troballes.